Ζητείται εθνική στρατηγική για το τυποποιημένο κρητικό ελαιόλαδο

9:36 π.μ. - Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2023
09:02 π.μ. - Τετ, 08/36/2023
Image: Ζητείται εθνική στρατηγική για το τυποποιημένο κρητικό ελαιόλαδο

Ο Άλκης Καλαμπόκης πρόεδρος του Συνδέσμου εξαγωγέων Κρήτης στην «Ιεραπετρίτικη Γη» για τις επαφές και τις πιέσεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Με σκοπό την προστασία και την ενίσχυση του τυποποιημένου – επώνυμου ελαιολάδου ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης είχε το τελευταίο διάστημα σειρά επαφών. Ο πρόεδρος κ. Άλκης Καλαμπόκης φιλοξενήθηκε στην αγροτική εκπομπή του Ηχώ 99,8 «Ιεραπετρίτικη Γη» για τα αποτελέσματα των συναντήσεων αλλά και για τα δεδομένα φέτος σε ότι αφορά το ελαιόλαδο ως εξαγώγιμο προϊόν. Αυτό που ζητάμε δεν είναι επιδοτήσεις. Ζητάμε την εφαρμογή νόμων και τη λήψη μέτρων για να σταθεί ο ελαιοκομικός τομέας εκεί που πρέπει, εκεί που του αξίζει. Εδώ πρέπει να αναλυθούν δυο ζητήματα Αφενός μεν τι πρέπει να κάνει ο παραγωγός με την καθοδήγηση και την συμβολή του κράτους για να μπορέσει να καλλιεργήσει σωστά αφετέρου δε ποιος είναι ο ρόλος του κράτους με την μόνιμη αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες να προστατεύσει τα συμφέροντα των παραγωγών, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΕΚ .

Ακούστε εδώ τις δηλώσεις του κ. Καλαμπόκη

-

Αναλυτικά οι συναντήσεις που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης κατά το τελευταίο διάστημα, με σκοπό την προστασία και την ενίσχυση του τυποποιημένου – επώνυμου ελαιολάδου.

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου στο Ηράκλειο, μεταξύ του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κου Γ. Γεωργαντά, και φορέων της Περιφέρειας Κρήτης. Τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος, κος Μανώλης Καρπαδάκης, ο οποίος συζήτησε με τον κο Υπουργό σειρά σημαντικών θεμάτων που αφορούν τα μέλη του ΣΕΚ και κατέθεσε υπόμνημα με τεκμηριωμένες προτάσεις.

Επιγραμματικά, οι προτάσεις που κατατέθηκαν από τον κο Καρπαδάκη αφορούν την ενίσχυση των εξαγωγών, θεσμικές και νομοθετικές αλλαγές για τον εκσυγχρονισμό του κλάδου του ελαιολάδου, τη θέση της χώρας μας για τα συστήματα διατροφικής επισήμανσης εμπρόσθιας ετικέτας και την ενίσχυση της κατανάλωσης.

Ακολούθησε τηλεδιάσκεψη, η οποία διοργανώθηκε από τον ΣΕΒΙΤΕΛ και πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιανουαρίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και εξαγωγικών επιχειρήσεων, με θέμα «Εξαγωγές Ελαιολάδου: Προβλήματα, εμπόδια, προκλήσεις και ευκαιρίες».

Τον ΣΕΚ εκπροσώπησε ο Πρόεδρος, κος Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, ο οποίος σκιαγράφησε τα προβλήματα των εξαγωγών των ελαιοκομικών προϊόντων και τόνισε την ανάγκη συνεργειών μεταξύ των εμπλεκομένων, για την καλύτερη δυνατή εκπροσώπησή τους στην παγκόσμια αγορά. Επίσης, παρουσίασε τα θέματα που έχουν ήδη τεθεί στα Αρμόδια Υπουργεία από το σύνολο των επαγγελματικών οργανώσεων του τομέα (ΕΔΟΕ, ΣΕΒΙΤΕΛ, ΣΕΚ, ΣΥΤΕΚ), όπως η ανάγκη καθιέρωσης του ηλεκτρονικού μητρώου καταγραφής των συναλλαγών, η εφαρμογή της νομοθεσίας και οι αυστηρότεροι έλεγχοι στη διακίνηση χύμα ελαιολάδου, η θέσπιση άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος του ελαιουργού, η επίσπευση της επιστροφής ΦΠΑ, κ.α.

Μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, αποφασίστηκε ομόφωνα η διεκδίκηση θέσπισης Επιτροπής Προώθησης Ελαιολάδου, υπό τον συντονισμό της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών και του εθνικού φορέα εξαγωγών ENTERPRISE GREECE, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ) και των επαγγελματικών οργανώσεων ΣΕΒΙΤΕΛ – ΕΘΕΑΣ.

Τέλος, τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων των παραπάνω φορέων με τον Σύμβουλο του Πρωθυπουργού, κο Γ. Βάρρα, ο οποίος έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την ενίσχυση του επώνυμου ελαιολάδου. Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχε ο Πρόεδρος κος Καλαμπόκης, πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια κοινής επιστολής που είχε αποσταλεί προς τον Υπουργό Επικρατείας, κο Σκέρτσο, και με την οποία παρουσιάστηκαν όλα τα υφιστάμενα προβλήματα που αφορούν στο εθνικό μας προϊόν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν όλα τα θέματα που έχουν συγκεντρωθεί από τους εμπλεκόμενους φορείς κατά το τελευταίο διάστημα και συζητήθηκαν οι προτάσεις επίλυσής τους. Πραγματοποιήθηκε διαλογική συζήτηση σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα και ο κος Βάρρας αντιλήφθηκε την αναγκαιότητα συνεργασίας των ιδιωτικών φορέων με τους κρατικούς φορείς εξωστρέφειας, με μοναδικό γνώμονα την προστασία και την ενίσχυση των αγροδιατροφικών προϊόντων και ειδικότερα του ελαιοκομικού τομέα.