Χρυσή – Γουλιδάκης: Αποφασίζουν για προσλήψεις φύλαξης του νησιού

12:37 μ.μ. - Δευτέρα, 23 Μαΐου 2022
12:05 μ.μ. - Δευ, 23/37/2022
Image: Χρυσή – Γουλιδάκης: Αποφασίζουν για προσλήψεις φύλαξης του νησιού

Αύριο συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή

Σε σειρά θεμάτων αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στον Ηχώ 99,8 ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Γιάννης Γουλιδάκης με ιδιαίτερη αναφορά στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, τις τελευταίες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη χώρα αλλά και σε τοπικά ζητήματα όπως αυτό της νήσου Χρυσής.

Ειδικότερα για το συνέδριο σημείωσε ότι ο κόσμος δείχνει ότι θέλει να δώσει μια νέα ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ και έχει δημιουργηθεί η προσδοκία ότι υπάρχουν συνομιλητές για ένα νέο πλαίσιο συζητήσεων. Το επόμενο διάστημα θα υπάρχει μια αυξημένη δραστηριοποίηση από τα μέλη των νομαρχιακών επιτροπών και των τοπικών οργανώσεων που θα προωθήσουν τις θέσεις του κόμματος. Από εκεί και πέρα σε πολιτικό επίπεδο τα συσσωρευμένα προβλήματα στην ελληνική κοινωνία φαίνεται να οδηγούν σε εκλογές το φθινόπωρο κάπου τον Οκτώβρη. Φαίνεται ότι η Ν.Δ. δεν θα έχει την πρωτοκαθεδρία και αυτό οδηγεί τα κόμματα στο να επιζητούν συνεργασίες για την επόμενη μέρα. Τα επιτελεία πάντως των κομμάτων είναι σε ετοιμότητα, μένει μόνο να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό η ημερομηνία των εκλογών. Ακόμα και να γίνουν τον ερχόμενο Μάρτιο Απρίλιο σε κάθε περίπτωση διανύουμε έτος εκλογών, επεσήμανε.

Σε τοπικά θέματα στάθηκε στη σύσκεψη που θα γίνει σήμερα στην αντιπεριφέρεια για τον δρόμο Ιεράπετρα – Φέρμα παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων και νομικών εκπροσώπων πολιτών των οποίων οι περιουσίες έχουν δεσμευτεί εδώ και 11 χρόνια. Στις 15 Ιουνίου θα γίνει η ακροαματική διαδικασία για άρση της μη συντελεσθήσας απαλλοτρίωσης. Εάν ληφθεί τέτοια απόφαση για άρση, τότε οι ιδιοκτήτες θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους. Το τι θα σημαίνει όλο αυτό για το μέλλον του έργου για το οποίο έτσι και αλλιώς υπάρχουν αντιδράσεις όπως σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα εξαρτηθεί κατά πολύ από τις αποφάσεις του Δικαστηρίου εξήγησε μεταξύ άλλων ο κ. Γουλιδάκης.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της επιτροπής εφαρμογής και παρακολούθησης του σχεδίου δράσης για τη νήσο Χρυσή που θα γίνει την Τρίτη 24 Μαΐου 2022, ώρα 11:30 π.μ. Επίσης θέματα της νήσου Χρυσής θα συζητηθούν στην Οικονομική Επιτροπή που θα περιλαμβάνουν συμβάσεις σχετικά με τη φύλαξη και τη συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ. Όσον αφορά την προσφυγή του Δήμου Ιεράπετρας στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αν αυτό αποτελέσει τροχοπέδη στο έργο της Επιτροπής, σχολίασε ανάμεσα σε άλλα ότι η Επιτροπή δεν έχει ενοχληθεί για κάτι διαφορετικό από αυτά για τα οποία τους έταξαν με ΦΕΚ να ξεκινήσουν να πράξουν έργο. Μάλιστα από τον ΟΦΥΠΕΚΑ και τη Γραμματεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος υπάρχει υποστήριξη στην Επιτροπή. Η απόφαση για τη Χρυσή είναι συγκεκριμένη και αφορά τον περιορισμό επισκεψημότητας. Φαίνεται πάντως πως υπάρχει ενδιαφέρον για ημερήσιες εκδρομές στη Χρυσή και άλλοι επιχειρηματίες έχουν δείξει ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθούν. Κατανοητό ότι υπάρχουν διάφορες απόψεις που καλό είναι να ακούγονται, Σε κάθε περίπτωση η επιτροπή συνεχίζει το έργο της. Η απόφαση ισχύει εώς τον Οκτώβριο του 2022. Προϋπόθεση για να γίνει άρση της απόφασης για την επισκεψημότητα ήταν να υπάρχει φύλαξη. Όλα τα νεότερα δεδομένα θα συζητηθούν στις επιτροπές που προαναφέρθηκαν , σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. αντιπεριφερειάρχης.