Ζητείται λύση για τους αγρότες χωρίς κάλυψη ΕΛΓΑ που έχασαν την παραγωγή τους

9:42 π.μ. - Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016
09:09 π.μ. - Πέμ, 15/42/2016
Image: Ζητείται λύση για τους αγρότες χωρίς κάλυψη ΕΛΓΑ που έχασαν την παραγωγή τους

Διευκολύνσεις για τους παραγωγούς που «χτυπήθηκαν» από τις πλημμύρες ή τις πυρκαγιές αλλά, λόγω αδυναμίας, δεν έχουν πληρώσει εισφορές στον ΕΛΓΑ προανήγγειλε ο Βαγγέλης Αποστόλου

«Αναζητούμε λύση. Θα δούμε πώς θα διευκολύνουμε και εκείνους τους παραγωγούς», ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα συνεργεία του υπουργείου συνεργάζονται με εκείνα της τοπικής αυτοδιοίκησης και της περιφέρειας, ώστε να καταγραφούν το συντομότερο δυνατό οι ζημιές σε όλες τις περιοχές και να αρχίσουν να καταβάλλονται τα πρώτα ποσά των αποζημιώσεων.

Διευκρίνισε πως θα υπάρξει μία μικρή καθυστέρηση μόνο στα ποσά που αφορούν στην απώλεια σοδειάς, αλλά και στο εισόδημα, καθώς, όπως σημείωσε, αυτά συνυπολογίζονται στο τέλος της χρονιάς.

Ο κ. Αποστόλου επανέλαβε ότι θα υπάρξει άμεση μέριμνα για τους κτηνοτρόφους, για τους οποίους είπε ότι θα χρειαστούν ενίσχυση με ζωοτροφές για ορισμένους μήνες.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι η ΕΕ παρακολουθεί στενά το ζήτημα των τιμών των προϊόντων. «Δεν μπορεί να πωλούνται προϊόντα με ημερομηνία λήξης 7 έως 10 ημερών και να συνοδεύονται, για παράδειγμα, από 7μηνές επιταγές» επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ερωτηθείς για τη διαπραγμάτευση κυβέρνησης-θεσμών, με αιχμή την απαίτηση των δανειστών για αύξηση του 5% στο ασφάλιστρο των αγροτών, απάντησε πως αν και πρόκειται για ελάχιστη αύξηση, εντούτοις τόσο το υπουργείο όσο και η κυβέρνηση δεν επιθυμούν την παραμικρή πρόσθετη επιβάρυνση των αγροτών. Ωστόσο, παρέπεμψε για τις όποιες αποφάσεις στο υπουργείο Οικονομικών που έχει αναλάβει τη διαπραγμάτευση.

Τέλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στο ζήτημα με τη φορολόγηση στο τσίπουρο, σημειώνοντας ότι τελικά θα βρεθεί η χρυσή τομή.

Όπως είπε, οι παραγωγοί τσίπουρου που κατά κύριο λόγο το χρησιμοποιούν για ιδιωτική χρήση και εμπορεύονται μικρές ποσότητες θα υποστούν μια μικρή επιβάρυνση.

Πάντως, ο κ. Απόστολου υπογράμμισε την ανάγκη να σταματήσει αυτού του τύπου η διακίνηση, καθώς μπορεί να προκαλέσει και προβλήματα στην υγεία.

(Με πληροφορίες από in.gr)