Ζητούν παράταση των κατεδαφίσεων οι επαγγελματίες στο παραλιακό μέτωπο της Ιεράπετρας

10:30 π.μ. - Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021
10:02 π.μ. - Πέμ, 11/30/2021
Image: Ζητούν παράταση των κατεδαφίσεων οι επαγγελματίες στο παραλιακό μέτωπο της Ιεράπετρας

Εμμ. Μιχελαράκης, Χ. Χατζημαρκάκη, Δ. Τρικοίλης μιλούν στον Ηχώ 99,8

Μπροστά σε ένα πολύ σοβαρό θέμα, που επί σειρά ετών τους απασχολεί, έρχονται πλέον καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται στο παραλιακό μέτωπο της Ιεράπετρας. Πρόκειται για την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών με τα πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων να έχουν ξεκινήσει ήδη από χθες να παραδίδονται. Αφορά 56 πρωτόκολλα με τα 3 να παραδίδονται στον Δήμο.

Όλο αυτό έρχεται τώρα, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο που τα καταστήματα είναι κλειστά λόγω της πανδημίας. Μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου θα πρέπει οι καταστηματάρχες να κάνουν την κατεδάφιση μόνοι τους, διαφορετικά, συνεργείο από την Αποκεντρωμένη από τις 3 Μαρτίου θα προχωρήσει στην κατεδάφιση. Εάν τα κατεδαφίσει μόνος του ο καταστηματάρχης τότε γλιτώνει το κόστος κατεδάφισης που προβλέπεται από την Αποκεντρωμένη αλλά και το πρόστιμο από το Λιμεναρχείο, δήλωσε μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος του Συλλόγου Καφεστίασης κ. Μανώλης Μιχελαράκης. Το θέμα είναι στα χέρια της Αποκεντρωμένης. Προσπάθειες να βρεθεί λύση γίνονται και από τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη. Αυτό που ζητάμε είναι να δοθεί μια παράταση, να ανοίξουν τα μαγαζιά, να μπορέσουν να δουλέψουν τα καταστήματα μιας και είμαστε λίγους μήνες πριν το καλοκαίρι και ευελπιστούμε όλα θα πάνε καλύτερα με την πανδημία. Εάν δεν δουλέψουμε πως θα μπορέσουμε να ξαναστήσουμε τα καταστήματά μας, τόνισε ο κ. Μιχελαράκης.

-

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος κα Χρύσα Χατζημαρκάκη είπε ότι είναι η πλέον ακατάλληλη περίοδος για να γίνουν οι κατεδαφίσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι ταυτίζομαι ,όπως είπε, με την άποψη του να παραμείνουν οι αυθαίρετες κατασκευές. Η Ιεράπετρα αλλάζει και πρέπει να αλλάξει. Όμως θα πρέπει τουλάχιστον να περάσει αυτή η σαιζόν. Θα είναι καταστροφικό εάν γίνει αυτή την περίοδο. Κάτι που ζητάνε, τώρα, οι καταστηματάρχες γιατί βλέπουν ότι δεν μπορούν να κρατήσουν πλέον αυτές τις κατασκευές. Γιατί παλιότερα πίεζαν στο να μην χαλαστούν ποτέ επειδή κάποιοι τους έλεγαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση, υπάρχει ο νόμος κ.α. Εμείς τους είπαμε την αλήθεια από την αρχή. Κανείς νόμος δεν τους καλύπτει. Από εκεί και πέρα δεν έχουμε κάτι νεότερο για τις συγκεκριμένες κατεδαφίσεις ή κάποια απόφαση που να αναφέρει ότι δεν θα γίνουν. Η συντονίστρια δεν φαίνεται διατεθειμένη να πει στον εργολάβο να μεταφέρει τον χρόνο των κατεδαφίσεων. Άποψή μου είναι ότι θα μπορούσε να το κάνει κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται, με την κα Κοζυράκη να επικαλείται τον νόμο. Είναι θέμα Υπουργείου εάν θα μπορούσαν να γίνουν μετά το πέρας της σαιζόν, είπε μεταξύ άλλων η αντιδήμαρχος.

-

Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε και ο καταστηματάρχης κ. Δημήτρης Τρικοίλης επισημαίνοντας ότι θα ήταν καταστροφή για τα καταστήματα που είναι τόσο καιρό κλειστά και λίγο πριν τη νέα σαιζόν να τους ζητηθεί να προχωρήσουν στις κατεδαφίσεις. Ένα μεγάλο ζήτημα είναι και το θα γίνει την επόμενη μέρα των κατεδαφίσεων και πως θα λειτουργήσουν τα καταστήματα στο παραλιακό μέτωπο της Ιεράπετρας. Οι καιρικές συνθήκες δεν θα επιτρέψουν στα καταστήματα όταν ανοίξουν να λειτουργήσουν στους εξωτερικούς χώρους και αυτό θα είναι καταστροφικό. Θα πρέπει έγκαιρα να υπάρξει ένας σχεδιασμός. όπως είπε.