«Εξοικονομώ» 2021: Πότε ξεκινά το νέο πρόγραμμα - Ποιους αφορά

8:56 π.μ. - Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021
08:10 π.μ. - Τετ, 20/56/2021
Image: «Εξοικονομώ» 2021: Πότε ξεκινά το νέο πρόγραμμα - Ποιους αφορά

Στα τέλη Οκτωβρίου - αρχές Νοεμβρίου δρομολογείται η έναρξη υποβολής αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ»

Το αμέσως προσεχές διάστημα δρομολογείται η έναρξη υποβολής αιτήσεων ένταξης στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» από ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές ακινήτων που επιθυμούν την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους.

Η υποβολή των αιτήσεων αναμένεται να διαρκέσει ένα μήνα, ενώ προϋπόθεση για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα είναι να διαθέτει ενεργειακό πιστοποιητικό Η' έως Γ' και ηλεκτρονική ταυτότητα του κτηρίου.

Ποιους αφορά το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα αφορά σε μονοκατοικίες και διαμερίσματα, ενώ μπορούν να συμμετέχουν ιδιοκτήτες, ενοικιαστές, αλλά και όσοι έχουν δωρεάν παραχώρηση.

Η επιδότηση κυμαίνεται από 40 έως 75%, ενώ - σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega - προβλέπεται και μπόνους 10% για τις πολυκατοικίες.

Η επιδότηση καλύπτει αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα ψύξης - θέρμανσης, ηλιακό θερμοσίφωνα, αναβάθμιση φωτισμού, αλλά και συσκευές διαχείρισης ενέργειας.

Τα κριτήρια επιλογής είναι:

Εξοικονόμηση ενέργειας (50%),

εισόδημα (14%),

μονογονεϊκές 7%,

πολύτεκνοι – ΑΜΕΑ (7%),

περιοχή (7%)

Το ατομικό εισόδημα, παράλληλα, πρέπει να είναι έως 50.000 ευρώ, το οικογενειακό έως 60.000 ευρώ και η ανώτατη δαπάνη είναι για έως 180 τ.μ. (28.000 ευρώ).

«Εξοικονομώ» στις επιχειρήσεις

Την ίδια ώρα προετοιμάζεται και το πρόγραμμα εξοικονόμησης για επιχειρήσεις.

Πρόκειται για πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 450 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο στόχο έχει να αναβαθμίσει ενεργειακά 9.700 επιχειρήσεις.

Η πλατφόρμα αναμένεται να λειτουργήσει πριν το τέλος του έτους το πρόγραμμα θα καλύπτει ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, ενεργειακή αναβάθμιση παραγωγικών διαδικασιών, συστήματα ανάκτησης θερμότητας στο πλαίσιο παραγωγικών διαδικασιών, εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων, ηλεκτρικά οχήματα διανομής κλπ.

Δικαίωμα για επιδότηση θα έχουν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις όπως είναι φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, μικροβιοτέχνες κλπ.

dikaiologitika.gr