«Είμαστε σε επιχειρησιακή ετοιμότητα αναφορικά με τα θαλάσσια σύνορα νότια της Κρήτης»

9:45 π.μ. - Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2020
09:03 π.μ. - Δευ, 09/45/2020
Image: «Είμαστε σε επιχειρησιακή ετοιμότητα αναφορικά με τα θαλάσσια σύνορα νότια της Κρήτης»

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης στον Ηχώ 99,8

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Καλημέρα Λασίθι» με τη Μαρία Τσαγκαράκη δίνοντας το στίγμα της κυβέρνησης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ένταση στον Έβρο αλλά και την προστασία των θαλασσίων συνόρων.

Αυτό που συμβαίνει στην πατρίδα μας τις τελευταίες δεν έχει να κάνει με τη διαχείριση προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος. Υπάρχει μια οργανωμένη επίθεση από την Τουρκία που χρησιμοποιεί τον ανθρώπινο παράγοντα προκειμένου να προωθήσεις γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές της επιδιώξεις. Προσπαθεί να εκβιάσει και την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. Σε αυτή την ασύμμετρη απειλή που δέχεται η πατρίδα μας, η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε ταχύτατα και αποφασιστικά. Κινήθηκε άμεσα σε διπλωματικό επίπεδο και με πολιτικές κινήσεις που είχαν πρακτικό αποτέλεσμα επιπλέον χρηματοδοτήσεις, εξασφαλίστηκε η αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων καθώς και η ενίσχυση με επιχειρησιακά μέσα, συστήματα και ανθρώπινο δυναμικό για τη φύλαξη των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων μας που είναι και σύνορα της Ε.Ε. τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης

Σε άλλο σημείο ο κ. Υπουργός ανέφερε: Σε ότι αφορά τη χώρα μας μετά και τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ αυξήσαμε την επιχειρησιακή ετοιμότητα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού Σώματος με επιπλέον μέσα, προσωπικό και περιπολίες που σε συνδυασμό με την τόλμη και αποφασιστικότητα των στελεχών μας είχαμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.

Ανέφερε στη συνέχεια ότι υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες μια ανακοίνωση κατόπιν του Τούρκου προέδρου, ότι απαγορεύεται η διέλευση μεταναστών στο Αιγαίο. Αυτό συνιστά μια έμμεση παραδοχή ότι αυτό γινόταν τα προηγούμενα χρόνια παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες από την ελληνική πλευρά. Αυτό είναι μια διπλωματική νίκη από την πλευρά της πατρίδας μας αφού αναγκάζεται ο Τούρκος πρόεδρος να αλλάξει φρασεολογία. Αυτό όμως στα λόγια και περιμένουμε να το δούμε στην πράξη. Εμείς σε ότι αφορά στα θαλάσσια σύνορά μας με αμείωτη ένταση και ρυθμό τα φυλάσσουμε και τα προστατεύουμε όλο το 24ωρο. Ως προς τον Έβρο παρατηρούμε πως δεν αποκλιμακώνεται η ένταση. Συνεχίζουμε να προστατεύουμε τα σύνορά μας. Από εκεί πέρα περιμένουμε τις συνομιλίες του Τούρκου προέδρου στις Βρυξέλες. Σε κάθε περίπτωση είμαστε επιφυλακτικοί καθώς ο γείτονας πέρα από απρόβλεπτος έχει υπερβεί κάθε όριο ψεύδους και προπαγάνδας.

Ο κ. Πλακιωτάκης είπε ακόμη ότι, το προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι ένα εθνικό ζήτημα που μας αφορά όλους και πρέπει από κοινού να βρεθεί λύση. Η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπισή του. Εδώ θα πρέπει να παραμερίσουμε τις πολιτικές, κομματικές, προσωπικές ατζέντες και να βρούμε την καλύτερη δυνατή βιώσιμη λύση. Πρέπει επίσης να υπάρχει συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες.

Μίλησε και για τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης λέγοντας πως με παρέμβαση της χώρας μας υπήρξε ομόφωνη καταδίκη για τη σύναψη συμφωνητικού μεταξύ Τουρκίας Λιβύης και σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και από χώρες της Αμερικής και άλλες. Η συμφωνία δεν εχει νομικό έρεισμα. Σε κάθε περίπτωση είμαστε σε επιχειρησιακή ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε πρόκληση ή απειλή κατέληξε.

Ακολουθεί συνέντευξη κ. Πλακιωτάκη: