Χόρεψαν πεντοζάλι στο Ψυχρό Κοτζιάς - Τσαβούσολγου
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης οι δυο υπουργοί, συνοδευόμενοι από μεγάλη αυτοκινητοπομπή, κατευθύνθηκαν προς το Οροπέδιο Λασιθίου και συγκεκριμένα προς το Δικταίο Άνδρο
Το Δικταίον Άνδρον το σπήλαιο όπου γεννήθηκε ο Δίας στο Οροπέδιο Λασιθίου επισκέφτηκαν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης τους ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Τούρκος ομόλογος του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, οι δυο υπουργοί συνοδευόμενοι από μεγάλη αυτοκινητοπομπή κατευθύνθηκαν προς το Οροπέδιο Λασιθίου, και συγκεκριμένα προς το Δικταίο Άνδρο.
Η επίσκεψη τους στο σπήλαιο, είχε συμβολικό χαρακτήρα, αφού ο μύθος λέει ο Δίας οδήγησε εκεί την Ευρώπη, μετά την απαγωγή της από τη Λιβύη. «Ένας μύθος βαθιά αντιρατσιστικός, τον οποίο κανείς στην Ευρώπη δεν πρέπει να ξεχνάει.» επισήμανε ο κ. Κοτζιάς.
Στο Ψυχρό οι δυο υπουργοί έτυχαν μιας παραδοσιακής κρητικής υποδοχής με μαντινάδες και κρητικούς χορούς !
Στην πλατεία του χωριού την οποία ονομάτισε ο κ. Κοτζιάς πριν από ένα χρόνο σε πλατεία Ευρώπης, μια μικρή γιορτή, με τους ήχους της κρητικής λύρας και ένα σύντομο παραδοσιακό χορό, έδωσαν τον γιορτινό τόνο στην επίσκεψη πριν από την ανάβαση στο σπήλαιο.
Σε φιλικό κλίμα το ανεπίσημο τετ α τετ
Οι δυο υπουργοί εξέφρασαν τη βούλησή τους να ενισχύσουν τις σχέσεις των δύο χωρών. Η συνάντηση τους πραγματοποιήθηκε σε φιλικό κλίμα, σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ, και διήρκησε τρεις ώρες συνολικά, ξεκίνησε με μία συνομιλία των δύο υπουργών και συνεχίστηκε στο γεύμα που ακολούθησε.
Η συνάντηση, όπως τόνισαν και οι δύο υπουργοί στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν, ήταν μία εποικοδομητική ευκαιρία να συζητήσουν τόσο για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών και την ενίσχυση του διαλόγου όσο και για τα μεγάλα προβλήματα που εξελίσσονται στην περιοχή μας. Μια ευκαιρία, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, να βρεθούν τρόποι συνεργασίας που θα συμβάλλουν οι δύο πλευρές στη λύση τους.
Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε «για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τον τουρκικό λαό που αντιπάλεψε το πραξικόπημα που έγινε προσπάθεια να επιβληθεί στην Τουρκία» και τόνισε ότι μετά τη συνάντηση των δύο κυβερνήσεων στη Σμύρνη που άνοιξε τα κανάλια συνεννόησης, διαλόγου και συνεργασίας, αποφασίστηκε με τον κ. Τσαβούσογλου αυτά να διευρυνθούν περαιτέρω στους τομείς που υπάρχουν, όπως η οικονομική συνεργασία, η συνεργασία στις μεταφορές, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και ο πολιτικός διάλογος.
«Η ελληνική εξωτερική πολιτική» πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς «συνεχίζει με ένταση το έργο της, αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας με τις γείτονες χώρες και σ’ όλη την Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή, αλλά η Τουρκία είναι μια χώρα με την οποία έχουμε ιδιαίτερες σχέσεις και ιδιαίτερα συμφέροντα. Γι' αυτό η σημερινή μας συνάντηση έχει μεγάλη σημασία για τις δύο χώρες αλλά, νομίζω, και για την περιοχή ευρύτερα».
"Μόνο οι Έλληνες μπορούν να μας καταλάβουν"
Τη χαρά του για την επίσκεψή του στην Κρήτη που επισκέπτεται για πρώτη φορά, όπως είπε, εξέφρασε από την πλευρά του ο κ. Τσαβούσογλου ευχαριστώντας για την πρόσκληση τον κ. Κοτζιά. Ένα ιδιαίτερο «ευχαριστώ» εξέφρασε προς τον ομόλογό του, αλλά και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, «για την υποστήριξη που μας προσέφεραν τις δύσκολες στιγμές που περάσαμε στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της πρόσφατης απόπειρας πραξικοπήματος».
«Η υποστήριξη του ελληνικού λαού καθώς και η ξεκάθαρη στάση της ελληνικής κυβέρνησης» πρόσθεσε «έγιναν δεκτές με μεγάλη ευχαρίστηση από τον τουρκικό λαό, ο οποίος μάλιστα λέει ότι μόνο οι Έλληνες μπορούν να αναγνωρίσουν και να καταλάβουν τα προβλήματα τους».
«Η προσπάθεια μας όλη έγκειται στο να δυναμώσουμε ακόμη πιο πολύ τις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα» τόνισε ο κ. Τσαβούσογλου κάνοντας αναφορά στο θεσμό του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, καθώς και τις διερευνητικές συνομιλίες που υφίστανται μεταξύ των δύο χωρών, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία του κ. Κοτζιά να έχουν τακτικές ανεπίσημες συναντήσεις και στην Τουρκία και στην Ελλάδα, όπως η σημερινή.
«Στις αρχές αυτού του έτους» είπε «τον είχα φιλοξενήσει στην Κωνσταντινούπολη για ένα δείπνο, γι' αυτό σήμερα ήρθα μετά την πρόσκλησή του εδώ».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτήρισε τη συζήτηση με τον κ. Κοτζιά ως «πολύ εποικοδομητική» και εξήγησε: «Εκφράσαμε τη θέλησή μας να βελτιώσουμε ακόμα πιο πολύ τις σχέσεις μας, εκτιμήσαμε και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτή τη φορά και οι δύο πλευρές στην Κύπρο να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία που έχουν» και τόνισε πως «εμείς, και οι δύο πλευρές θα την υποστηρίξουμε».