
Η Ιεράπετρα στις φλόγες – Συγκλονιστικές μαρτυρίες, αιχμές και προτάσεις για την επόμενη μέρα από τους εθελοντές που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή
Οι τραγικές ώρες της καταστροφικής πυρκαγιάς που έπληξε την Ιεράπετρα — από τα Φέρμα και το Κουτσουνάρι μέχρι την Αγία Φωτιά και τον Άγιο Ιωάννη — άφησαν πίσω τους όχι μόνο στάχτες, αλλά και σπάνιες πράξεις αυτοθυσίας. Εθελοντές από την Παχειά Άμμο και άλλες περιοχές ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες, χωρίς δεύτερη σκέψη. Δύο από τους ανθρώπους που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, ο πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Παχειάς Άμμου, Γιώργος Ραπάνης, και ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λασιθίου, Κώστας Κρασσάς, περιέγραψαν με λόγια συγκλονιστικά όσα έζησαν, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Λασίθι» του Ηχώ 99,8.
«Παρατάς τα πάντα και τρέχεις εκεί που χρειάζεται»
Ο κ. Ραπάνης περιέγραψε τη στιγμή που σήμανε συναγερμός: «Μόλις έφτασε η πρώτη ειδοποίηση από την Πυροσβεστική , γεμίσαμε τα βυτία, ετοιμάσαμε τα οχήματα και φύγαμε. Πήγαμε με τρία οχήματα. Δεν άφηναν πολλούς να περάσουν – έπρεπε να ξέρεις την περιοχή. Μπήκαμε μέσα στα δύσκολα».
Μιλώντας με έντονη συγκίνηση, στάθηκε στην αυταπάρνηση της ομάδας του Πολιτιστικού Συλλόγου Παχειάς Άμμου και στη συμμετοχή των νέων: «19άρηδες, 20άρηδες, δεν το σκέφτηκαν δεύτερη φορά. Μπήκαν μέσα στη φωτιά μαζί μας». Σε μια στιγμή απόλυτου κινδύνου, θυμάται: «Η φωτιά ήρθε καταπάνω μας. Είπα “πηδάμε και φεύγουμε τώρα” – δεν προλαβαίνεις ούτε να σκεφτείς».
Η συμβολή των εθελοντών, όπως τόνισε, ήταν καταλυτική στην προστασία σπιτιών και περιουσιών. «Έχουμε δει σπίτια που γύρω τους έχουν καεί τα πάντα, αλλά σώθηκαν την τελευταία στιγμή. Αυτό δεν έγινε από τύχη», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Η φωτιά ξανάρχιζε στο ίδιο σημείο σε 1-2 λεπτά»
Ο κ. Ραπάνης στάθηκε και στις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισαν τα εναέρια μέσα: «Το θερμικό φορτίο ήταν τόσο ισχυρό που το νερό εξατμιζόταν πριν φτάσει στο έδαφος. Τα ελικόπτερα έκαναν ρίψεις σχεδόν πάνω από τα κεφάλια μας, αλλά η φωτιά ξανάρχιζε».
Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, οι ζημιές ήταν εκτεταμένες, κυρίως σε αποθήκες και βοηθητικά κτίσματα. Ωστόσο, χάρη στην οργανωμένη εθελοντική κινητοποίηση, οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και κατοικίες περιορίστηκαν. «Ένα μεγάλο μπράβο – σε όλους, χωρίς εξαίρεση», κατέληξε με συγκίνηση.
Κρασσάς: «Ο εθελοντής δεν θέλει ευχαριστώ – Θέλει εξοπλισμό και εκπαίδευση»
Ο Κώστας Κρασσάς, που βρέθηκε αδιάλειπτα στο μέτωπο, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα προς τους αρμόδιους: «Η φωτιά ήταν κυκλωμένη, όλοι πιστεύαμε ότι τελειώνει. Και όμως, σε επτά λεπτά, με αλλαγή του ανέμου, πέρασε απέναντι. Εκεί χάθηκε το παιχνίδι ».
Ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου κατέθεσε ξεκάθαρα την πρότασή του: μόνιμη στάθμευση πέντε ελικοπτέρων τύπου “Έρικσον” στην Κρήτη κάθε καλοκαίρι. «Ζητάς πέντε για να πάρεις δύο. Αλλά εδώ οι φωτιές ξεκινάνε με αέρα – και αυτό σημαίνει υψηλό κίνδυνο από το πρώτο λεπτό», εξήγησε. Το αίτημα, όπως αποκάλυψε, έχει ήδη σταλεί επίσημα στους αρμόδιους φορείς.
Όμως, δεν έκρυψε και την πικρία του για τις συνθήκες υπό τις οποίες επιχειρούν οι εθελοντές: «Τα περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα που είχαμε ήταν ιδιωτικά. Με προσωπικά έξοδα. Δεν θέλουμε “ευχαριστώ”. Θέλουμε αντλίες, μάνικες, σεμινάρια εδώ στην Κρήτη – όχι να τρέχουμε στην Αθήνα».
«Δεν είμαστε viral – είμαστε μέσα στον καπνό»
Με εμφανή συναισθηματική φόρτιση, απάντησε και σε κακόπιστες φωνές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Δεν έβγαλα βίντεο για να γίνω viral. Ήμουν μέσα στη φωτιά χωρίς μάσκα, Δεν έβλεπα στα δέκα μέτρα. Ο καπνός μας έπνιγε. Και βγήκαν μετά να μας πούνε ότι θα πληγεί ο τουρισμός ... Ντροπή».
Κατήγγειλε την εργαλειοποίηση εικόνων από καμένα ζώα για μικροπολιτικούς λόγους, υπερασπιζόμενος την αγωνία και τη φροντίδα των ανθρώπων που πάλεψαν στις φλόγες.
Πρόταση νομοθετικής αλλαγής: «Κάθε φωτιά να χαρακτηρίζεται επείγουσα»
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Κρασσάς κατέθεσε μια ξεκάθαρη πρόταση: «Θέλουμε κάθε φωτιά που ξεκινάει σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας να χαρακτηρίζεται αυτομάτως επείγουσα. Να κινητοποιούνται τα εναέρια μέσα χωρίς να περιμένουμε εντολές από πέντε υπηρεσίες και πολιτικά κέντρα».
Και κατέληξε με λόγια που αποτυπώνουν την οργή αλλά και την ελπίδα των ανθρώπων που έδωσαν μάχη με τις φλόγες:
«Να μην ξανακαεί ούτε σκύλος, ούτε κότα, ούτε σπίτι, ούτε μουρέλο. Μπορούμε να το καταφέρουμε. Όλα τα υπόλοιπα είναι λόγια».
Ακολουθεί η επιστολή του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λασιθίου προς την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, βουλευτές και όλους τους αρμόδιους φορείς:
Θέμα: Άμεση ανάγκη ενίσχυσης της εναέριας πυροπροστασίας και επιτυχούς στελέχωσης των δυνάμεων πυρόσβεσης στην Κρήτη.
Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Λασιθίου εκφράζει την έντονη ανησυχία και την αγανάκτησή του για την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην ευρύτερη περιοχή των κοινοτήτων Σχινοκαψάλων και Αγίου Ιωάννη στον Δήμο Ιεράπετρας. Η πυρκαγιά αυτή προκάλεσε τεράστιες καταστροφές σε αγροτοδασικές εκτάσεις, μελισσοκομεία, καλλιέργειες και περιουσίες κατοίκων, ενώ απείλησε άμεσα ανθρώπινες ζωές και κατοικίες. Ως αποτέλεσμα, ο Δήμος Ιεράπετρας τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Η αντιμετώπιση της φωτιάς βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην υπεράνθρωπη προσπάθεια του Πυροσβεστικού Σώματος και των τοπικών εθελοντών, οι οποίοι επιχείρησαν με κάθε δυνατό τρόπο και κάθε διαθέσιμο μέσο, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Ωστόσο, η έλλειψη κατάλληλων εναέριων μέσων ικανών να επιχειρούν σε συνθήκες ισχυρών ανέμων σε συνδυασμό με την εξάπλωση της πυρκαγιάς σε δύσβατη περιοχή, την οποία δεν κατάφερναν να προσεγγίσουν οι επίγειες δυνάμεις, συνέβαλαν στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση της πυρκαγιάς και στην έκταση των ζημιών.
ΖΗΤΑΜΕ:
Την πλήρη επάνδρωση του Πυροσβεστικού Σώματος στις Περιφέρειες Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται άμεσα και αποτελεσματικά σε περιστατικά δασικών πυρκαγιών.
Την μόνιμη εγκατάσταση πέντε (5) ελικοπτέρων τύπου Erickson S-64 με βάση το Πυροσβεστικό Σώμα Κρήτης.
Σε οποιαδήποτε εκδήλωση πυρκαγιάς να είναι αναγκαία και επιτακτική η άμεση συμμετοχή εναέριων μέσων.
Τα ελικόπτερα τύπου Erickson, με την υψηλή δυνατότητα μεταφοράς και ρίψης νερού και τη δυνατότητα πτήσης ακόμα και υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες, είναι τα μόνα εναέρια μέσα που μπορούν να επιχειρούν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα στις συνθήκες έντονων ανέμων που επικρατούν στην Κρήτη και τα νησιά των Κυκλάδων και τα Δωδεκάνησα κατά τους θερινούς μήνες.
Η παρουσία τέτοιων μέσων στην Κρήτη δεν θα συνδράμει μόνο στην έγκαιρη καταστολή πυρκαγιών στο νησί, αλλά θα ενισχύσει συνολικά την αντιπυρική θωράκιση ολόκληρου του Νοτίου Αιγαίου.
Ως Μελισσοκομικός Σύλλογος, που βιώνει άμεσα τις συνέπειες της οικολογικής και οικονομικής καταστροφής και της κλιματικής κρίσης, τονίζουμε την κατεπείγουσα ανάγκη για ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και ταχείας παρέμβασης, ώστε να αποτραπούν παρόμοιες τραγωδίες στο μέλλον.
Καλούμε τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας να λάβουν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για την υλοποίηση των παραπάνω αιτημάτων. Η υλοποίησή τους αποτελεί επιτακτική ανάγκη λόγω ιδιομορφίας εδάφους και δυσμενών καιρικών συνθηκών δηλαδή παρατεταμένων και έντονων ανέμων (ισχυρών και ασυνήθιστων μελτεμιών) καθ’ όλη την αντιπυρική περίοδο.
Για τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Λασιθίου
Ο Πρόεδρος
Κρασσάς Κωνσταντίνος
Η Γραμματέας
Αντωνίου Βασιλική