Χνάρης για κηπευτικά, ελαιόλαδο και εργάτες γης στον Ηχώ 99,8

9:22 π.μ. - Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2020
09:09 π.μ. - Τετ, 02/22/2020
Image: Χνάρης για κηπευτικά, ελαιόλαδο και εργάτες γης στον Ηχώ 99,8

Δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους των Αγροτικών Συλλόγων Κρήτης

Σύσκεψη συγκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Μανόλης Χνάρης με τους εκπροσώπους των Αγροτικών Συλλόγων στην Κρήτη, παρουσία του Περιφερειακού Συμβούλου και Προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας Γιώργου Τσιφετάκη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σελίνου Χανίων Γιώργος Χαλκιάς, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανόλης Ορφανουδάκης και ο Αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Κώστας Χειλάς.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε για τη δέσμευση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη να ενισχυθούν οι παραγωγοί θερμοκηπιακών καλλιεργειών ντομάτας και μελιτζάνας για τις ζημιές που υπέστησαν εξαιτίας των συνεπειών που έχει δημιουργήσει ο Covid-19.

Ο κ. Χνάρης μίλησε στον Ηχώ 99,8 λέγοντας ότι άποψη του υπουργείου είναι ότι δεν στοιχειοθετείται η αποζημίωση άλλων προϊόντων για αυτό κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε να διεκδικηθεί από το Υπουργείο με συγκεκριμένα στοιχεία, η οικονομική ενίσχυση και για τους παραγωγούς θερμοκηπιακής καλλιέργειας αγγουριού αλλά και πιπεριάς. Αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από τον Υπουργό, μαζικά για όλα τα προϊόντα για τα οποία θα δοθούν ενισχύσεις, χωρίς όμως να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ως προς το ελαιόλαδο ο Υπουργός αναγνωρίζει ότι θα πρέπει να αποζημιωθεί ο ελαιοπαραγωγός, δεν έχει όμως ανακοινωθεί ακόμη κάτι. Η Περιφέρεια πιέζει σε όλες αυτές τις κατευθύνσεις.

Πρόσθεσε ότι συζητήθηκε και το σημαντικό ζήτημα που αφορά τους εργάτες γης και τις σχετικές προϋποθέσεις για την απασχόλησή τους. Ειδικότερα για το θέμα αυτό μετά και τα πρόσφατα επεισόδια στη Μεσσαρά είπε ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός αλλοδαπών που ζουν στο νησί. Η πολιτεία ζητά ενημέρωση για τις ανάγκες σε εργάτες γης , αναφέρεται όμως σε μετακλητούς εργάτες. Το ζητούμενο όμως είναι να απλοποιηθεί η διαδικασία για τους παράνομα διαμένοντες ώστε να μπορούν να εργαστούν με ένσημα προκειμένου να γνωρίζουμε πόσοι και ποιοι είναι αλλά και η αστυνομία να κάνει ελέγχους, ανέφερε ο κ. αντιπεριφερειάρχης.