«Θεσμικά ρατσιστική» οργάνωση οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λένε 1.000 πρώην και νυν μέλη

2:26 μ.μ. - Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020
02:07 μ.μ. - Παρ, 10/26/2020
Image: «Θεσμικά ρατσιστική» οργάνωση οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λένε 1.000 πρώην και νυν μέλη

Η ΜΚΟ «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» είναι θεσμικά ρατσιστική, ενισχύει την αποικιοκρατία και την λευκή υπεροχή στο ανθρωπιστικό της έργο, σύμφωνα με εσωτερική δήλωση που υπέγραψαν 1.000 νυν και πρώην μέλη του προσωπικού

Η δήλωση - κόλαφος κατηγορεί την οργάνωση ότι δεν αναγνωρίζει την έκταση του ρατσισμού που διαιωνίζεται από τις πολιτικές της, τις πρακτικές πρόσληψης, την κουλτούρα στο χώρο εργασίας και τα προγράμματα «απανθρωποποίησης» που διευθύνει εργατικό δυναμικό μιας «προνομιούχας λευκής μειονότητας».

Απευθυνόμενο σε ανώτερα διευθυντικά στελέχη και συναδέλφους, η επιστολή ζητά μια ανεξάρτητη έρευνα για τον ρατσισμό εντός της οργάνωσης και για επείγουσα μεταρρύθμιση προκειμένου να εξαλειφθούν τα κατάλοιπα από «δεκαετίες εξουσίας και πατερναλισμού».

Οι υπογράφοντες περιλαμβάνουν τον Javid Abdelmoneim, πρόεδρο του διοικητικού διοικητικού συμβουλίου της οργάνωσης στη Βρετανία, τον Agnes Musonda, πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου στη Νότια Αφρική και τον Florian Westphal, διευθύνοντα σύμβουλο των ΓΧΣ Γερμανίας.

Ο Χρήστος Χρήστου, διεθνής πρόεδρος των ΓΧΣ, χαιρέτισε τη δήλωση ως «καταλύτη» για να δράσει πιο γρήγορα σε μια σειρά αλλαγών που έχουν ήδη προγραμματιστεί στον οργανισμό.

Η δήλωση ακολουθεί την έντονη εσωτερική συζήτηση για το ρατσισμό και το κίνημα Black Lives Matter. Ορισμένοι εργαζόμενοι ήταν θυμωμένοι με μια πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ΓΧΣ της Ιταλίας, υποδηλώνοντας ότι δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούν τον όρο «ρατσισμός» και ότι «όλοι, ξεκινώντας από τους ΓΧΣ», θα πρέπει να λένε ότι όλες οι ζωές έχουν σημασία.

Οι ΓΧΣ, ένας από τους μεγαλύτερους ανθρωπιστικούς οργανισμούς στον κόσμο, στον οποίο απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1999, παρέχει ιατρικές υπηρεσίες σε άτομα που έχουν ανάγκη από φτωχότερες χώρες και ζώνες συγκρούσεων.

Πέρυσι, απασχολούσε 65.000 υπαλλήλους, περίπου το 90% των οποίων προσλήφθηκε τοπικά. Ωστόσο, οι περισσότερες από τις δραστηριότητές της διευθύνονται από Ευρωπαίους ανώτερους διευθυντές από πέντε επιχειρησιακά κέντρα στη Δυτική Ευρώπη, με μόνο ένα, το οποίο άνοιξε πέρυσι στη Σενεγάλη, να βρίσκεται στον παγκόσμιο νότο.

Η Πάντμα Πρίγια, πρώην διευθύντρια επικοινωνίας για τους ΓΧΣ στο Δελχί, που έφυγε το 2018, δήλωσε ότι ο ρατσισμός ήταν «πραγματικότητα για ανθρώπους σαν εμένα κάθε μέρα». «Υπήρχε μια συνεχής αίσθηση ότι χρειάζονται το εθνικό προσωπικό για να προχωράνε τα πράγματα, αλλά διαφορετικά «είμαστε καλύτερα από αυτούς». Ήταν κουραστικό», πρόσθεσε.

Το 2019, οι ΓΧΣ έλαβαν επτά επίσημα παράπονα για φυλετικές διακρίσεις, εκ των οποίων λιγότερα από πέντε επιβεβαιώθηκαν μετά από έρευνα. Η οργάνωση αναγνώρισε ότι οι καταγγελίες για κακομεταχείριση και ζητήματα συμπεριφοράς, ειδικά από τοπικά προσληφθέν προσωπικό, ασθενείς και φροντιστές τους, δεν είχαν καταγραφεί πλήρως από την οργάνωση.

efsyn.gr