Χρυσή: Η αρμόδια Επιτροπή εισηγείται απαγόρευση επισκεψιμότητας για το 2022 – Απουσίαζε από τη συνεδρίαση εκπρόσωπος του Δήμου Ιεράπετρας

11:18 π.μ. - Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2022
11:01 π.μ. - Πέμ, 13/18/2022
Image: Χρυσή: Η αρμόδια Επιτροπή εισηγείται  απαγόρευση επισκεψιμότητας για το 2022 – Απουσίαζε από τη συνεδρίαση εκπρόσωπος του Δήμου Ιεράπετρας

Δεν συμφωνούμε με την απόφαση της Επιτροπής. Το θέμα θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο, δηλώνει στον Ηχώ 99,8 η Χ. Χατζημαρκάκη

Συνεδρίασε χθες, η επιτροπή που έχει και έχει αναλάβει να προχωρήσει σε διαδικασίες και δράσεις προστασίας και διαχείρισης της νήσου Χρυσής σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ. Από τη συνεδρίαση απουσίαζε εκπρόσωποσ του Δήμου Ιεράπετρας.

Μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ο συντονιστής της Επιτροπής κ. Καλούστ Παραγκαμιάν, ανέφερε ότι δυο ήταν τα βασικά θέματα προς συζήτηση και είχαν να κάνουν αφενός μεν με τη φύλαξη αφετέρου δε με την επισκεψημότητα στο νησί. Μέσα από μια συνεδρίαση που διήρκησε σχεδόν 5 ώρες όπου κατατέθηκαν οι θέσεις των εκπροσώπων φορέων και υπηρεσιών καταγράφηκε η κατάσταση που επικρατεί στο νησί, τα προβλήματα και οι αγκυλώσεις που θα πρέπει να ξεπεραστούν γιατί στόχος πάνω από όλα είναι η προστασία της Χρυσής.

Τελικά μετά από μια εκτενής συζήτηση η εισήγηση της Επιτροπής προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης είναι να απαγορευτεί για την νέα σαιζόν, το καλοκαίρι του 2022 δηλαδή, η αποβίβαση επισκεπτών από τα ημερόπλοια. Ωστόσο θα επιτρέπεται η βόλτα με πλοίο γύρω από το νησί και οι επισκέπτες θα μπορούν να κάνουν το μπάνιο τους και να χρησιμοποιούν τον αιγιαλό εξήγησε ο κ. Παραγκαμιάν. Θυμίζοντας ότι απαγορεύεται η διανυκτέρευση και η κατασκήνωση στο νησί.

Είπε ακόμη ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα που τους απασχολούν ως Επιτροπή όπως είναι , τα απορρίμματα, οι αρχαιότητες, η προστασία των κέδρων, η ασφαλής επιβίβαση και αποβίβαση, το ιδιοκτησιακό κ.α.. Ως Επιτροπή μάλιστα αυτή την περίοδο δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαβούλευση που είναι σε εξέλιξη για προστατευόμενες περιοχές όπως αυτή στο νησί όπου θα καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Ακούστε εδώ τον κ. Παραγκαμιάν:

-

Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε στον Ηχώ 99,8 η κα Χρύσα Χατζημαρκάκη δημοτική σύμβουλος (η θητεία της ως αντιδήμαρχος έχει λήξη και αναμένονται αποφάσεις από τον Δήμαρχο) η οποία ανέφερε καταρχάς ότι ο κ. Ασπραδάκης που είναι τακτικό μέλος της Επιτροπής απουσίαζε για λόγους υγείας και η ίδια έπρεπε να παραβρεθεί στα δικαστήρια στη Νεάπολη για μια δικαστική υπόθεση του Δήμου.

Εμείς, τόνισε, δεν δεχόμαστε τη συγκεκριμένη απόφαση της Επιτροπής. Θεωρούμε ότι ο Δήμος Ιεράπετρας πρέπει να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Θα πάρουμε τα πρακτικά της συνεδρίασης και θα καταθέσουμε τις θέσεις μας. Βέβαια θα συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να εκφραστεί η άποψή μας όπως και των δημοτικών παρατάξεων. Σε καμία περίπτωση ο Δήμος δεν θα μείνει χωρίς να έχει λόγο σε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Υπάρχουν μελέτες και η πρότασή μας είναι να κλείσουν συγκεκριμένα τμήματα στο νησί που χρήζουν ιδιαίτερη μεταχείρισης. Όλα αυτά όμως θα συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο, τόνισε η κα Χατζημαρκάκη.

Ακούστε εδώ μετά το 3ο λεπτό:

-

Τοποθετήθηκε επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κος Γιάννης Γουλιδάκης, ακούστε εδώ μετά το 8ο λεπτό: