«Άναψε φωτιές» η χωροθέτηση της αρχαιολογικής συλλογής στην Ιεράπετρα

11:52 π.μ. - Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2023
11:06 π.μ. - Παρ, 09/52/2023
Image: «Άναψε φωτιές» η χωροθέτηση της αρχαιολογικής συλλογής στην Ιεράπετρα

Ασπραδάκης, Παπαδοπετράκης, Πανταζής, Ροβυθάκης, Σωμαράκης μιλούν στον Ηχώ 99,8

Η έγκριση ανέγερσης κτιρίου για τη στέγαση της Αρχαιολογικής Συλλογής Ιεράπετρας, στο δημοτικό ακίνητο επί των οδών Κύπρου, Μίνωος και Μάνου Κατράκη ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιεράπετρας.

Στον Ηχώ τοποθετήθηκε επί του θέματος χθες ο κ. Μάνος Μαρκόπουλος, συνταξιούχος αρχιτέκτονας μηχανικός και πρώην αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι το παραπάνω οικόπεδο δεν ενδείκνυται και πρότεινε την αξιοποίηση οικοπέδου που βρίσκεται κοντά στη ναυμαχία και το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, όπου υπάρχει έτοιμη, οριστική μελέτη που χρειάζεται έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

Σήμερα μίλησαν κατά σειρά, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Ανδρέας Παπαδοπετράκης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα» κ. Αργύρης Πανταζής, ο πρόεδρος του συλλόγου «Ιεράπυτνα» κ. Γιάννης Ροβυθάκης, ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Γιώργος Ασπραδάκης, ο πρόεδρος του συλλόγου «Ιεράπετρα 35ος παράλληλος» κ. Γιώργος Σωμαράκης.

Πιο συγκεκριμένα ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Ανδρέας Παπαδοπετράκης είπε ότι καταψήφισε την απόφαση για χωροθέτηση στην οδό Κύπρου αλλά και στο να γίνει αρχαιολογική συλλογή υποστηρίζοντας ότι, στην Ιεράπετρα χρειαζόμαστε ένα μουσείο γιατί έχουμε πολλές αρχαιότητες που φιλοξενούνται αλλού. Από τον Άγιο Νικόλαο και αλλού στην Κρήτη, μέχρι και το εξωτερικό. Ένα μουσείο θα φέρει μια οικονομική ανάκαμψη στηρίζοντας τον τουρισμό. Δεν θα βάλω την υπογραφή μου να στερήσω από τον τόπο από ένα μουσείο για να γίνει μια αρχαιολογική συλλογή. Αρχαιολογική συλλογή έχουμε. Το να την μετακινήσουμε σε άλλο σημείο δεν ωφελεί. Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο μουσείο. Η λύση για μουσείο στο οικόπεδο κοντά στη ναυμαχία και το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, με βρίσκει σύμφωνο, είπε μεταξύ άλλων.

Ακούστε εδώ τον κ. Παπαδοπετράκη

-

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα» κ. Αργύρης Πανταζής είπε ότι το θέμα ήρθε «πρόχειρα» στο δημοτικό συμβούλιο καθώς δεν υπήρχε εισήγηση από καμία υπηρεσία, ούτε καν της τεχνικής υπηρεσίας. Πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι η χωροθέτηση της αρχαιολογικής συλλογής στην οδό Κύπρου που χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης. Η δημοτική αρχή «ελαφρά την καρδία» προσεγγίζει σοβαρά θέματα και ανασηκώνει το θέμα του μουσείου πριν τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση. Παρόλα αυτά με επιφυλάξεις, ταχθήκαμε υπέρ της πρότασης της οδού Κύπρου, ανέφερε.

Παρέμβαση έκανε ο πρόεδρος του συλλόγου Ιεράπυτνα κ. Γιάννης Ροβυθάκης λέγοντας ότι μπορεί επιθυμία είναι να αποκτήσει η Ιεράπετρα μουσείο ωστόσο πρέπει να δούμε τα πράγματα ως έχουν με βάση τα δεδομένα που έχουμε. Εάν δεν τρέξουμε τις διαδικασίες και τις μελέτες δεν θα προλάβουμε χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ, είπε, προσθέτοντας ότι υιοθετούν την πρόταση αξιοποίησης του οικοπέδου στην οδό Κύπρου για κατασκευή κτιρίου αρχαιολογικής συλλογής.

Εν συνεχεία τοποθετήθηκε ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών κ. Γιώργος Ασπραδάκης λέγοντας ότι η πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο ήρθε μετά από διαβούλευση με τους δύο συλλόγους της Ιεράπετρας «Ιεράπυτνα» και «Ιεράπετρα 35ος Παράλληλος» που ασχολούνται με τις αρχαιότητες του τόπου παρουσία της προϊσταμένης της εφορείας αρχαιοτήτων Λασιθίου κας Χρύσας Σοφιανού. Κοινή άποψη ήταν η αξιοποίηση του οικοπέδου στην οδό Κύπρου για τη δημιουργία αρχαιολογικής συλλογής. Επειδή μάλιστα είναι κοντά στην πόλη θα μπορούσε να «ενταχθεί» στο πλαίσιο δημιουργίας μιας περιπατητικής διαδρομής στα μνημεία της πόλης. Το πρώτο βήμα έγινε με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, απαιτούνται πολλά ακόμα ώστε να κατασκευάσουμε ένα κτίριο αρχαιολογικής συλλογής που θα είναι η μεγαλύτερη αρχαιολογική συλλογή στον νομό.

Ακούστε εδώ τι μας δήλωσαν

-

Ο πρόεδρος του συλλόγου «Ιεράπετρα 35ος παράλληλος» κ. Γιώργος Σωμαράκης είπε ότι με τα υφιστάμενα δεδομένα θεωρούν ως την πιο σωστή λύση την αξιοποίηση του οικοπέδου της οδού Κύπρου, δεδομένου ότι είναι κοντά στην πόλη και υπάρχει δυνατότητα επέκτασης σε μελλοντικό χρόνο σε άλλο οικόπεδο προς τα δυτικά. Θα ήταν ακόμη πιο χρονοβόρο εάν χρειαζόταν να ψάξουμε για αγορά ακινήτου. Ξεπερνάμε αυτό το εμπόδιο με το διαθέσιμο οικόπεδο και μένουν η μελέτη και κατασκευή του έργου, είπε.

Ακούστε εδώ τον κ. Σωμαράκη

-

Ενδιαφέρον παρουσίασε και η τοποθέτηση ενός πολίτη που όπως τόνισε πολλές και σημαντικές αρχαιότητες υπάρχουν και στα χωριά του δήμου Ιεράπετρας.

Ακούστε εδώ τι δήλωσε