Υπό κατάληψη από ενόπλους δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων στον Κόλπο του Ομάν

11:34 π.μ. - Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2024
11:01 π.μ. - Πέμ, 11/34/2024
Image: Υπό κατάληψη από ενόπλους δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων στον Κόλπο του Ομάν

Σύμφωνα με το Associated Press, που επικαλείται τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις και ιδιωτική εταιρεία πληροφοριών, στο πλοίο επιβιβάστηκαν «μη εξουσιοδοτημένα» άτομα με στρατιωτικές στολές νωρίς το πρωί της Πέμπτης

Το δεξαμενόπλοιο St. Nikolas, ελληνικών συμφερόντων, φέρεται να έχει καταληφθεί από ενόπλους στον Κόλπο του Ομάν. Σύμφωνα με το Associated Press, που επικαλείται τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις και ιδιωτική εταιρεία πληροφοριών, στο πλοίο επιβιβάστηκαν «μη εξουσιοδοτημένα» άτομα με στρατιωτικές στολές νωρίς το πρωί της Πέμπτης.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το υπουργείο Ναυτιλίας επιβεβαιώνει το περιστατικό, ενώ ενημέρωσε ότι μεταξύ του πληρώματος βρίσκεται και Έλληνας ναυτικός.

Το περιστατικό αυτό έρχεται σε μια περίοδο που η ναυσιπλοΐα στη Μέση Ανατολή αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, κυρίως λόγω και των επιθέσεων των ανταρτών Χούθι της Υεμένης.

Το πλοίο αυτό, κάποτε γνωστό ως Suez Rajan, είχε εμπλακεί σε μια χρόνια διαμάχη ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, που τελικά κατέληξε με την κατάσχεση από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να κατασχέσει 1 εκατομμύριο βαρέλια ιρανικού αργού πετρελαίου που μεταφέρονταν με το δεξαμενόπλοιο αυτό.

Σύμφωνα με τον βρετανικό στρατό, έλαβε μια αναφορά από τον υπεύθυνο ασφαλείας του πλοίου ότι άκουγε «άγνωστες φωνές μέσω τηλεφώνου» μαζί με τον καπετάνιο του πλοίου και πως οι περαιτέρω προσπάθειες επικοινωνίας με το πλοίο απέτυχαν. Επίσης, η ιδιωτική εταιρεία πληροφοριών Ambrey είπε ότι «έξι στρατιωτικοί» επιβιβάστηκαν στο πλοίο, το οποίο αναγνώρισε ως το πετρελαιοφόρο St. Nikolas. Είπε επίσης ότι οι άνδρες είχαν καλύψει τις κάμερες παρακολούθησης καθώς επιβιβάζονταν.

Το St. Nikolas συνδέεται με την ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Empire Navigation, που έχει έδρα στη Αθήνα, στη λεωφ. Βουλιαγμένης, και η οποία δεν έχει κάνει, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, καμία δήλωση για το θέμα.

Τι είχε συμβεί στο παρελθόν

Τον Φεβρουάριο του 2022, ο όμιλος United Against Nuclear Iran είπε ότι υποπτευόταν ότι το δεξαμενόπλοιο Suez Rajan μετέφερε πετρέλαιο από το νησί Khargh του Ιράν, τον κύριο τερματικό σταθμό διανομής πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο.

Για μήνες, το πλοίο ήταν καθηλωμένο στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Σιγκαπούρης πριν αποπλεύσει ξαφνικά για την ακτή του Τέξας χωρίς εξήγηση. Το πλοίο εκφόρτωσε το φορτίο του σε άλλο δεξαμενόπλοιο τον Αύγουστο, το οποίο απελευθέρωσε το πετρέλαιο του στο Χιούστον, έπειτα από εντολή του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Empire Navigation δήλωσε «ένοχη» για λαθρεμπόριο ιρανικού αργού πετρελαίου και συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων για υπόθεση που αφορούσε το συγκεκριμένο δεξαμενόπλοιο.

efsyn.gr