«Εγκληματικό το άνοιγμα σχολείων χωρίς μέτρα» προειδοποιούν οι ειδικοί – «Οι μισοί στις ΜΕΘ είναι πολύ βαριά περιστατικά»

12:04 μ.μ. - Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2021
12:08 μ.μ. - Δευ, 30/04/2021
Image: «Εγκληματικό το άνοιγμα σχολείων χωρίς μέτρα» προειδοποιούν οι ειδικοί – «Οι μισοί στις ΜΕΘ είναι πολύ βαριά περιστατικά»

«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα» προειδοποίησε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, χαρακτηρίζοντας «εγκληματικό» το άνοιγμα των σχολείων χωρίς τα απαραίτητα μέτρα και τονίζοντας πως «χρειαζόμαστε ένα εκατομμύριο εμβολιασμένους κι όχι ένα εκατ. εμβολιασμούς»

Από την πλευρά του ο Διευθυντής ΜΕΘ στο «Γ. Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, τόνισε πως «μέσα στο καλοκαίρι είναι έκπληξη και για εμάς το μέγεθος της πίεσης που δεχόμαστε για τους μήνες».

Με νέες προειδοποιήσεις ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού τονίζει πως το υπουργείο Παιδείας «δεν συνειδητοποιεί ότι έχουμε έναν πολύ πιο μεταδοτικό ιό», υπογραμμίζοντας πως δεν μπορούν να ανοίξουν για ακόμη μία χρονιά οι σχολικές μονάδες χωρίς να έχουν παρθεί από την Πολιτεία τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Μάλιστα, μιλώντας στο Open, χαρακτήρισε «εγκληματικό» το άνοιγμα κατ’ αυτόν τον τρόπο.

«Δεν μπορούν ν’ ανοίξουν τα σχολεία και ειδικά τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία – που τα παιδιά δεν μπορούν να εμβολιαστούν, καθώς δεν έχει εγκριθεί εμβόλιο – χωρίς να έχει αλλάξει το πρόγραμμα σπουδών ώστε ν’ αυξηθούν τα μαθήματα σε εξωτερικούς χώρους, χωρίς να έχει γίνει εκπαίδευση στους γονείς πώς θα εκπαιδεύσουν τα παιδιά να φορούν τη μάσκα, χωρίς να γίνει αναζήτηση από τους δημάρχους ενός χώρου που να είναι μεγαλύτερος για να πάνε τα μεγάλα τμήματα. Αυτό είναι εγκληματικό», είπε χαρακτηριστικά η Αθηνά Λινού. «Εκείνο που δεν συνειδητοποιεί το υπουργείο ότι έχουμε έναν πολύ πιο μεταδοτικό ιό και ότι μπορεί να πήγαν τα πράγματα σχετικά καλά την προηγούμενη σχολική χρονιά, αλλά τα σχολεία ήταν κλειστά παραπάνω από τη μισή σχολική χρονιά» πρόσθεσε.

«Είναι τρομερό το να μην παίρνουμε μέτρα, το ίδιο και για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στους χώρους εργασίας, πρέπει να τεθεί ξανά το θέμα της τηλεργασίας. Είναι δύσκολη η κατάσταση» επεσήμανε η καθηγήτρια, τονίζοντας πως χρειάζεται πολύ μεγάλη σύνεση και προσπάθεια. «Δεν χρειαζόμαστε 1 εκατ. εμβολιασμούς, αλλά 1 εκατ. εμβολιασμένους, που σημαίνει 2 εκατ. εμβολιασμούς. Είναι τεράστια η δυσκολία» εξήγησε μάλιστα αναφορικά με την επίτευξη του τείχους ανοσίας.

«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας, η νόσος αυτή τη φορά προχωράει πιο γρήγορα», σημείωσε από την πλευρά του ο Διευθυντής ΜΕΘ στο «Γ. Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στην ίδια εκπομπή. «Δεν μας βρίσκετε σε καλό δρόμο. Πραγματικά μέσα στο καλοκαίρι είναι έκπληξη και για εμάς το μέγεθος της πίεσης που δεχόμαστε για τους μήνες», ανέφερε χαρακτηριστικά και εξήγησε πως το Νοσοκομείο Παπανικολάου έχει αύξηση των εισαγωγών και αυτή τη στιγμή «έχει σχεδόν τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για τον κορονοϊό, γεμάτες πάνω από το 95%. Έχουμε αφήσει λίγες κλίνες για τα υπόλοιπα νοσήματα και αυτό μας δυσκολεύει».

Όπως ανέφερε, «παρότι έχουμε 40-50 ασθενείς που νοσηλεύουμε, οι 20 από αυτούς είναι στην Εντατική Μονάδα, δηλαδή είναι πολύ βαριά περιστατικά. Αν σκεφτούμε πως επιστρέψουν οι εκδρομείς, ανοίξουν τα σχολεία και οι ανεμβολίαστοι παραμείνουν σε αυτό το ποσοστό, δεν είναι καλά τα νέα».

thepressproject.gr