Χιλετζάκης: Παγκρήτιο αγροτικό συλλαλητήριο αγανάκτησης στις 15 Ιανουαρίου
Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κρήτης ενώνουν τις δυνάμεις τους, διεκδικώντας λύσεις για το κόστος παραγωγής, την έλλειψη εργατικών χεριών και τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα
Με αφορμή το Παγκρήτιο συλλαλητήριο που ετοιμάζουν οι κτηνοτρόφοι στις 15 Ιανουαρίου στο Ηράκλειο, ο κος Μύρων Χιλετζάκης, Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, μίλησε στον Ηχώ 99,8.
Αρχικά, ενημέρωσε τους ακροατές ότι αύριο, στις 7:00 μ.μ., στα γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στην οποία έχουν κληθεί όλοι οι παραγωγικοί φορείς που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα και τα αγροτικά ζητήματα. «Σκοπός είναι να πάρουμε αποφάσεις και να οργανώσουμε τη συμμετοχή μας στο αγροτικό συλλαλητήριο που θα γίνει στις 15 Ιανουαρίου στο Ηράκλειο», είπε και πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο συλλαλητήριο είναι ένα κάλεσμα αγανάκτησης, έχει Παγκρήτιο χαρακτήρα και στόχο την ανάδειξη των μεγάλων προβλημάτων που ταλανίζουν τον Έλληνα παραγωγό—είτε πρόκειται για ελαιοπαραγωγούς, αμπελουργούς, θερμοκηπιακούς καλλιεργητές, είτε κτηνοτρόφους καθώς ζητήματα όπως το κόστος παραγωγής, η έλλειψη εργατικών χεριών, οι κλιματικές αλλαγές και οι ενισχύσεις, απειλούν σοβαρά το αγροτικό εισόδημα.
Τόνισε, ότι εάν δεν δοθούν άμεσα λύσεις, θα δούμε προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, να ακολουθούν την ίδια μοίρα με τη σταφίδα που εξαφανίστηκε. Το κόστος παραγωγής αυξάνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα ο παραγωγός να αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα βιωσιμότητας. Αυτή τη στιγμή, η τιμή του ελαιολάδου κυμαίνεται από 4,50 έως 5,50 ευρώ το λίτρο, χωρίς όμως σταθερότητα στην αγορά αφού τα εμπορικά παιχνίδια από την Ιταλία και την Ισπανία πιέζουν την αγορά και δημιουργούν τεχνητές κρίσεις.
Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει αφού υπάρχουν τρόποι να λυθούν αυτά τα ζητήματα μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων. Για παράδειγμα, ο νόμος του 2017 που προέβλεπε τη διακίνηση ελαιολάδου σε φιάλες στις επιχειρήσεις εστίασης, δεν εφαρμόστηκε ποτέ επαρκώς. Αντίστοιχα, χρειάζονται μέτρα για να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη εισαγωγή προϊόντων από άλλες χώρες, όπως αρνιά από τη Ρουμανία ή ντομάτες από τη Βουλγαρία.
Εξήγησε, ότι ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα παραμένει αναξιοποίητος αφού παρά την τεράστια δυναμική του, δεν υποστηρίζεται όπως θα έπρεπε. Οι παραγωγοί, με δικά τους μέσα, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν εξαιρετικά προϊόντα, να επενδύσουν σε θερμοκήπια και να εξάγουν, είπε συνεχίζοντας αλλά το κόστος παραγωγής, η έλλειψη εργατικών χεριών και οι ελλείψεις σε υποδομές, δυσχεραίνουν τη συνέχιση της παραγωγής.
Κλείνοντας, τόνισε ότι η αγανάκτηση που υπάρχει είναι τεράστια και αυτό θέλουν να επικοινωνήσουν μέσα από το Συλλαλητήριο και κάλεσε όλους τους φορείς που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα να συμμετάσχουν.
* Ρεπορτάζ: Μαρία Τσαγκαράκη - Βαγγέλης Βενέτης
* Κείμενο - Επιμέλεια: Ελένη Ζαχαράκη
* Τεχνική επιμέλεια - Υποστήριξη: Κατερίνα Κοντού
- Ακολουθήστε μας στο facebook
- Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube