Ζελένσκι και μέλος του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ στην παρέμβαση στη βουλή

1:37 μ.μ. - Πέμπτη, 7 Απριλίου 2022
01:04 μ.μ. - Πέμ, 07/37/2022
Image: Ζελένσκι και μέλος του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ στην παρέμβαση στη βουλή

«Θα νικήσουμε. Το πιστεύω, το γνωρίζω, μαζί όμως» υπογράμμισε ο Ουκρανός ζητώντας περαιτέρω βοήθεια από την Ελλάδα και την Ε.Ε.. Φάουλ η παρουσίαση μαχητή του διαβόητου Τάγματος Αζόφ, ο οποίος μίλησε στη Βουλή ως Έλληνας ομογενής

Με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα έγινε δεκτός ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι από το ελληνικό κοινοβούλιο. Ο Ουκρανός πρόεδρος, μετά από μια μακρά τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής, πραγματοποίησε σύντομη ομιλία με σαφείς αναφορές στις ιστορικές σχέσεις Ουκρανίας και Ελλάδας.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επικεντρώθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, στη Μαριούπολη και, δευτερευόντως, την Οδησσό, πόλεις με έντονο το ελληνικό στοιχείο, ωστόσο, αίσθηση προκαλεί η απόφασή του να βγάλει μαχητή του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ να μιλήσει ενώπιον της ελληνικής Βουλής.

Ένας μαχητής του Τάγματος Αζόφ στη Βουλή

Ο μαχητής του Αζόφ, με το όνομα Μιχαήλ, ενημέρωσε ότι είναι ελληνικής καταγωγής, γεννημένος στη Μαριούπολη και ανέφερε ότι ο παππούς του πολέμησε κατά των ναζί και τραυματίστηκε τρεις φορές.

«Καλημέρα αξιότιμα μέλη της ελληνικής Βουλής. Απευθύνομαι σε εσάς σαν Έλληνας στην καταγωγή. Λέγομαι Μιχαήλ. Ο παππούς μου πολέμησε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κατά των ναζιστών. Τραυματίστηκε τρεις φορές. Εγώ γεννήθηκα στη Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές. Δεν θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε στην ουκρανική άμυνα, μέσα από το Τάγμα Αζόφ, αυτό είναι το χρέος μου έναντι της πόλης μου, είναι το χρέος μου σαν άντρας. Πρέπει να μιλήσω για τις καταστροφικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η ειρηνική Μαριούπολη» είπε χαρακτηριστικά.

Στη Βουλή μίλησε και δεύτερος Έλληνας ομογενής με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, ο οποίος ανέφερε ότι εκατοντάδες πολίτες πεθαίνουν κάτω από τα κατεστραμμένα κτίρια και πως ο εχθρός δεν αποχωρεί και δεν επιτρέπει τη διάσωσή τους.

Το Τάγμα Αζόφ και η δράση του:

  1. Οι συναγωνιστές του Τάγματος Αζόφ 
  2. Μαχητές «εισαγωγής», μισθοφόροι και ακροδεξιοί 
  3. «Τάγμα Αζόφ»: Του Αδόλφου τα παιδιά βγήκαν παγανιά 
  4. Το νεοναζιστικό ουκρανικό «Τάγμα Αζόφ» δείχνει η Μόσχα για την τραγωδία στη Μαριούπολη

Η παρέμβαση Ζελένσκι

«Ελληνικέ λαέ καλημέρα σας […] Ελευθερία ή Θάνατος έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες αυτό λέμε και εμείς σήμερα», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζητώντας τη δημιουργία μιας νέας «Φιλικής Εταιρείας» για να σωθεί η ελληνική Ομογένεια και η Ουκρανία.

«Για πάνω από έναν μήνα ξυπνάω και σκέφτομαι τη Μαριούπολη, λαμβάνοντας τις φριχτές πληροφορίες για το τι συμβαίνει σε αυτή τη μαρτυρική πόλη. Υπάρχουν ακόμη 100.000 άνθρωποι που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα όρια της Μαριούπολης. Οι Ρώσοι κατέστεψαν τα πάντα. Στην ουκρανική κουλτούρα και ιστορία θα καταγραφεί ότι θα χάσουμε ένα μεγάλο κομμάτι της ταυτότητας μας, χάνοντας αυτή τη διάσταση που έφερε η ελληνική κουλτούρα» είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ έκανε ξεχωριστή αναφορά και στην Οδησσό σημειώνοντας «ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας σας επισκέφθηκε την Οδησσό και άκουσε ο ίδιος τα πυροβόλα. Γιατί η Οδησσός είναι σήμερα ήρεμη; Γιατί τα δικά μας στρατεύματα κατάφεραν να διώξουν τους βαρβάρους σε απόσταση σχετικά ασφαλή».

«Η Φιλική Εταιρεία συγκροτήθηκε εδώ και είναι κάτι που είχε τεράστια σημασία. Θεωρώ ότι θα μπορούσε μια νέα Φιλική Εταιρεία να δημιουργηθεί στην Ελλάδα, να παλέψει και να σώσει την Ουκρανία και τον ελληνισμό στην Ουκρανία» υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε το αίτημα της χώρας του για περαιτέρω στήριξη σε ανθρωπιστική βοήθεια και όπλα και ζήτησε αυστηροποίηση των κυρώσεων κατά της ρωσικής ενέργειας, αλλά και απαγόρευση ελλιμενισμού πλοίων ρωσικών συμφερόντων στην Ε.Ε..

Ανάμεσα σε άλλα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε:

  1. Τα ρωσικά στρατεύματα έφεραν τον θάνατο και την αγωνία σε περιοχές και εδάφη όπου όλες οι κοινότητες ζούσαν ειρηνικά
  2. Οι Ρώσοι θεωρούν ότι θα παραμείνουν ατιμώρητοι, πρέπει να τους σταματήσουμε, πρέπει να βρεθούν υπόλογοι, πρέπει να σώσουμε όσους μπορούμε
  3. Η Μαριούπολη και η Οδησσός χρειάζονται άμεση βοήθεια και στήριξη, οι Ρώσοι επιτίθενται από παντού.
  4. Με την έμπρακτη αλληλεγγύη της Ελλάδας θα μπορέσουμε να νικήσουμε. Ο χρονος είναι η πιο κρίσιμη διάσταση 
  5. Οι Ρώσοι ξύπνησαν από το όνειρο ότι θα καταφέρουν να γονατίσουν την Ουκρανία. Η Ουκρανία έχει μείνει όρθια και πρέπει να δουλέψουμε μαζί να σώσουμε αυτό που δημιούργησαν Έλληνες και Ουκρανοί μαζί. 
  6. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι η Μαριούπολη θα είναι οι Θερμοπύλες που πέθαναν κάποιοι ήρωες. Κάθε βάρβαρος επιτιθέμενος να μάθει πως όταν επιλέγει τον πόλεμο στο τέλος θα χάσει.
  7. Οι Ρώσοι στράφηκαν εξαρχής κατά της Ευρώπης. Κυρίως χρησιμοποιώντας τα ορυκτά τους καύσιμα και προκαλώντας ελλείμματα στις αγορές και την βιομηχανία παγκοσμίως.
  8. Οι ρωσικές τράπεζες δεν πρέπει να κερδίζουν χρήματα από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Δεν πρέπει να επιτραπεί σε κανένα πλοίο ρωσικών συμφερόντων να προσεγγίσει ευρωπαϊκά λιμάνια.
  9. Τα χρήματα που κερδίζουν τα χρησιμοποιούν για να φτιάξουν τα όπλα με τα οποία καταστρέφουν τις πόλεις μας.
  10. Η Ουκρανία χρειάζεται κυρώσεις, χρειάζεται και όπλα. Θα κάνουμε τους υπεύθυνος να λογοδοτήσουν.
  11. Και θα ξαναχτίσουμε τη Μαριούπολη και τις άλλες εκείνες κοινότητες όπου Ουκρανοί και Έλληνες θα συνεχίσουν να ζουν από κοινού όπως και στο παρελθόν. Ως ισότιμοι εταίροι στο κοινό μας σπίτι, την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ομιλία Τασούλα

Η τηλεσύνδεση πραγματοποιήθηκε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, του επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνη, του εκπροσώπου εκ μέρους της ΚΟ του ΜέΡΑ 25 Γιώργου Λογιάδη, ενώ απούσες -όπως είχαν δηλώσει- είναι οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά την έναρξη της ειδικής συνεδρίασης της Ολομέλειας και προσφωνώντας τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι τόνισε «πως με ιδιαίτερη τιμή και αισθήματα αλληλεγγύης σας υποδεχόμαστε στην Ολομέλεια της Βουλής. Η ιστορική συνεδρίαση είναι αφιερωμένη στον αγωνιζόμενο και αμυνόμενοι ηρωικό λαό της Ουκρανίας απέναντι στην βάρβαρη εισβολή που, επί 43 ημέρες, γίνεται όλο και πιο απάνθρωπη. Η Ελλάδα καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την εισβολή». Επισήμανε τη βοήθεια της χώρας μας προς την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι «μας συνδέουν μοναδικοί ιστορικοί δεσμοί» και αναφέρθηκε στην μαρτυρική Μαριούπολη.

Από τα έδρανα των αξιωματούχων της Ολομέλειας παρακολουθούν το μήνυμα που απευθύνει ο Ουκρανός Πρόεδρος, ο πρύτανης του Διπλωματικού Σώματος, πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κενεβέζος, ο Ουκρανός Πρέσβης Σεργκέι Σουτένκο και ο Α΄ Σύμβουλος της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Νικολά Κρουαζέ.

efsyn.gr