Υπό κατάληψη το ΕΠΑΛ Ιεράπετρας
Σε κατάληψη ως διαμαρτυρία για τις μάσκες και την καθαριότητα στο σχολείο τους προχώρησαν οι μαθητές του ΕΠΑ.Λ.
Μεταξύ άλλων ζητά να ισχύσουν τα εξής:
Όχι στην χρήση μάσκας στα σχολεία
α) «Μέχρι 15 μαθητές ανά τμήμα, με ένα μαθητή ανά θρανίο και 1,5 μέτρο απόσταση ανάμεσα στα θρανία μέσω της άμεσης εύρεσης και χρήσης δημόσιων και ιδιωτικών χώρων.
β) Εξασφάλιση του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού για τη λειτουργία τμημάτων με τον μειωμένο αριθμό μαθητών μέσω της άμεσης πρόσληψης καθηγητών.
γ) Δωρεάν παροχή μέσων προστασίας, υγιεινής και καθαριότητας για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Διασφάλιση της καθαριότητας όλων των σχολικών μονάδων με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας που θα καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες των σχολείων.
Τι θα ισχύει με το κλείσιμο των σχολείων
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, τη στιγμή που θα αναστέλλεται η λειτουργία μιας σχολικής μονάδας, θα ενεργοποιείται ταυτόχρονα το “εργαλείο” της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
Η σχετική υπουργική απόφαση ορίζει ότι, εφόσον παραμένει ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού, οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε μαθητές που δε θα μπορούν να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία, ως εξής:
- Αν το τμήμα τους ή η σχολική μονάδα τελούν σε αναστολή λειτουργίας, παρέχεται σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπου τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία.
- Σε περίπτωση που καθίσταται δυσχερής η εφαρμογή της ταυτόχρονης σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας, προβλέπεται, επίσης, υπό προϋποθέσεις για τους μαθητές που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου η εναλλακτική δυνατότητα σχηματισμού “διαδικτυακών τμημάτων”, στα οποία τόσο ο εκπαιδευτικός όσο και οι μαθητές συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτά μπορεί να απαρτίζονται είτε από μαθητές μόνο της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας είτε διαφορετικών σχολικών μονάδων, ανά τάξη και ανά μάθημα.
Το πρωτόκολλο για τα σχολεία
Ο ΕΟΔΥ έχει εκδώσει από την πλευρά του ένα αναλυτικό πρωτόκολλο για τα σχολεία και τις περιπτώσεις κρουσμάτων κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, κάθε σχολική μονάδα οφείλει να ορίσει έναν υπεύθυνο διαχείρισης κορωνοϊού και έναν αναπληρωτή. Ο υπεύθυνος διαχείρισης κορωνοϊού κάθε σχολικής μονάδας πρέπει να κάνει τα εξής:
* Ενημερώνει και εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων λοίμωξης κορωνοϊού.
* Έχει την ευθύνη επικοινωνίας με τις οικογένειες των παιδιών, την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης και τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Οι ανωτέρω Διευθύνσεις επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που είναι φορέας υπεύθυνος για την ιχνηλάτηση επαφών, και τον ενημερώνουν για τις τρέχουσες οδηγίες σχετικά με θέματα κορωνοϊού σε σχολεία και την αντιμετώπισή τους.
* Έχει την ευθύνη για την τήρηση αρχείου καταγραφής απουσιών, που σχετίζονται με συμπτώματα συμβατά με κορωνοϊό για μαθητές και προσωπικό, και την παρακολούθηση της πραγματοποίησης από αυτούς διαγνωστικού τεστ για κορωνοϊό (εφόσον συστηθεί από ιατρό) και του αποτελέσματός του.
* Διαμορφώνει λίστα ατόμων του τμήματος της σχολικής τάξης όπου εκδηλώθηκε το κρούσμα και παρέχει σχετικές πληροφορίες στον φορέα ιχνηλάτησης των επαφών.
* Έχει την ευθύνη διαμόρφωσης, εξοπλισμού και λειτουργίας του προκαθορισμένου χώρου απομόνωσης περιστατικού που εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με κορωνοϊό στο σχολείο.