Χωρίς φάρμακα και η Κρήτη - Τεράστιες ελλείψεις και στα βασικά για διαβητικούς, καρδιοπαθείς και καρκινοπαθείς

10:48 π.μ. - Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2022
10:12 π.μ. - Παρ, 02/48/2022
Image: Χωρίς φάρμακα και η Κρήτη - Τεράστιες ελλείψεις και στα βασικά για διαβητικούς, καρδιοπαθείς και καρκινοπαθείς

Σε κίνδυνο οι ασθενείς και στην Κρήτη - Αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων

Τραγικές παραμένουν οι ελλείψεις σε πολύ σημαντικά για την ανθρώπινη ζωή φάρμακα στο νησί μας, αφού το μέτρο της απαγόρευσης των εξαγωγών σε 200 φάρμακα δεν έχει ακόμα αποδώσει, με το μέλος της διοίκησης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Γιάννη Τσικανδηλάκη να τονίζει την ανάγκη των ελέγχων στην αγορά σε όλη τη “διαδρομή” που κάνει ένα φάρμακο μέχρι να καταλήξει στον ασθενή. Ήδη, για να μην κινδυνεύσουν συνάνθρωποί μας, οι φαρμακοποιοί της Κρήτης κάνουν μεγάλο και συνεχή αγώνα, ενώ, όπως λέει ο κ. Τσικανδηλάκης, η απαγόρευση των εξαγωγών από μόνη της είναι μέτρο που μπορεί οι πολυεθνικές των φαρμάκων να το προσβάλουν πάρα πολύ εύκολα, αν προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας!

Άκρως σημαντικά φάρμακα, όπως ινσουλίνες, αντικαρκινικά, φάρμακα για την καρδιά και πολλά άλλα βρίσκονται σε ελλείψεις και στην Κρήτη. Και, σύμφωνα με το μέλος της διοίκησης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Γιάννη Τσικανδηλάκη, μόνο χάρη στη συνεργασία και την εγρήγορση των φαρμακοποιών δεν έχουμε θρηνήσει κάποιον άνθρωπο που έχασε τη ζωή του γιατί δε βρήκε το φάρμακο το οποίο είχε ανάγκη.

«Το μόνο που αλλάζει εδώ και αρκετό καιρό είναι ότι απαγορεύτηκε η εξαγωγή 200 φαρμάκων. Αλλά και αυτό το μέτρο ακόμα δεν έχει φέρει αποτελέσματα. Γιατί είναι από την περασμένη Παρασκευή. Δεν ξέρω αν θα έχουμε κάποιες εξελίξεις σε δέκα με δεκαπέντε μέρες. Πάντως για μένα αυτή η απόφαση δεν είναι ικανοποιητική. Διότι η απαγόρευση είναι ένα προσωρινό μέτρο, για το οποίο, σε οποιαδήποτε στιγμή, μια εταιρεία που έχει συμφέρον από τις εξαγωγές μπορεί να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και να ακυρώσει την απόφαση, με βάση ντιρεκτίβα της Ευρωπαϊκής 'Ένωσης η οποία επιτρέπει τις εξαγωγές των φαρμάκων», σύμφωνα με τον Γιάννη Τσικανδηλάκη.

Εξάλλου, όπως συνεχίζει ο ίδιος, «επειδή οι εταιρείες ξέρουν ότι είναι προσωρινό μέτρο, μπορεί μια εταιρεία να πει «θα φυλάξουμε τα φάρμακα αυτά στο συρτάρι μας. Και θα τα βγάλουμε μετά που θα άρουν την απαγόρευση»...

Όσο για τους ελέγχους, ο Γιάννης Τσικανδηλάκης λέει: «Ελέγχους δε θα κάνουν ούτε έναν. Και σας το λέω εγώ. Το μόνο μέτρο που θα μπορούσε να αποδώσει είναι η ιχνηλάτηση. Δηλαδή, “έφυγε” το φάρμακο από την εταιρεία, πήγε στη φαρμακαποθήκη... “έφυγε” από τη φαρμακαποθήκη και πήγε στο φαρμακείο. Και από το φαρμακείο πήγε στον ασθενή»...

Σύμφωνα με το μέλος της διοίκησης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, αυτός ο έλεγχος σε όλη τη διαδρομή του φαρμάκου θα έφερνε αποτέλεσμα. Και θα μπορούσε, έστω, να είχε εφαρμοστεί προσωρινά.

«Έλεγχος και στο χονδρεμπόριο»

Την ίδια ώρα, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) συμφωνεί με τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως με την απαγόρευση εξαγωγών και με τον έλεγχο σε πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες για να περιοριστούν οι ελλείψεις φαρμάκων από την ελληνική αγορά. Ωστόσο, όπως σημειώνει, όλα αυτά θα έπρεπε να αποτελούν μια μόνιμη πρακτική που θα αφορά όλους τους κύκλους της αλυσίδας του φαρμάκου, ώστε να προλαμβάνονται τα προβλήματα και όχι να εφαρμόζεται αφού αυτά παρουσιαστούν. Ως εκ τούτου ο ρόλος του ΕΟΦ στο συγκεκριμένο ζήτημα καθίσταται κομβικός και απαιτείται καλύτερη στελέχωση των αρμόδιων τμημάτων και εγκατάσταση νοοτροπίας συνεχών ελέγχων.

«Όπως από το 2016 οι φαρμακευτικές εταιρείες καθημερινά επικοινωνούν στον ΕΟΦ τις πωλήσεις τους ανά ΑΦΜ και ανά SKU (κωδικό), έτσι πρέπει να κάνει και το χονδρεμπόριο. Δυστυχώς όμως η διαφάνεια δεν επεκτείνεται πέραν των φαρμακευτικών εταιρειών. Μια αντιστοίχιση της συνταγογράφησης (στοιχεία ΗΔΙΚΑ/ΕΟΠΥΥ) με τα στοιχεία του ΕΟΦ θα αναδείξει εάν υπάρχουν προβλήματα από την πλευρά των παραγωγών. Αντίστοιχα μέτρα προτείνει και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και Συνδέσμων (EFPIA), χρησιμοποιώντας δεδομένα του NMVS (FMD Directive), καθότι τα θέμα των ελλείψεων είναι ευρωπαϊκό - στην Ελλάδα βέβαια για άλλους λόγους», σημειώνει ο ΣΦΕΕ.

Σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, είναι γνωστό ότι οι χαμηλές τιμές των πρωτότυπων φαρμάκων στην Ελλάδα είναι στο 50% του μέσου όρου της Ευρώπης και στο 1/4 της Γερμανίας-Αυστρίας και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα, εκτός αν το υπουργείο Υγείας αποφασίσει ριζικές μεταρρυθμίσεις, χωρίς να υπονοούνται αυξήσεις των τιμών.

Τέλος, ο ΣΦΕΕ ενημερώνει ότι από τις 15/7/2022 έχει στείλει τις προτάσεις του προς το υπουργείο και τον ΕΟΦ με κύριο άξονα τη διαφάνεια και τον έλεγχο στην εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου.

Τσουχτερά τα πρόστιμα - Έως και ένα εκατ. ευρώ στους παραβάτες

Από την πλευρά του, ο ΕΟΦ υπενθυμίζει σε ανακοίνωσή του τα τσουχτερά πρόστιμα που προβλέπονται, τα οποία ανέρχονται έως και το 1 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα ο ΕΟΦ, που αποτελεί την αρμόδια Αρχή για την επάρκεια της αγοράς και για την κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών των ασθενών, αναφέρει ότι «εξαγωγές ή αποθεματοποιήσεις φαρμάκων, κατά παράβαση των αποφάσεων του ΕΟΦ περί προσωρινής απαγόρευσης εξαγωγών όπως κάθε φορά ισχύουν, οι οποίες εκδίδονται για την άμεση κάλυψη των αναγκών των ευρισκόμενων στην Ελλάδα ασθενών, επισύρουν την επιβολή του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία για τη συγκεκριμένη παράβαση προστίμου ύψους από 100.000 ευρώ έως 1 εκατομμύριο ευρώ, σωρευτικά με τις λοιπές προβλεπόμενες κυρώσεις (Ν.Δ. 96/73, άρθ. 12Α, τελευταίο εδάφιο)».