Υπουργός Παιδείας: Πως θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία – Τι θα γίνει με τους διορισμούς

12:52 μ.μ. - Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020
12:07 μ.μ. - Πέμ, 30/52/2020
Image: Υπουργός Παιδείας: Πως θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία – Τι θα γίνει με τους διορισμούς

Τα δύο σενάρια για τη λειτουργία των σχολείων

Προχωράει η προετοιμασία του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου χωρίς προβλήματα, καθώς φέτος λόγω και της πανδημίας του κορονοϊού θα είναι μια ιδιαίτερα απαιτητική χρονιά ενώ εξετάζονται δύο σενάρια για την επιστροφή των μαθητών . Το πρώτο προβλέπει τη λειτουργία των σχολείων σε πλήρη σύνθεση αλλά πάντα με αυξημένα μέτρα προστασίας, όπως μάσκες, χρήση αντισηπτικών κ.ά) και το δεύτερο μαθήματα εκ περιτροπής, όπως έγινε το διάστημα πριν κλείσουν οριστικά τα σχολεία για τις καλοκαιρινές διακοπές. Αυτή τη στιγμή οι αρμόδιες υπηρεσίες τηρούν στάση αναμονής και περιμένουν τις οριστικές οδηγίες των ειδικών, κάτι που θα γίνει στο τέλος του Αυγούστου.

Όπως δήλωσε σύμφωνα με το ethnos.gr την Πέμπτη η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως «έχουμε ανακοινώσει ότι τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου, είμαστε σε συνεχή επαφή με την επιτροπή των ειδικών. Τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά και σε πλήρη σύνθεση με τους μαθητές να επιστρέφουν κανονικά σε αυτά, αλλά με αυξημένα μέτρα προστασίας» (μάσκες ή ό,τι άλλο κριθεί σκόπιμο), ενώ στο δεύτερο σενάριο οι μαθητές θα πηγαίνουν εκ περιτροπής στο σχολείο - τα μισά παιδιά τις μισές ημέρες).

«Πρώτο μας μέλημα η προστασία της δημόσιας υγείας, των μαθητών και των οικογενειών τους, αλλά είναι επιτακτική και η ανάγκη να συνεχιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία», είπε η υπουργός, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι είναι ακόμα νωρίς να ανακοινωθεί ο τρόπος με τον οποίο θα ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάζουν συνεχώς.

Σχετικά με το αν ορθώς εξαιρέθηκε η Εκκλησία από την υποχρεωτική χρήση μάσκας, η κυρία Κεραμέως, με την ιδιότητα της υπουργού και Θρησκευμάτων, ανέφερε: «Και πάλι ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών. Με βάση αυτές πήραμε δύσκολες αποφάσεις και για την Εκκλησία και για την Πολιτεία».

Το υπουργείο Παιδείας, όμως, προετοιμάζεται πυρετωδώς και για τους διορισμούς των μόνιμων εκπαιδευτικών αλλά και των αναπληρωτών, ώστε με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, να μην υπάρχουν μεγάλα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας.

Διορισμοί και προσλήψεις αναπληρωτών

Σε λίγες μέρες θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και για την πρόσληψη των 4.500  εκπαιδευτικών σε μόνιμες θέσεις στην ειδική αγωγή. Επίσης, θα γίνουν και οι 20.000 προσλήψεις αναπληρωτών σε α’ φάση το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Για το χρονοδιάγραμμα των προσλήψεων αναπληρωτών προγραμματίζονται να γίνουν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου έτσι ώστε όσοι προσληφθούν να γνωρίζουν πολύ νωρίτερα τις περιοχές τοποθέτησης και να εξασφαλίσουν έγκαιρα τις ιατρικές γνωματεύσεις.

Λόγω των συνθηκών της πανδημίας του κορωνοϊού και της αποφυγής συνωστισμού - συγχρωτισμού στις ΔΔΕ, οι αναπληρωτές θα παρουσιαστούν στα σχολεία που θα τοποθετηθούν και θα καταθέσουν εκεί όλα τα απαραίτητα έγγραφα, τα οποία θα διαβιβαστούν στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Τα παραπάνω ανακοίνωσε η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Σίσυ Γκίκα, στη συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Η δήλωση περιοχών θα γίνει αμέσως μετά τη δημοσίευση των ονομάτων των διορισμένων της Ειδικής (άρα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου) ενώ μέχρι τις 14 Αυγούστου θα έχουν συγκεντρωθεί τα κενά και το σύστημα θα τρέξει μερικές μέρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο, με σκοπό να είναι όλοι οι αναπληρωτές στις 7 Σεπτέμβρη στα σχολεία.

φωτογραφία αρχείου