Υπ. Υγείας | Τα σχέδια για τον ΕΟΠΥΥ: Αλλαγές στη νοσηλεία των ασθενών στις ιδιωτικές κλινικές

12:38 μ.μ. - Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2023
12:11 μ.μ. - Δευ, 20/38/2023
Image: Υπ. Υγείας | Τα σχέδια για τον ΕΟΠΥΥ: Αλλαγές στη νοσηλεία των ασθενών στις ιδιωτικές κλινικές

Σε ασφαλιστικό Οργανισμό κατά τα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα, με ελέγχους και προεγκρίσεις επιχειρεί να μετατρέψει τον ΕΟΠΥΥ, το υπουργείο Υγείας

Ήδη σχεδιάζονται αλλαγές στον τρόπο νοσηλείας των ασθενών στις ιδιωτικές κλινικές, ενώ αμέσως μετά η ίδια διαδικασία αναμένεται να ακολουθηθεί και για τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Ειδικότερα επιχειρείται μία γενικότερη αλλαγή νοοτροπίας και διαχείρισης των οικονομικών του ΕΟΠΥΥ που παραμένει ο μεγαλύτερος Οργανισμός Υγείας της χώρας με κονδύλια που αγγίζουν τα 6 δις ευρώ ετησίως.

Αυτό που σχεδιάζεται είναι να μετατραπεί ο Οργανισμός σε μία δημόσια ουσιαστικά ασφαλιστική εταιρεία, η οποία θα ελέγχει όλα τα ποσά που θα δαπάνα για τους ασφαλισμένους της.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη είναι έτοιμο το σχέδιο για νοσηλείες σε ιδιωτικές κλινικές μόνο με προέγκριση από τα μέσα του 2024 και μετά, αναφέρουν πηγές του ethnos.gr.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που υπήρχε στα συρτάρια της κυβέρνησης εδώ και χρόνια αλλά φαίνεται πως πλέον θεωρεί πως είναι ώριμες οι συνθήκες για να εφαρμοστεί.

Γι’ αυτό σε λίγους μήνες από τώρα – όπως αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr – για να νοσηλευτεί κανείς στον ιδιωτικό τομέα και να έχει την οικονομική κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει πρώτα να λάβει έγκριση από την αρμόδια επιτροπή που θα συσταθεί στον Οργανισμό.

Και σήμερα αντίστοιχα οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για να αποζημιώσουν τους πελάτες τους για ένα χειρουργείο ή μία νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική, απαιτούν να ελέγξουν προηγουμένως όλα τα τυπικά έγγραφα και τα δικαιολογητικά (παραπεμπτικό γιατρού, εξετάσεις κλπ), πριν δώσουν το πράσινο φως.

Μόνο στις περιπτώσεις έκτακτων περιστατικών δεν απαιτείται προέγκριση και εφόσον βέβαια το συμβόλαιο του πελάτη καλύπτει μία τέτοια παροχή για επείγοντα περιστατικά.

Στόχος του ΕΟΠΥΥ είναι να περιοριστούν οι σπατάλες από τους ασφαλισμένους του αλλά και να ελέγχει καλύτερα τα οικονομικά του Οργανισμού.

Ωστόσο το νέο σύστημα είναι πιθανό να φέρει δυσκολίες στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ για να πραγματοποιήσουν μία επέμβαση στον ιδιωτικό τομέα. Από την άλλη το υπουργείο Υγείας, αναμένεται όπως τονίζουν πηγές του ethnos.gr , να προχωρήσει σε νέα διαπραγμάτευση τιμών με τις ιδιωτικές κλινικές, καθώς σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο οι ασθενείς να πηγαίνουν υποτίθεται με την αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ στον ιδιωτικό τομέα, αλλά να φεύγουν χρεωμένοι κατά χιλιάδες ευρώ παραπάνω, με το επιχείρημα ότι ο Οργανισμός καλύπτει μόνο περιορισμένα υλικά αλλά και περιορισμένα χρήματα για τη νοσηλεία.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι ο ΕΟΠΥΥ μελετά να εφαρμόσει ανάλογο σύστημα προεγκρίσεων και για τις ακριβές διαγνωστικές εξετάσεις προκειμένου να περιορίσει τις πλασματικές, που χρεώνονται στον οργανισμό αλλά δεν πραγματοποιούνται.

Να σημειωθεί τέλος πως το σύστημα των προεγκρίσεων εφαρμόζεται σήμερα για την προμήθεια υγειονομικού υλικού στον ΕΟΠΥΥ, αφού πριν την αποζημίωση προηγείται ο έλεγχος των γνωματεύσεων σε πραγματικό χρόνο.

Πηγή: ethnos.gr