Ζητείται σχέδιο σωτηρίας για το Γηροκομείο Ιεράπετρας

1:04 μ.μ. - Πέμπτη, 10 Απριλίου 2025
01:04 μ.μ. - Πέμ, 10/04/2025
Image: Ζητείται σχέδιο σωτηρίας για το Γηροκομείο Ιεράπετρας

Ηχηρές παρεμβάσεις από Γ. Γουλιδάκη, Μ. Λυκουρίνου, Εμμ. Χατζάκη και Α. Πανταζή για την κατάσταση στο Γηροκομείο Ιεράπετρας – Μια κοινωνική δομή σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Γηροκομείο Ιεράπετρας: Ο Γ. Γουλιδάκης ζητά επανεκκίνηση με διαφάνεια, αδειοδότηση και σχέδιο βιωσιμότητας

Στην πρωινή εκπομπή του Ηχώ 99,8 "Καλημέρα Λασίθι" μίλησε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Δήμος Ιεράπετρας - Προοπτική για το Μέλλον", κ. Γιάννης Γουλιδάκης, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί γύρω από το Ορφανουδάκειο Γηροκομείο και τον Σύλλογο Φίλων Ατόμων Τρίτης Ηλικίας Ιεράπετρας. Ο ίδιος άσκησε δριμεία κριτική για την πολυετή αδυναμία του Δήμου να διαχειριστεί με επάρκεια το ζήτημα, ενώ παρουσίασε αναλυτικά τις προτάσεις της παράταξής του για άμεση έξοδο από την κρίση.

Καταγγελίες για έλλειψη ελέγχου και διαφάνειας 

Ο κ. Γουλιδάκης υπογράμμισε ότι επί σειρά ετών, τόσο ο Δήμος όσο και η Περιφέρεια, δεν κατάφεραν να διασφαλίσουν τη νομιμοποίηση, λειτουργικότητα και βιωσιμότητα του Ορφανουδάκειου. "Μιλάμε για έναν ισχυρό οικονομικά Δήμο, που δεν έχει καταφέρει επί δύο δεκαετίες να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας για ανθρώπους που πρόσφεραν τόσα στην κοινωνία μας", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, κατήγγειλε πως δεν υπάρχει θεσμοθετημένος εξωτερικός έλεγχος στον Σύλλογο Φίλων Τρίτης Ηλικίας, ενώ δεν παραδίδονταν ποτέ στον Δήμο απολογισμοί και προϋπολογισμοί του Συλλόγου, όπως όφειλε η κοινωνική πρόνοια να ζητά ετησίως.

Χωρίς άδεια λειτουργίας και με πρόστιμο 60.000 ευρώ 

Όπως αποκάλυψε, το γηροκομείο λειτουργεί χωρίς άδεια, γεγονός που είχε ως συνέπεια την επιβολή προστίμου 60.000 ευρώ από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Παράλληλα, ο Σύλλογος έχει επιβαρυνθεί με σοβαρές οικονομικές οφειλές, ενώ οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι.

Παραίτηση Διοίκησης – Ακέφαλος ο φορέας 

Η παραίτηση του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Συλλόγου έχει αφήσει τη δομή διοικητικά ακέφαλη. "Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Δεν είναι απλώς ένας Σύλλογος. Είναι δομή κοινωνικής προστασίας που οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε με θεσμικό τρόπο", τόνισε ο κ. Γουλιδάκης.

Πρόταση της παράταξης: Επανεκκίνηση με επικεφαλής τον κ. Μιαούλη 

Η βασική πρόταση της παράταξης "Δήμος Ιεράπετρας – Προοπτική για το Μέλλον" είναι η επανεκλογή του κ. Μιαούλη στη θέση του Προέδρου, ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια με γνώση, εμπειρία και διοικητική συνέχεια. Παράλληλα, προτείνεται η διεύρυνση του Διοικητικού Συμβουλίου με νέα πρόσωπα και η ενεργή συμμετοχή φορέων και πολιτών.

Ανάγκη αδειοδότησης και αξιοποίησης των χρηματοδοτήσεων 

Ο κ. Γουλιδάκης ζήτησε να επισπευσθούν όλες οι διαδικασίες για την αδειοδότηση της δομής, ώστε να εκταμιευτούν τα 250.000 ευρώ που έχει δεσμεύσει η Περιφέρεια για την ολοκλήρωση των κτιριακών υποδομών. "Χωρίς άδεια, δεν μπορεί να υπάρξει καμία προοπτική βιωσιμότητας, κανένα σχέδιο μελλοντικής διαχείρισης", είπε.

Καμπανάκι για τους εργαζόμενους 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους εργαζόμενους του γηροκομείου, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι και χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Τόνισε ότι αν αποχωρήσουν, η δομή δεν θα μπορεί να λειτουργήσει ούτε τυπικά ούτε ουσιαστικά. "Το ανθρώπινο δυναμικό κρατά αυτή τη δομή όρθια. Δεν είναι απλά οικονομικό το ζήτημα, είναι ηθικό και κοινωνικό."

Επίκειται συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο 

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της παράταξης, το θέμα θα τεθεί στην επόμενη συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 27-28 του μήνα. Εκεί, θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένα η πρόταση και θα ζητηθεί η επίσημη ένταξή της στην ατζέντα.

"Το γηροκομείο δεν είναι απλώς ένα κτίριο. Είναι δομή που φιλοξενεί ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας, και δεν μπορεί να μείνει άλλο στην αβεβαιότητα. Πρέπει όλοι – Δήμος, Περιφέρεια, Κοινωνία – να δώσουμε λύση. Τώρα, όχι αύριο", κατέληξε ο κ. Γουλιδάκης.

Μαρία Λυκουρίνου: «Η διαχείριση του Γηροκομείου Ιεράπετρας παραμένει θολή και η αδιαφάνεια συνεχίζεται»

Η εκτελούσα χρέη προέδρου στις δύο τελευταίες γενικές συνελεύσεις του Συλλόγου Φίλων Τρίτης Ηλικίας Ιεράπετρας μιλά στην εκπομπή "Καλημέρα Λασίθι" στον Ηχώ 99,8

Μια εφ’ όλης της ύλης παρέμβαση με λόγο ξεκάθαρο, συναισθηματικά φορτισμένο αλλά και αποκαλυπτικό έκανε η κ. Μαρία Λυκουρίνου, εκτελούσα πρόεδρος των δύο τελευταίων γενικών συνελεύσεων του Γηροκομείου Ιεράπετρας και ακροάτρια στην πρωινή εκπομπή του Ηχώ 99,8 “Καλημέρα Λασίθι”.

Η κ. Λυκουρίνου περιέγραψε με ρεαλισμό και πικρία τη λειτουργία του Γηροκομείου, εστιάζοντας στη διαχειριστική ασάφεια, την έλλειψη διαφάνειας, αλλά και την ψυχική κατάσταση των ηλικιωμένων που φιλοξενούνται στη δομή.

«Η μητέρα μου φιλοξενείται εκεί, και μαζί με την αδερφή μου γνωρίσαμε από κοντά το πώς λειτουργεί το ίδρυμα. Όσον αφορά τις υπηρεσίες φροντίδας, δεν έχω παράπονο. Είναι άριστες. Όμως η διαχείριση… όχι», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Ένα γηροκομείο χωρίς καταστατικό;»

Με λόγο αιχμηρό, η κα Λυκουρίνου κατέθεσε την προσωπική της εμπειρία από τις γενικές συνελεύσεις, επισημαίνοντας ότι ποτέ δεν παρουσιάστηκε επίσημα το καταστατικό του νομικού προσώπου που διαχειρίζεται το Γηροκομείο.

Όπως ανέφερε, η δομή ξεκίνησε ως "Ορφανουδάκειο" και εξελίχθηκε σε σύλλογο με σκοπό την περίθαλψη ηλικιωμένων, ωστόσο, το πέρασμα των χρόνων έφερε μαζί του διοικητικές αλλαγές, ασάφειες και τελικά χρέη, χωρίς ποτέ να υπάρξει ξεκάθαρη ενημέρωση για την πηγή και το μέγεθός τους.

«Κλειστές πόρτες, ανοιχτή κατάθλιψη»

Η κ. Λυκουρίνου εστίασε ιδιαίτερα και στο ψυχολογικό φορτίο των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων, υποστηρίζοντας ότι «οι άνθρωποι αυτοί είναι φυλακισμένοι σε έναν χώρο με κλειστές πόρτες – όχι τόσο για να προστατευτούν από μικρόβια, αλλά από… επαφή». Υπογράμμισε ότι υπάρχει πλήθος εθελοντών που θα μπορούσαν να προσφέρουν συντροφιά, αλλά η δομή παραμένει ερμητικά κλειστή ακόμα και μετά την πανδημία.

«Το μικρόβιο δεν είναι πάντα βιολογικό. Η κατάθλιψη που γεννά η απομόνωση είναι το μεγαλύτερο μικρόβιο», δήλωσε με συγκίνηση.

«Οι εργαζόμενοι θέλουν να πληρωθούν, το ίδιο και οι πρώην διαχειριστές»

Με ιδιαίτερη ένταση, κατήγγειλε την σύγκρουση συμφερόντων που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα σε εργαζόμενους, πρώην διαχειριστές και το ΔΣ, με αφορμή την εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού.

«Κάποιοι στοχεύουν στο να ξεμπερδέψουν από τα χρέη και να "καθαρίσουν" τα ΑΦΜ τους, ενώ οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι. Αν πληρωθεί ο εξωδικαστικός, δεν περισσεύει τίποτα για τους μισθούς. Και τότε τι κάνουμε;», διερωτήθηκε.

Καταλόγισε επίσης ευθύνες σε μέλη της διοίκησης που, όπως είπε, έθεσαν προσωπικά συμφέροντα πάνω από το συλλογικό καλό: «Δεν γίνεται να μένεις στη διοίκηση όταν είσαι ανίκανος να διαχειριστείς με διαφάνεια και ήθος έναν τέτοιο χώρο. Δεν είναι μια απλή δουλειά. Είναι λειτούργημα».

«Υπάρχει κοινωνία που θέλει να βοηθήσει – γιατί την αγνοούμε;»

Η κ. Λυκουρίνου αναφέρθηκε τέλος στο τεράστιο ανεκμετάλλευτο κοινωνικό κεφάλαιο της Ιεράπετρας, τονίζοντας ότι υπάρχουν άνθρωποι πρόθυμοι να προσφέρουν εθελοντικά, επιστημονικά και επαγγελματικά. Έφερε ως παράδειγμα φίλη της με σπουδαία πανεπιστημιακή καριέρα στην Αμερική, η οποία ζήτησε να επισκέπτεται το Γηροκομείο για να συνομιλεί με τους ηλικιωμένους και να τους κρατά συντροφιά — αλλά το αίτημα απορρίφθηκε.

Κλείνοντας…

Η κ. Μαρία Λυκουρίνου κατέληξε με μια πικρή διαπίστωση:«Το γηροκομείο χτίστηκε από αγάπη για τον ηλικιωμένο ή για άλλους λόγους;»Αν και η ίδια λέει πως έχει την απάντηση, αποφεύγει να την εκφράσει δημόσια:«Η αλήθεια πονάει. Και την πληρώνεις ακριβά όταν την πεις».

«Έδωσα τη ζωή μου για το Γηροκομείο Ιεράπετρας»: Παρέμβαση του Εμμ. Χατζάκη στον Ηχώ 99,8

Ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ατόμων Τρίτης Ηλικίας Ιεράπετρας εξιστορεί τα γεγονότα πίσω από τη διαχείριση του γηροκομείου και ξεκαθαρίζει: «Όταν παραιτήθηκα, ο Σύλλογος ήταν καθαρός από χρέη»

Σημαντικές αποκαλύψεις και συγκινητικά λόγια για τη θητεία του στο Γηροκομείο Ιεράπετρας έκανε ο κ. Εμμανουήλ Χατζάκης, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ατόμων Τρίτης Ηλικίας, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην εκπομπή «Καλημέρα Λασίθι» με τον Μανώλη Αργυράκη στον Ηχώ 99,8.

Ο κ. Χατζάκης τόνισε ότι ανέλαβε τη διοίκηση του συλλόγου το 2019, μετά τον κ. Αγγελάκη, και παρέμεινε στη θέση του για έναν χρόνο, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019. Όπως εξήγησε, οι λόγοι της παραίτησής του ήταν κυρίως οικονομικοί, καθώς το ίδρυμα δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού και ενός προστίμου ύψους 1.500 ευρώ.

«Φανταστείτε ότι τότε η συνδρομή των τροφίμων που πλήρωναν ήταν 650 ευρώ. Σήμερα είναι στα 1.000 ευρώ. Είχαμε και 12 άτομα που δεν πλήρωναν καθόλου, για κοινωνικούς λόγους. Παρόλα αυτά, οι προμηθευτές και οι εργαζόμενοι πληρώνονταν στην ώρα τους», σημείωσε.

Ο ίδιος πρότεινε στο τότε Διοικητικό Συμβούλιο να αυξηθεί η συνδρομή κατά 50 ευρώ για να καλυφθεί το μηνιαίο έλλειμμα των 2.500 ευρώ, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε. Στη συνέχεια απευθύνθηκε στον δήμαρχο Ιεράπετρας, στον Σεβασμιότατο, ακόμα και στον τότε αντιπεριφερειάρχη, χωρίς αποτέλεσμα.

«Είχα αφήσει τη ζωή μου στο γηροκομείο. Ήξερα όλους τους τροφίμους με το μικρό τους όνομα και τα προβλήματά τους. Ήμουν εκεί κάθε ώρα της ημέρας. Όταν κατάλαβα ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση να σωθεί, παραιτήθηκα», δήλωσε με συγκίνηση.

Καθαρός ο Σύλλογος όταν παρέδωσε – Η διαγραφή χρέους 180.000 ευρώ

Ο κ. Χατζάκης τόνισε ότι όταν παρέδωσε τη διοίκηση, ο Σύλλογος δεν είχε χρέη, πλην ενός ποσού 1.500 ευρώ σε προμηθευτές. Το παλαιό χρέος των 180.000 ευρώ από το 2017 είχε διαγραφεί μετά από δικαστική απόφαση, με τη συμβολή της νομικού κ. Παζίκου.

«Όταν έφυγα, όλες οι ασφαλιστικές εισφορές ήταν πληρωμένες. Είχαμε ρυθμίσει και ένα δάνειο με καταβολή 30.000 ευρώ, που τελικά επιστράφηκαν όταν δικαιωθήκαμε. Ο Σύλλογος ήταν καθαρός. Όλα τα χρέη δημιουργήθηκαν μετά τον Φεβρουάριο του 2020», είπε χαρακτηριστικά.

Σχολίασε επίσης ότι από εκείνη τη χρονιά και μετά, σύμφωνα με τις πληροφορίες του, δεν καταβλήθηκαν ξανά ασφαλιστικές εισφορές. «Αν κάνω λάθος, να βγει κάποιος από το Δ.Σ. να με διαψεύσει», προκάλεσε.

"Δεν ζητάμε λεφτά. Ένα μπράβο ζητάμε"

Αναφερόμενος στο σήμερα, ο κ. Χατζάκης τόνισε ότι ούτε ο ίδιος ούτε ο κ. Αγγελάκης είχαν οικονομικά κίνητρα στη θητεία τους.

«Το μόνο που ζητάμε είναι μία αναγνώριση. Ένα ‘μπράβο’. Να εκτιμηθεί ότι κάποιοι έδωσαν την ψυχή τους για αυτό το ίδρυμα», είπε.

Παράλληλα, εξήρε τη συμβολή του κ. Αγγελάκη, που όπως είπε, «πήρε στους ώμους του την ευθύνη να μεταφέρει τους τροφίμους από το παλιό κτίριο στο νέο, ώστε να προχωρήσει η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ».

Κάλεσμα για υπευθυνότητα και διαφάνεια

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο πρώην πρόεδρος κάλεσε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο να μην «ρίχνει ευθύνες στους προηγούμενους» και να αναζητήσει λύσεις για την επόμενη μέρα του γηροκομείου.

«Η Ιεράπετρα πρέπει να μάθει να εκτιμά αυτούς που προσφέρουν. Εμείς δηλώσαμε ότι είμαστε στη διάθεσή τους, αλλά δεν μας κάλεσε ποτέ κανείς. Αν θέλουμε να σώσουμε το γηροκομείο, χρειάζονται γενναίες αποφάσεις και αλήθειες», κατέληξε.

Α. Πανταζής για Γηροκομείο Ιεράπετρας: «Οι ευθύνες είναι πολιτικές – το γηροκομείο πρέπει να επιστρέψει άμεσα στο νέο κτήριο»

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Καλημέρα Λασίθι» του Ηχώ 99,8, ο Αργύρης Πανταζής, μέλος της δημοτικής παράταξης "Δήμος Ιεράπετρας - Προοπτική για το μέλλον", αναφέρθηκε εκτενώς στο μείζον θέμα της λειτουργίας και της μεταστέγασης του γηροκομείου Ιεράπετρας, τονίζοντας τις πολιτικές ευθύνες και την ανάγκη άμεσης δράσης.

Ο κ. Πανταζής ξεκαθάρισε εξαρχής ότι το πρόβλημα δεν είναι πρόσφατο ούτε ευθύνεται αποκλειστικά η τρέχουσα διοίκηση. Όπως ανέφερε, «τα προβλήματα στο γηροκομείο υπήρχαν πάντα, όμως υπήρχε και η καλή διάθεση από όλα τα Διοικητικά Συμβούλια να κάνουν το καλύτερο δυνατό μέσα στις συνθήκες που επικρατούσαν».

Οικονομικό βάρος 385.000€ – και συνεχίζεται

Ένα από τα βασικά στοιχεία που ανέδειξε ήταν το τεράστιο οικονομικό βάρος που προκλήθηκε από τη μακροχρόνια καθυστέρηση της μεταστέγασης. «Από τη στιγμή που μετακινήθηκε το Σωματείο, έχουν δοθεί πάνω από 385.000 ευρώ σε ενοίκια, χωρίς να υπολογίζονται τα πάγια λειτουργικά έξοδα», επεσήμανε. Υπογράμμισε ότι οι ευθύνες δεν περιορίζονται σε πρόσωπα αλλά αφορούν κυρίως την πολιτική καθυστέρηση παράδοσης του νέου κτηρίου.

Χωρίς άδεια λειτουργίας το γηροκομείο – «πληγές που δεν επουλώνονται»

Ο κ. Πανταζής επισήμανε ότι η υπάρχουσα δομή δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας, κάτι που παραμένει άλυτο εδώ και χρόνια, παρότι το νέο κτήριο έχει εγκαινιαστεί. «Ακόμα και ο πιο ικανός διοικητής του κόσμου δεν μπορεί να εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας για ένα κτήριο που δεν πληροί τις προϋποθέσεις», σημείωσε με έμφαση.

Χαρακτήρισε την καθυστέρηση επιστροφής στο νέο κτήριο ως τραύμα που βαθαίνει καθημερινά: «Όσο αργούμε, οι πληγές που ανοίγουν είναι ανεπούλωτες».

Καίρια ερωτήματα προς τον Δήμο – «Από το 2017 υπάρχει νομική γνωμοδότηση για εποπτεία»

Ο κ. Πανταζής απηύθυνε ερωτήματα προς τη Δημοτική Αρχή, επισημαίνοντας ότι από το 2017 υπάρχει γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που καθιστά τους Δήμους υπεύθυνους για την εποπτεία φιλανθρωπικών σωματείων εντός των ορίων τους.

«Από το 2017 έως σήμερα, τι έχει κάνει ο Δήμος Ιεράπετρας; Γιατί δεν ασκείται η προβλεπόμενη εποπτεία;» διερωτήθηκε, καλώντας τη διοίκηση να απαντήσει με πράξεις και όχι με αναφορές σε κονδύλια που απλώς «μπήκαν στον προϋπολογισμό».

Το προσωπικό στην πρώτη γραμμή – «Το μόνο που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων»

Σε έντονο ύφος, ο κ. Πανταζής αναγνώρισε την καθοριστική συμβολή του προσωπικού του γηροκομείου, λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι ήταν αυτοί που «έβαλαν πλάτη» κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. «Δούλεψαν με χαμηλούς μισθούς, με καθυστερήσεις στις εισφορές, σε ένα περιβάλλον χωρίς άδειες, με καθαρότητα και ανθρώπινη φροντίδα. Ο Δήμαρχος, άλλωστε, το είχε παραδεχτεί: οι φιλοξενούμενοι είναι χαμογελαστοί, και αυτό οφείλεται αποκλειστικά στο προσωπικό».

Ανεπαρκή τα κονδύλια του Δήμου – «Χρειάζονται άλλες 250.000 ευρώ»

Αναφερόμενος στα πρόσφατα 290.000 ευρώ που ενέκρινε ο Δήμος για το νέο κτήριο, τόνισε πως το ποσό είναι ανεπαρκές, καθώς το συνολικό κόστος φτάνει τις 550.000 ευρώ. «Τα υπόλοιπα χρήματα πρέπει να βρεθούν από Περιφέρεια ή Υπουργείο. Δεν γίνεται να επιβαρύνεται ο Δήμος συνεχώς», ανέφερε.

Αναγκαία η πολιτική λογοδοσία

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Πανταζής υπογράμμισε ότι η παράταξή του θα επαναφέρει το θέμα σε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, με σκοπό την αποκατάσταση της διαφάνειας και την αναζήτηση πολιτικών ευθυνών.

«Δεν έχουμε άλλο χρόνο. Δεν μπορούμε να περιμένουμε. Το γηροκομείο πρέπει να επιστρέψει άμεσα στο νέο κτήριο. Και όσοι έχουν την ευθύνη, πρέπει να την αναλάβουν», κατέληξε.

Δείτε εδώ την θέση των εργαζομένων:

Οι Εργαζόμενοι του συλλόγου

«ΦΙΛΟΙ ΑΤΟΜΩΝ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ»

Ιεράπετρα, 13-01-2025

ΠΡΟΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Του συλλόγου «ΦΙΛΟΙ ΑΤΟΜΩΝ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ»

& με κοινοποίηση στον Πρόεδρο κ. Μιαούλη Νικόλαο

Βιώνουμε στο εργασιακό μας περιβάλλον μια ολοένα και αυξανόμενη πίεση από την πλευρά του προέδρου κ. Νικολάου Μιαούλη.

Εργαζόμαστε καθημερινά προσπαθώντας να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες των τροφίμων μας και να κρατήσουμε σε υψηλό επίπεδο την ποιότητα των υπηρεσιών μας. Αναλογικά με τα άτομα που φιλοξενούμε ο αριθμός των νοσηλευτών, των φροντιστών και των υπαλλήλων καθαριότητας είναι ο κατώτερος που δυνάμεθα για να λειτουργήσουμε! Κάτι που σας έχει γνωστοποιηθεί με την υπογραφή του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας για τις ανάγκες εξυπηρετούμενων και μη εξυπηρετούμενων. Υπερβολική κούραση κι άγχος κάποιες φορές οδηγούν και σε «λάθη», και κρινόμαστε για αυτά!!! Παρόλα αυτά οι τρόφιμοί μας είναι ευχαριστημένοι και η Δομή μας γίνεται αποδέκτης ιδιαίτερα τιμητικών σχολίων από την κοινωνία μας, αντ’ αυτού ο πρόεδρος ενεργεί για απολύσεις ή αλλαγή συμβάσεων συναδέλφων χωρίς την σύμφωνη γνώμη του συμβουλίου, ενεργώντας κακόβουλα και υποπέφτουμε στη δυσμένειά του όταν ενημερωθεί το συμβούλιο αποτρέπει, προς τιμήν τους, αυτές τις κακόβουλες ενέργειες.

-----------------------

Στις ελάχιστες επισκέψεις που πραγματοποιεί ο πρόεδρος στη Δομή, αντί να εξάρει το καλό κλίμα συναδελφικότητας και συνεργασίας που υπάρχει στην πλειοψηφία των ημερών και συμβάλλει θετικά στην επίτευξη του στόχου μας, που είναι η υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών στους τροφίμους μας, διασπείρει «λόγια και υπόνοιες» (π.χ. απευθυνόμενος στην κα Κεφαλούκου «πότε θα φύγεις; Οι συνάδελφοί σου ρωτούν γιατί κάθεσαι ακόμη εδώ» «Δεν μερίμνησα και δωράκια δεν σας δόθηκαν φέτος!»)

Με επαναλαμβανόμενες οχλήσεις απαγορεύει να ενημερώνονται τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου, γιατί μόνο εκείνος πρέπει να το κάνει! Αν το έκανε τουλάχιστον θα μας έμενε μόνο η κατσάδα «του γιατί είπαμε & ποιος είπε», αλλά έχουμε και την πικρία της μη ενημέρωσης των υπολοίπων. Του δόθηκε το εορταστικό πρόγραμμα της Δομής κι επέμενε ότι εκείνος και μόνον θα ενημερώσει σχετικά - κάτι που όπως τώρα μάθαμε από μέλος του Δ.Σ. δεν έκανε - κι ερωτήθηκε από το ίδιο μέλος «Αν έγινε ή τι έγινε φέτος» τις γιορτές απάντησε ότι δεν έκαναν τίποτα!! Ζητήσαμε δύο φορές να κάνουμε μια νέα σελίδα του συλλόγου στο F/B (μια που η προηγούμενη και να υπάρχει δεν έχει πρόσβαση εκτός θα το κάνει εκείνος, και ενημερωθήκαμε πως μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει! Ζητήσαμε να κάνουμε μια λαγοχειρο... δεν λάβαμε απάντηση ποτέ. Επίσης ακόμη διευκρινίστηκε με ποια αρμοδιότητα θα πρέπει να γίνει η σελίδα του F/B αλλά και πώς υπογράφει τις τραπεζικές συναλλαγές με τον Κ. Κωνσταντίνου Νικ. Μιαούλη.

Είμαστε μόνιμοι αποδέκτες της απειλής της μη πληρωμής των μισθών μας όσο και των προμηθευτών μας, υπό το πρίσμα «πείτε τους να μην πληρωθούν», «αν δεν σας αρέσει φύγετε», βιώνουμε ένα μόνιμο άγχος και η διοικητική υπάλληλος που εκτελεί τις πληρωμές που έχουν σταματήσει από τον συνάδελφο (είπε «θα σας κάνω μια συναλλαγή & να δούμε αν τους πεις να μην πληρωθούν») είναι απαράδεκτα και μη αποδεκτά. Οι συνάδελφοι όλοι συμμεριζόμενοι το οικονομικό πρόβλημα που υπάρχει με το ΙΚΑ δείχνουμε ανοχή στη συνέπεια καταβολής της μισθοδοσίας μας, παρόλο που υπάρχει δέσμευση σας ότι η καταβολή του μισθού μας θα γίνεται μέχρι την 10η του επόμενου μήνα. Λειτουργούμε χωρίς πλυντήριο πιάτων, βλάβη για την οποία έχει ενημερωθεί και είπε να μην επισκευαστεί λόγω κόστους (όχι υψηλότερο από την αγορά νέου). Λειτουργούμε χωρίς απορροφητήρα. Λειτουργούμε χωρίς το ανάλογο προσωπικό. Λειτουργούμε με αναλώσιμα τόσα όσα ακριβώς θα χρειαστούμε, ελέγχοντας τις καταναλώσεις ώστε να μην υπάρχει κατάχρηση.

Σας ενημερώνουμε και ζητάμε την προστασία της προσωπικότητάς μας και τη διασφάλιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Οι Εργαζόμενοι