Η επιθεώρηση κοστίζει, περίπου 100 ευρώ, ενώ το μέσο κόστος επισκευής των μηχανημάτων ανέρχεται στα 300 ευρώ.
Σαν τον κάβουρα προχωρά ο έλεγχος των ψεκαστικών μηχανημάτων που χρησιμοποιούν οι Eλληνες αγρότες. Αν και, σύμφωνα με τη νομοθεσία, όλος ο σχετικός εξοπλισμός, ηλικίας άνω των πέντε ετών, θα έπρεπε να έχει πιστοποιηθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου του 2016, σήμερα μόλις 2.500 μηχανήματα έχουν περάσει από σχετικό έλεγχο.
Συνολικά στους ελληνικούς αγρούς χρησιμοποιούνται περίπου 42.000 ψεκαστικά, με τα περισσότερα να καταγράφονται στις Περιφέρειες Μακεδονίας, Πελοποννήσου, Θράκης και Στερεάς Ελλάδας.
Η σχετική νομοθεσία προβλέπει τον έλεγχο της λειτουργίας τους, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των Ελλήνων γεωργών, η βιωσιμότητα των καλλιεργειών και η δημόσια υγεία.
Διότι οποιοδήποτε φυτοφάρμακο δεν εφαρμοστεί σωστά, αφενός θα είναι αναποτελεσματικό ως προς την προστασία της καλλιέργειας και επιβλαβές για το περιβάλλον, αφετέρου ενδέχεται να αφήσει υπολείμματα επικίνδυνων ουσιών στο τελικό προϊόν που θα διατεθεί στον καταναλωτή. Επίσης, ένα κακοδιατηρημένο ψεκαστικό αποτελεί απειλή και για την υγεία του αγρότη που το χρησιμοποιεί.
Τα μηχανήματα πρέπει να ελέγχονται για διαρροές και τη λειτουργία του συστήματος ανάδευσης του ψεκαστικού υγρού, να εξετάζονται τα φίλτρα, οι βαλβίδες ελέγχου ροής κ.λπ.
Τους ελέγχους πραγματοποιούν οι αρμόδιοι στους Σταθμούς Επιθεώρησης Εξοπλισμού Γεωργικών Φαρμάκων (ΣΤΕΕΓΦ), οι οποίοι λειτουργούν σε σταθερές ή κινητές εγκαταστάσεις και αποτελούν φορείς είτε του Δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα.
Eως σήμερα έχουν εξουσιοδοτηθεί περίπου 85 σταθμοί και άλλοι 30 έχουν ζητήσει εξουσιοδότηση από το Τμήμα Γεωργικής Μηχανικής του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα». Oπως είχε αναφέρει και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, σύντομα αναμένεται ότι θα λειτουργούν περί τους 130 σταθμούς, αριθμός που κρίνεται ικανοποιητικός για το πλήθος των ψεκαστικών μηχανημάτων που έχουν καταγραφεί.
Ωστόσο, υπάρχει ζήτημα με την κατανομή τους ανά Περιφέρεια, καθώς το 50% όσων έχουν ιδρυθεί βρίσκονται στη Μακεδονία.
Oσο για τον χαμηλό αριθμό των ψεκαστικών που έχουν πιστοποιηθεί, ο υπουργός το αποδίδει κυρίως στην απροθυμία των αγροτών να επιθεωρήσουν τον εξοπλισμό τους.
Oπως ανέφερε, «οι επιθεωρήσεις και πιστοποιήσεις δεν είναι μια κοινή πρακτική μεταξύ των Ελλήνων αγροτών και παρά το γεγονός ότι η επιθεώρηση είναι υποχρεωτική, επί του παρόντος η ανταπόκριση είναι χαμηλή». Οι αιτίες εντοπίζονται στην κακή κατάσταση του εν χρήσει εξοπλισμού, που σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας που πλήττει τον αγροτικό κόσμο, αποθαρρύνει τους παραγωγούς να επισκευάσουν τα μηχανήματά τους ώστε να τα πιστοποιήσουν.
Η επιθεώρηση κοστίζει, κατά μέσο όρο, περίπου 100 ευρώ, ενώ το μέσο κόστος επισκευής των μηχανημάτων ανέρχεται στα 300 ευρώ. Οι αρμόδιοι του Τμήματος Γεωργικής Μηχανικής έχουν διαπιστώσει ότι η συντήρηση των μηχανημάτων είναι πλημμελής (π.χ. αντλίες με διαρροές νερού και λαδιού, φθαρμένοι σωλήνες κ.λπ.), γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία του ατόμου που τα χειρίζεται. Επίσης, δεν τηρούνται οι αρχές του ορθού ψεκασμού, καθώς παρατηρούνται ψεκασμοί σε υψηλές πιέσεις ή... κατ΄ εκτίμηση καθώς τα πιεσόμετρα δεν λειτουργούν, ενώ καταγράφεται και απουσία μέσων ατομικής προστασίας.
Πάντως, είναι γεγονός ότι η ενημέρωση των αγροτών για τις επιπτώσεις από την κακή χρήση των ψεκαστικών και τη σημασία του περιοδικού ελέγχου τους είναι ελλιπής. Γι’ αυτό συνεχίζονται οι δράσεις ευαισθητοποίησης από τους εμπλεκόμενους στο σύστημα επιθεώρησης.
Παράλληλα, το υπουργείο προσπαθεί να αντιμετωπίσει την όλη κατάσταση και με άλλους τρόπους, όπως με την επιβολή χρηματικών προστίμων, σύνδεση της διάθεσης των φυτοφαρμάκων με τα πιστοποιητικά επιθεώρησης των μηχανημάτων και τα πιστοποιητικά ορθολογικής χρήσης φυτοφαρμάκων των χρηστών κ.λπ.
Σε κάθε περίπτωση, όσα ψεκαστικά επιθεωρήθηκαν το 2016 θα επανελεγχθούν το 2020 και έπειτα ανά τριετία.
Oσα επιθεωρηθούν από το 2017 και μετά πρέπει να ελέγχονται ανά τριετία. Στους εξοπλισμούς οι οποίοι πληρούν τις προδιαγραφές χορηγείται πιστοποιητικό επιθεώρησης και αυτοκόλλητο σήμα καταλληλότητας.
Εάν παρουσιάζουν μικρές αποκλίσεις, χορηγείται το πιστοποιητικό και το σχετικό αυτοκόλλητο με την υποχρέωση διόρθωσης των προβλημάτων που εντοπίστηκαν έως την επόμενη επιθεώρηση.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Πηγή: ethnos.gr