Σταθερό, πλην όμως άλυτο, πρόβλημα παραμένουν οι ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά με τελικούς αποδέκτες τους ίδιους τους ασθενείς, οι οποίοι αναζητούν εναγωνίως τα απαραίτητα για την υγεία τους σκευάσματα. Είναι ενδεικτικό ότι την τελευταία περίοδο τα ράφια των φαρμακείων έχουν «στεγνώσει» από συγκεκριμένα σκευάσματα πρώτης γραμμής, μεταξύ των οποίων αντιυπερτασικά, αντιβιοτικά, αντικαταθλιπτικά αλλά και αντιδιαβητικά.
Και παρότι οι εμπλεκόμενοι στη φαρμακευτική αλυσίδα παραδέχονται τις ανωμαλίες στην τροφοδοσία της αγοράς, δείχνουν ο ένας τον άλλον σαν τον προβληματικό κρίκο. Ομως ο τζίρος των παράλληλων εξαγωγών – νόμιμων και παράνομων – φαίνεται να ξεπερνά τα 760 εκατ. ευρώ ετησίως.
«Κυματοθραύστης». Οι φαρμακοποιοί επιμένουν ότι παίζουν τον ρόλο του κυματοθραύστη, καθώς γίνονται καθημερινά αποδέκτες παραπόνων και πίεσης από τους ασθενείς, οι οποίοι ζητούν επιτακτικά την εξεύρεση των σκευασμάτων που είναι σε έλλειψη. «Θα ενδιαφερθεί κανείς;» είναι το ερώτημα που θέτει, μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κενά στην αγορά σχετίζονται με τις παράλληλες εξαγωγές, στις οποίες επιδίδονται νομίμως οι φαρμακαποθήκες – δηλαδή ο ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ φαρμακευτικής εταιρείας και φαρμακοποιού. «Το 90% των φαρμάκων που διακινούνται στη χώρα μας εισάγεται. Ομως οι τιμές τους είναι ιδιαίτερα χαμηλές – πιο χαμηλές από ό,τι σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Συνεπώς, η εξαγωγή τους σε άλλη χώρα μεταφράζεται σε κέρδος που αγγίζει ακόμη και το 50%».
-Ποιος είναι ο βασικός παράγοντας απορρύθμισης της αλυσίδας τροφοδοσίας;
-Σε τι ποσό ανέρχεται ο τζίρος από τα φάρμακα;
-Σε ποιον επιρρίπτουν ευθύνες οι φαρμακοποιοί για τα κενά στην αγορά
in.gr