Πάνω από τα 100 εκατομμύρια ευρώ θα αποδειχτούν φέτος οι ζημιές στην ελαιοπαραγωγή της Κρήτης από τον δάκο και από μύκητες που έπληξαν τη σοδειά των Κρητικών από τη μια περιοχή της Κρήτης ως την άλλη. Την εκτίμηση αυτή έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρουσία συνεταιριστών, που κατέθεσαν την πρότασή τους ζητώντας να μεταφερθεί στον αρμόδιο υπουργό με θέμα τις αποζημιώσεις, αλλά και να αλλάξουν όλα ως προς τη δακοκτονία.
Οι συνεταιριστές, αμέσως μετά την ομόφωνη απόφασή τους για την ίδρυση ενιαίου φορέα στο ελαιόλαδο - σε σύσκεψη που είχε προηγηθεί στην ΕΑΣΗ με πρωτοβουλία του προέδρου της οργάνωσης Σταύρου Γαβαλά - πήγαν αιφνιδιαστικά στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης και κατέθεσαν την πρότασή τους, η οποία αναφέρει: «Ομόφωνα αποφασίστηκε η διεκδίκηση αποζημίωσης για την υποβάθμιση της ποιότητας και τη μείωση της ποσότητας του ελαιοκάρπου και του ελαιολάδου (δάκος, χαλαζόπτωση και διάφοροι μύκητες)»...
«Ναι στις διεκδικήσεις»
«Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει αποζημίωση για τους παραγωγούς μας. Έχουμε μιλήσει με το υπουργείο, έχουμε διεκδικήσει και πρέπει να διεκδικήσουμε και στη συνέχεια να πάρουν οι παραγωγοί μας αποζημιώσεις», τόνισε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.
«Από τη μια έχουμε 100 εκατ. ευρώ ζημιές στον αγροτικό τομέα και από την άλλη 100 εκατομμύρια ευρώ στον τουρισμό από την Thomas Cook. Συνεπώς η οικονομία της Κρήτης πλήττεται», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Αρναουτάκης σημείωσε πως η φετινή χρονιά ξεκίνησε για πρώτη φορά νωρίς λόγω της τροπολογίας που είχε κατατεθεί εγκαίρως.
«Είχαμε έξι ψεκασμούς στο Λασίθι κι όμως δεν αποφύγαμε τα προβλήματα. Μεγάλα προβλήματα σε όλο τον Βορρά της Κρήτης. Είναι δεδομένο πως πρέπει να υπάρξει αποζημίωση και είμαστε όλοι ενωμένοι για να διεκδικήσουμε για καλύτερη δακοκτονία», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Κρήτης, σημειώνοντας παράλληλα πως μπορεί ο υπουργός στο Συμβούλιο Υπουργών μεθαύριο Δευτέρα στις Βρυξέλλες να ζητήσει και από την Ε.Ε. να εξετάσει τη δυνατότητα αποζημίωσης λόγω της ολικής καταστροφής.
Νωρίτερα, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Μανόλης Χνάρης τόνισε πως οι εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που επικράτησαν στην Κρήτη προκάλεσαν οξύτατο πρόβλημα και τόνισε πως, σε συνεργασία με τα επιστημονικά και ερευνητικά ιδρύματα του νησιού, «έχουμε προχωρήσει στην επεξεργασία πρότασης που θα υποβληθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την αποζημίωση των αγροτών», σημειώνοντας πως υπάρχει υποβάθμιση της ποιότητας σε πολλές περιπτώσεις, αλλά και στην ποσότητα του παραγόμενου ελαιολάδου.
«Έχουμε αναλύσεις από το Μπενάκειο»
Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ και της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Μύρων Χιλετζάκης τόνισε στη “Νέα Κρήτη” ότι «ο δάκος και οι μύκητες είναι το αποτέλεσμα αναλύσεων από επιστημονικά κέντρα. Τόσο το Μπενάκειο όσο και το ΚΕΦΕ “Δημόκριτος” έχουν απαντήσει ότι είναι δάκος, ενώ το γλοιοσπόριο αναπτύχθηκε λόγω του δάκου, γιατί ήταν τραυματισμένη η ελιά από τον δάκο. Υπήρχε και ο μύκητας του γλοιοσπορίου με τις υγρασίες και μπήκε μέσα στην ελιά από την τρύπα που είχε προκαλέσει ο δάκος»...
Τα δείγματα αυτά έχουν σταλεί από την Περιφέρεια Κρήτης, σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη, που διευκρινίζει ότι για τον λόγο αυτό γίνεται αναφορά στον δάκο και όχι σε άλλα έντομα, ενώ αντιθέτως, εκτός από το γλοιοσπόριο, δεν αποκλείεται σήμερα να πρόκειται και για περισσότερους μύκητες, κάτι που χρήζει προφανώς περαιτέρω αναλύσεων.
«Να βρουν τρόπους να μας αποζημιώσουν»
Στο μεταξύ, το γεγονός ότι ο κ. Βορίδης μεταθέτει τις ευθύνες για την κακή δακοκτονία φέτος αποκλειστικά και μόνο στην Περιφέρεια Κρήτης από τη μια, και το γεγονός από την άλλη ότι επικαλείται τα ΠΣΕΑ για τις όποιες αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης, έχει ενοχλήσει τον αντιπρόεδρο της ΕΑΣΗ και της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Μύρωνα Χιλετζάκη, αφού, όπως λέει, όσες φορές δόθηκαν αποζημιώσεις από τα ΠΣΕΑ σε αγρότες ήταν ψίχουλα και καθυστέρησαν για χρόνια!
«Εμείς διεκδικούμε αποζημίωση για όλους τους παραγωγούς από τη μια άκρη της Κρήτης ως την άλλη για τον δάκο, τη χαλαζόπτωση των τελευταίων ημερών και τους μύκητες. Ζητάμε αποζημίωση άμεσα και στήριξη από τον υπουργό. Και είναι πολύ σημαντική η στήριξη που βρίσκουμε και από τον Σταύρο Αρναουτάκη», δήλωσε με ικανοποίηση στην εφημερίδα μας ο Μύρων Χιλετζάκης.
Για τις δηλώσεις Μάκη Βορίδη, ο Μύρων Χιλετζάκης είπε: «Μην κάθεται να μας μιλάει για ΠΣΕΑ. Και θα θυμηθούμε το 2011, όταν πήγε τα ΠΣΕΑ στα αμπέλια και όλοι θυμόμαστε τι έγινε. Δηλαδή, να πάμε στα ΠΣΕΑ και να αποζημιωθούμε μετά από 6 χρόνια; Και μπορεί να μην προβλέπεται για τον δάκο αποζημίωση μέσω του ΕΛΓΑ, αλλά υπάρχουν τα προγράμματα “ήσσονος σημασίας”. Και αν δεν έχουν μείνουν χρήματα από την προηγούμενη κυβέρνηση, μπορούμε να τα διεκδικήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση»...
Ο Μύρων Χιλετζάκης, στο σημείο αυτό, εκθείασε τον προηγούμενο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη (επί ΣΥΡΙΖΑ), αναφέροντας ότι «ήταν ο υπουργός εκείνος που ήρθε και μας είπε ότι ο νόμος για τη δακοκτονία είναι από το 1953. Αν δεν τον αλλάξετε, δεν υπάρχει μέλλον».
neakriti.gr