Χωρίς κόφτη και αναλογία ανά στρέμμα η απασχόληση αγρεργατών φέτος

7:20 π.μ. - Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2020
07:08 π.μ. - Τετ, 26/20/2020
Image: Χωρίς κόφτη και αναλογία ανά στρέμμα η απασχόληση αγρεργατών φέτος

Μια ακόμα κομβική αλλαγή που θα ισχύσει από φέτος και είναι προς όφελος των αγροτών

Μέχρι και πέρσι κατά την πρόσκληση αλλοδαπών μετακλητών εργατών γης, οι αγρότες-εργοδότες, έπρεπε, να λαμβάνουν υπόψη μια σχετική απόφαση, η οποία όριζε ανά έτος συγκεκριμένο αριθμό εργατών που μπορούσε να χρησιμοποιήσει κανείς ανά στρέμμα και μετέπειτα να τους πληρώσει και να εμφανίσει και τις ανάλογες δαπάνες στα έξοδά του.

Από φέτος φαίνεται πως το όριο αυτό δεν θα ισχύσει καθόλου, ενώ αναμένεται διευκρινιστική εγκύκλιος

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από σχετική ενημέρωση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, το οποίο ενημερώνει τους αγρότες σχετικά ενόψει έναρξης της συγκομιδής ελιάς αλλά και των υπόλοιπων προϊόντων.

Όπως μάλιστα μας είπαν από την διοίκηση του Επιμελητηρίου και συγκεκριμένα ο σύμβουλος κ. Μήντος, έλαβαν την σχετική διαβεβαίωση από τον γενικό γραμματέα του ΥπΑΑΤ Κώστα Μπαγινέτα, σε επικοινωνία που είχαν.

Το Επιμελητήριο εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση για το θέμα την Τρίτη 25 Αυγούστου, καλώντας τους ενδιαφερόμενους αγρότες να κάνουν αιτήσεις στην Αποκεντρωμένη, μιας και πλησιάζει η συγκομιδή της ελιάς, που φέτος έχει καλή παραγωγή και απαιτεί αρκετά χέρια.

Το ερώτημα που γεννάται πλέον είναι αν το όριο θα εξαλειφθεί και για τους εργάτες γης που αμείβονται με εργόσημο από τους παραγωγούς.

agrotypos.gr