Υποσχέθηκαν «μπαλώματα» στους πληγέντες της Κρήτης
Πάνω από 200 σπίτια πλημμύρισαν σε Χερσόνησο και Μάλια - Τεράστιες οι ζημιές σε τουριστικές επιχειρήσεις και καλλιέργειες
Αποζημιώσεις 600 ευρώ για τις άμεσες ανάγκες και μέχρι 6.000 ευρώ για την οικοσκευή υποσχέθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών
Yποσχέσεις για άμεσες αποζημιώσεις στους πληγέντες από την κακοκαιρία στην Κρήτη έδωσε χθες το κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφθηκε τις περιοχές που χτυπήθηκαν. Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην Περιφέρεια Κρήτης ανακοίνωσε πως στους καταγεγραμμένους πληγέντες θα δοθούν άμεσα 600 ευρώ, ενώ οι αποζημιώσεις για ζημιές στην οικοσκευή θα μπορούν να φτάσουν έως και τις 6.000 ευρώ.
Σούπερ μάρκετ που καταστράφηκε ολοσχερώς στις Κάτω Γούβες Ηρακλείου
Βεβαίως για ανθρώπους που έχουν χάσει την περιουσία τους και έχουν μείνει κυριολεκτικά στον δρόμο τα ποσά ακούγονται σαν απλές… ασπιρίνες, τη στιγμή που για κάποιες οικογένειες οι ζημιές ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ ακόμα και για αυτά ζητούμενο είναι ο χρόνος καταβολής τους.
Ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ στις Κάτω Γούβες, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς, έκανε λόγο χθες για ζημιά (μαζί με τα εμπορεύματα) ύψους 250.000 ευρώ. Ο υφυπουργός πάντως χθες έριξε το μπαλάκι στους δήμους και ειδικά στον Δήμο Χερσονήσου, ο οποίος καλείται σε δύσκολες συνθήκες να καταγράψει τις ζημιές και να αποστείλει τις σχετικές λίστες.
Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, περισσότερες από 200 κατοικίες στην ευρύτερη περιοχή Χερσονήσου, Σταλίδας και Μαλίων έχουν πλημμυρίσει και έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή η οικοσκευή τους, ενώ πολλαπλάσιες είναι οι τουριστικές επιχειρήσεις (ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και ξενοδοχεία) που έχουν υποστεί αντίστοιχες ζημιές. Αναλυτικά στοιχεία για τις ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις και καλλιέργειες αναμένεται να δοθούν από τον Δήμο Χερσονήσου πιθανώς σήμερα το μεσημέρι εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία της καταγραφής.
Σε ό,τι αφορά τις αγροτικές καλλιέργειες ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, που συμμετείχε στο κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφθηκε χθες την Κρήτη, ανακοίνωσε πως θα γίνει προσπάθεια να καταβληθούν οι αποζημιώσεις σε διάστημα 35 ημερών, ενώ τη σχετική καταγραφή θα αναλάβει τριμελής επιτροπή (ΕΛΓΑ, υπουργείο Οικονομικών και Περιφέρεια Κρήτης) ώστε να γίνουν οι δηλώσεις σε διάστημα 15 ημερών. Ο ίδιος εξήγγειλε και προσλήψεις τουλάχιστον 20 γεωπόνων που θα συνεισφέρουν στην εκτίμηση των ζημιών, ενώ υποσχέθηκε πως θα υπάρξει και 100% αποζημίωση για το χαμένο ζωικό κεφάλαιο.
Την ίδια στιγμή, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε και ο Νομός Ρεθύμνου όπου επίσης έχουν σημειωθεί εκτεταμένες ζημιές, αλλά και ο Δήμος Μινώα Πεδιάδος, ειδικά στις περιοχές Καστέλι και Θραψανό, όπου δεκάδες σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.
Χθες, πάντως, βοηθούσης της σχετικής βελτίωσης του καιρού, αποκαλύφθηκε το μέγεθος της καταστροφής, με τα συνεργεία των δήμων και της Περιφέρειας να δίνουν μάχες για να καθαρίσουν δρόμους και επιχειρήσεις από τόνους λάσπης. Ενα 24ωρο μετά τη θεομηνία υπάρχουν αυτοκίνητα μέσα στη θάλασσα και σε χειμάρρους, που δεν έχουν προλάβει να ανασυρθούν, ενώ πολλές είναι οι καταγγελίες για αυθαιρεσίες σε ό,τι αφορά μπαζωμένα ρέματα και παράβαση των πολεοδομικών κανόνων στις τουριστικές περιοχές, που οδήγησαν σε τόσο εκτεταμένη καταστροφή.
Συνολικά οι κλήσεις για βοήθεια ή άντληση υδάτων που δέχτηκε η Πυροσβεστική ξεπέρασαν τις 500, ενώ πραγματοποιήθηκαν 30 διασώσεις ανθρώπων που είχαν εγκλωβιστεί από τα ορμητικά νερά, στα σπίτια, στις επιχειρήσεις ή στα αυτοκίνητά τους.
Πλημμύρισε και ο αρχαιολογικός χώρος στα Μάλια
Ούτε ο αρχαιολογικός χώρος στα Μάλια γλίτωσε από τη μανία του νερού. Το ανάκτορο των Μαλίων, που μαζί με άλλα έξι ανάκτορα είναι υποψήφιο για ένταξη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, δέχθηκε πλήγμα αφού, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, ο τεράστιος όγκος βροχής προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στις αγροτικές εκτάσεις που περιβάλλουν το ανάκτορο.
Οι ζημιές δεν έχουν εκτιμηθεί πλήρως. «Η μεγάλη αγροτική έκταση ανατολικά του χώρου στάθμευσης πλημμύρισε, παρόλο που η αρμόδια υπηρεσία είχε τοποθετήσει υπόγειο αγωγό παροχέτευσης των ομβρίων» αναφέρει το ΥΠΠΟΑ. Επίσης πλημμύρισε η συνοικία των εργαστηρίων που είναι υπόσκαφη, ενώ μεγάλος όγκος νερού εισήλθε στο εσωτερικό των ανεσκαμμένων χώρων από τα στέγαστρα προστασίας.
Η έφορος Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, Β. Συθιακάκη, ζήτησε τη συνδρομή του δημάρχου της Χερσονήσου, ο οποίος ανταποκρίθηκε, αν και τελικά το πρόχειρο ανάχωμα που τοποθετήθηκε δεν κατάφερε να ανασχέσει την εισροή των υδάτων.
Κατά την αυτοψία χθες, διαπιστώθηκε ότι επικάθησε στα δάπεδα παχύ στρώμα λάσπης το οποίο θα απομακρυνθεί από τους συντηρητές όταν στεγνώσει. «Τότε θα είναι εφικτή η συνολικότερη αποτίμηση της κατάστασης των επιχρισμάτων. Πάντως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν καταρρεύσεις τοίχων ή άλλες σοβαρές καταστροφές» αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού.
efsyn.gr