Χωρίς προσωπικό οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας στο Λασίθι

10:38 π.μ. - Παρασκευή, 20 Μαΐου 2022
10:05 π.μ. - Παρ, 20/38/2022
Image: Χωρίς προσωπικό οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας στο Λασίθι

Ο Α. Παπαδάκης αν. Προϊστάμενος δημόσιας υγείας της Περιφέρειας Κρήτης στον Ηχώ για έλλειψη προσωπικού, ηπατίτιδα, μύκητα Candida Auris, κορωνοϊό, ευλογιά των πιθήκων

Αναφορικά με θέματα δημόσιας υγείας τα κρούσματα ηπατίτιδας,τον μύκητα Candida Auris, αλλά και την πορεία του κορωνοϊού, μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο κ.Παπαδάκης Αντώνιος, Αν. Προϊστάμενος Τμήματος Δημόσιας και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας Κρήτης.

Ειδική αναφορά έκανε στην ευλογιά των πιθήκων, λέγοντας ότι μετά και την πανδημία του κορωνοϊού υπάρχει μια πιο στενή επαφή των δημοσιογράφων με την ιατρική κοινότητα και με το παραμικρό, ασχολούνται με ό,τι προκύπτει. Δεν υπάρχει λόγος πανικού. Χρειάζεται να προσέχουμε σε όλα τα επίπεδα και η ατομική υγιεινή θα πρέπει να είναι μέρος της καθημερινότητάς μας. Η ευλογιά μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, ή από ζώο σε άνθρωπο. Οι οδηγίες από τον ΕΟΔΥ στάλθηκαν στα Νοσοκομεία τουλάχιστον σε αυτή τη φάση ώστε να υπάρχει επαγρύπνηση. Γιατί δεν αποκλείεται να δούμε κρούσματα και σε άλλες χώρες δεδομένου ότι όταν ταξιδεύουν οι άνθρωποι ταξιδεύουν και τα παθογόνα. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να προσέχουμε αλλά δεν υπάρχει λόγος πανικού, σημείωσε ο κ. Παπαδάκης.

Πρόσθεσε κατόπιν ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου δεν υπηρετεί επόπτης εργασίας, ο ίδιος με συναδέλφους, από το Ηράκλειο καλύπτουν το κενό της υπηρεσίας. Το πρόβλημα όμως είναι σοβαρό και πρέπει το κράτος να μεριμνήσει για να μην μείνει στον αέρα η δημόσια υγεία. Η Περιφέρεια Κρήτης έχει ζητήσει προσλήψεις. Έχει βγει μια θέση που είναι στη διαδικασία ΑΣΕΠ, αλλά και πάλι ένα άτομο δεν μπορεί να καλύψει το μεγάλο κενό. Εξάλλου χρειάζονται τουλάχιστον δυο εργαζόμενοι της υπηρεσίας για να γίνει έλεγχος. Στο πεδίο ευθύνης τους είναι μεταξύ άλλων η καταλληλότητα των ακτών κολύμβησης, έλεγχοι σε ξενοδοχεία, ή καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, καταπολέμηση κουνουπιών, διαρροές, επιμόλυνση από αστικά λύματα, ασφάλεια τροφίμων, περιβαλλοντικά θέματα, καταγγελίες δημόσιας υγιεινής κλπ.