Υπερπανσέληνος και ολική έκλειψη Σελήνης στις 26 Μαΐου

7:50 π.μ. - Δευτέρα, 24 Μαΐου 2021
07:05 π.μ. - Δευ, 24/50/2021
Image: Υπερπανσέληνος και ολική έκλειψη Σελήνης στις 26 Μαΐου

Η δεύτερη υπερπανσέληνος του έτους, και η μεγαλύτερη για το 2021, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Μαΐου (νύχτα Τρίτης), ενώ θα γίνει και η μοναδική έκλειψη Σελήνης της χρονιάς

Το φεγγάρι θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη και η πανσέληνος θα φαίνεται μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως, ωστόσο η ολική έκλειψη δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα. Το εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο θα απολαύσουν όσοι μπορούν από τον Ειρηνικό Ωκεανό και τμήματα της Ανατολικής Ασίας, Ιαπωνίας, Αυστραλίας-Νέας Ζηλανδίας, Κεντρικής, Νότιας και Βορειοδυτικής Αμερικής, σύμφωνα με τη NASA.

Το «Φεγγάρι των Λουλουδιών», όπως το έχουν ονομάσει οι Ινδιάνοι της Αμερικής, επειδή αυτή η πανσέληνος συμπίπτει με τη μεγάλη άνθηση των φυτών εν μέσω άνοιξης. Η πανσέληνος θα φθάσει στην κορύφωση της λίγο μετά το μεσημέρι της Τετάρτης 26 Μαΐου, αλλά μερικές ώρες νωρίτερα, το βράδυ της Τρίτης 25 Μαΐου (περίπου στις 04:30 ώρα Ελλάδας της 26ης Μαΐου) η Σελήνη θα βρεθεί στην κοντινότερη απόσταση της από τη Γη (357.311 χιλιόμετρα).

Αιτία του φαινομένου της υπερπανσελήνου είναι η ελλειπτική τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη, που αυξομειώνει την απόσταση μεταξύ των σωμάτων. Υπερπανσέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μια πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης. Η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο), με μέση απόσταση περίπου τα 384.500 χιλιόμετρα. Όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε θεωρείται έχουμε υπερ-Σελήνη, σούπερ-Σελήνη ή υπερ-πανσέληνο. Οι όροι αυτοί δεν είναι αστρονομικοί. Ο όρος, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), εφευρέθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979.

Μια πανσέληνος στο περίγειο, καθώς είναι πιο κοντά σε μας, φαίνεται έως 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μια πανσέληνο στο απόγειο. Επίσης μια υπερπανσέληνος είναι περίπου 8% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μια μέση πανσέληνο. Η δεύτερη αυτή υπερπανσέληνος του 2021 θα είναι πιο εντυπωσιακή από την πρώτη του Απριλίου, επειδή η Σελήνη θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη κατά περίπου 157 χιλιόμετρα. Η επόμενη τρίτη και τελευταία υπερ-πανσέληνος του 2021, η οποία θα είναι λιγότερο εντυπωσιακή από τη δεύτερη, θα συμβεί στις 24 Ιουνίου.

Η πρώτη ολική έκλειψη Σελήνης από το 2019

Όσον αφορά την ολική έκλειψη της Τετάρτης, που είναι η πρώτη μετά τον Ιανουάριο του 2019, συμβαίνει όταν η Σελήνη περνάει ολόκληρη μέσω της σκιάς της Γης και το φεγγάρι παίρνει έτσι μια πιο σκούρα κοκκινωπή ή «ματωμένη» απόχρωση.

Το επόμενο αξιόλογο αστρονομικό φαινόμενο θα είναι μία δακτυλιοειδής ηλιακή έκλειψη στις 10 Ιουνίου. Τέτοιου είδους έκλειψη συμβαίνει, όταν η Σελήνη είναι πολύ μακριά από τη Γη για να καλύψει τελείως τον ηλιακό δίσκο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα «δαχτυλίδι» ηλιακού φωτός γύρω από το σκοτεινό φεγγάρι. Αυτή η έκλειψη θα είναι εν μέρει μόνο ορατή από την Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ