Χρυσή: Ο Μ. Σπυριδάκης για τη δράση στη Χρυσή - Η παρέμβαση Γουλιδάκη

11:14 π.μ. - Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024
11:05 π.μ. - Δευ, 20/14/2024
Image: Χρυσή: Ο Μ. Σπυριδάκης για τη δράση στη Χρυσή - Η παρέμβαση Γουλιδάκη

Αιχμές για τον έλεγχο του Λιμενικού στα προσωπικά αντικείμενα των εθελοντών

Ο κ. Μ. Σπυριδάκης, Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας, Ζωικής Παραγωγής και Αλιείας Ιεράπετρας, μας ενημέρωσε ότι πραγματοποιήθηκε χθες η εκδρομική δράση στη νήσο Χρύση με την συμμετοχή αρκετού κόσμου υπό την αιγίδα του Δήμου Ιεράπετρας και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των δημοτικών παρατάξεων.

Οι περίπου 70 εκδρομείς έφτασαν στη Χρυσή στις 11.30πμ και επέστρεψαν στην Ιεράπετρα στις 17.00μμ. Μάζεψαν αρκετά απορρίμματα τα οποία υπήρχαν στην ακτή αλλά δεν μπόρεσαν να τα απομακρύνουν από το νησί. Για την ασφάλεια των εκδρομέων μαζί τους ταξίδεψε γιατρός, ναυαγοσώστρια και μέλη του Ερυθρού Σταυρού. Το Λιμενικό Σώμα επέβλεπε την όλη δράση και στην επιστροφή είχε την εντολή να ελέγξει τα προσωπικό αντικείμενα των συμμετεχόντων για να διαβεβαιώσει ότι δεν υπήρχε μέσα σε αυτά κάποιο σκουπίδι από την Χρυσή κάτι που σόκαρε τους εκδρομείς και ιδιαίτερα τους τουρίστες οι οποίοι, όπως μας είπε ο κ. Σπυριδάκης, δεν μπορούσαν αρχικά να καταλάβουν τι είχε συμβεί. Ο κ. Σπυριδάκης χαρακτήρισε τραγικό αυτό το γεγονός και δήλωσε ότι θα ερευνήσει «το ποιος ανάγκασε το λιμενικό να προβεί σε αυτόν τον έλεγχο».

Ο καιρός ήταν πολύ καλός και η θάλασσα ήταν ονειρική όπως περιέγραψε ο Αντιδήμαρχος. Ωστόσο, όταν πλησίασαν την ακτή υπήρχαν παντού σκουπίδια και αντικείμενα που είχε ξεβράσει η θάλασσα. Οι χημικές τουαλέτες που υπάρχουν ήταν παρατημένες. Το δάσος δεν είναι σε καλή κατάσταση και λόγω της έλλειψης φύλαξης μπορεί να μπαίνει όποιος θέλει στο δάσος.

Σύμφωνα με τον κ. Σπυριδάκη, ο σκοπός είναι να γυρίσει το νησί στα χέρια του Δήμου και να γίνεται ορθολογική διαχείριση με στόχο την προστασία και την διαφύλαξη της Χρυσής με μηχανισμούς και τρόπους προσέγγισης που δεν θα επιβαρύνουν το δάσος.

-

Ο κ. Γ. Γουλιδάκης, επικεφαλής της παράταξης “Δήμος Ιεράπετρας, Προοπτική για το Μέλλον”, σε παρέμβασή του δήλωσε ότι από την παράταξή του υπάρχει διάθεση συνεργασίας στα θέματα που αφορούν τη νήσο Χρυσή ωστόσο διαφωνούν στο να πάρουν μέρος σε οποιαδήποτε δράση δεν τηρεί τις νόμιμες διαδικασίες και δεν έχει αδειοδότηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Επίσης, δήλωσε ότι προσπάθειες μεμονωμένου χαρακτήρα χωρίς προετοιμασία σχετικά με τα θεσμικά δεδομένα δεν μπορούν να έχουν κατά την γνώμη του, το επιθυμητό αποτέλεσμα.

-

Την επόμενη Δευτέρα θα γίνει παρουσίαση των μελετών της Επιτροπής Εφαρμογής και Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης για τη νήσο Χρυσή.

Δείτε την σχετική ανακοίνωση:

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου και ο Δήμος Ιεράπετρας, σας προσκαλούν σε ενημερωτική εσπερίδα, την Δευτέρα 27 Μάϊου 2024 και ώρα 16:45 στην Ιεράπετρα στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη (Δημοκρατίας 27-39), με Θέμα: «Παρουσίαση των μελετών από τους αναδόχους για τη νήσο Χρυσή».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΠΕΡΙΔΑΣ

16:45-17:00 Προσέλευση κοινού και προσκεκλημένων.

17:00-17:10 Έναρξη εσπερίδας. Εισαγωγικά σχόλια από τον Συντονιστή της Επιτροπής Εφαρμογής και Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης για τη νήσο Χρυσή.

17:10-17:40 Η πανίδα και το χερσαίο οικοσύστημα της νήσου Χρυσής. (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης)

17:40-18:00 Χλωρίδα της νήσου Χρυσής: Αξιολόγηση και διατήρηση. (Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων)

18:00-18:30 Θαλάσσια περιμετρική ζώνη και λιβάδια Ποσειδωνίας στη νήσο Χρυσή. (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών)

18:30-19:00 Σχέδιο φύλαξης/εποπτείας και φέρουσα ικανότητα επισκεπτών της νήσου Χρυσής. (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης – Ανάδοχος Βασίλης Σαμαριτάκης)

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα