Χωρίς self test δε… δουλεύεις

7:08 π.μ. - Δευτέρα, 24 Μαΐου 2021
07:05 π.μ. - Δευ, 24/08/2021
Image: Χωρίς self test δε… δουλεύεις

Πού είναι υποχρεωτικά από σήμερα

Με “όπλο” τα self tests πραγματοποιείται η επιστροφή στην κανονικότητα για σειρά εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως είχε προαναγγελθεί από την Πολιτική Προστασία, θα διευρυνθεί η χρήση των self tests στους εργαζόμενους, με το υπουργείο Εργασίας να προβαίνει σε διευκρινιστική ανακοίνωση για την προμήθειά τους. Ειδικότερα, από σήμερα Δευτέρα έως το Σάββατο 29/05/2021 όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και όσοι έχουν ατομική επιχείρηση, θα μπορούν να προμηθευτούν δύο δωρεάν self tests - ένα για την εβδομάδα από 24/05/2021 έως 30/05/2021 και ένα για την εβδομάδα από 31/05/2021 έως 06/06/2021.

Διευκρινίζεται ότι στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας από 24/05/2021 έως 30/05/2021 δεν ισχύει η υποχρέωση διενέργειας self test από τους ανωτέρω εργαζόμενους έως 24 ώρες πριν την πρώτη μέρα της εβδομάδας που θα παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας και η συνακόλουθη δήλωση του αποτελέσματος στο Πληροφοριακό Σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ”. Με άλλα λόγια, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, για το χρονικό διάστημα 24-30 Μαΐου, μπορεί κάποιος εργαζόμενος να προσέλθει στην εργασία του σήμερα Δευτέρα και να δηλώσει το αποτέλεσμα του self test αργότερα εντός της εβδομάδας.

Πώς δηλώνεται το αποτέλεσμα

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας υποχρεούνται να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ στο Π.Σ. “ΕΡΓΑΝΗ”, στο οποίο οδηγούνται αυτόματα, αφού μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και επιλέξουν “Δήλωση Αποτελέσματος self-test για εργαζόμενο”. Στους έχοντες ατομική επιχείρηση συστήνεται να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ εισερχόμενοι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και επιλέγοντας στη συνέχεια “Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19”.

Τέλος, σημειώνεται ότι την εβδομάδα από 24/05/2021 έως 30/05/2021, τα κλιμάκια του ΣΕΠΕ, κατά τους επιτόπιους ελέγχους που θα διενεργούν στο πλαίσιο του ελεγκτικού έργου τους, θα παρέχουν σχετική πληροφόρηση για την εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης σε εργοδότες και εργαζόμενους. Να σημειωθεί ότι, αν ο εργαζόμενος δεν παρουσιάσει αρνητικό τεστ, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχτεί την παροχή εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών μέχρι ο εργαζόμενος να παρουσιάσει το αρνητικό τεστ. Σε περίπτωση που εργοδότης απασχολεί εργαζόμενο χωρίς δηλωμένο αποτέλεσμα self test, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο, ενώ η ποινή φτάνει στα 1.500 ευρώ εάν ο εργαζόμενος είναι θετικός στον κορωνοϊό.

Σε περίπτωση που κάποιος βγει θετικός στον ιό μετά το τεστ;

  1. Πατήστε για Κυριακές εδώ και για άλλες μέρες εδώ, για να δείτε τις δημόσιες δομές που μπορείτε να επισκεφθείτε για να υποβληθείτε σε δεύτερο δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου προς επιβεβαίωση του πρώτου.
  2. Πατήστε εδώ για να δείτε τα σημεία μαζικών δειγματοληψιών από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.
  3. Οδηγίες για την φροντίδα επιβεβαιωμένου κρούσματος στο σπίτι μπορείτε να βρείτε εδώ.
  4. Επισημαίνεται πως η απόρριψη των προϊόντων των οικιακών αυτοδιαγνωστικών τεστ γίνεται με προσοχή στα οικιακά απορρίμματα σύμφωνα με τα διεθνή υγειονομικά πρωτόκολλα.

877 τα νέα κρούσματα στη χώρα

Αξίζει να αναφερθεί πως σε 877 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ χθες το απόγευμα. Κατά το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν 38 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την αρχή της πανδημίας να φτάνει τους 11.772. Παράλληλα, σε 569 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 67 έτη. Το 84% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.348 ασθενείς. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 389.804, εκ των οποίων 51,2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων επτά ημερών, 33 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.319 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Από τα 871 εγχώρια κρούσματα που εντοπίστηκαν στο 24ωρο έως τις 3 το μεσημέρι χθες Κυριακή, τα 470 καταγράφηκαν στην Αττική, 90 στη Θεσσαλονίκη, 32 στη Λάρισα και 25 στην Αιτωλοακαρνανία και το Ηράκλειο. Έξι κρούσματα εντοπίστηκαν στις εισόδους της χώρας.

neakriti.gr