Χιλετζάκης: Δύο θεματικές στο Λασίθι από την ΕΘΕΑΣ για τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα - Η μία στην Ιεράπετρα

11:40 π.μ. - Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2025
11:02 π.μ. - Δευ, 17/40/2025
Image: Χιλετζάκης: Δύο θεματικές στο Λασίθι από την ΕΘΕΑΣ για τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα - Η μία στην Ιεράπετρα

Τελεσίγραφο στον Υπουργό για επίσημες απαντήσεις μέχρι τέλος Φεβρουαρίου

Ο κος Μύρων Χιλετζάκης, πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, μίλησε στον Ηχώ 99,8 για την διοργάνωση θεματικών συναντήσεων στην Κρήτη. Δύο από αυτές θα πραγματοποιηθούν στο Λασίθι.

Όπως είπε ο κος Χιλετζάκης, ο Υπουργός πήρε στα χέρια του το ψήφισμα στις 15 Ιανουαρίου. Στις 29 Ιανουαρίου η Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή επισκέφθηκε το Υπουργείο και έδωσε επίσημα τα ψηφίσματα στον Υπουργό ο οποίος ζήτησε προθεσμία 15 ημερών για να μπορέσει να απαντήσει επίσημα στα θέματα που τέθηκαν, με τον κ. Χιλετζάκη να τονίζει το "επίσημα".

Το ψήφισμα αφορά κρίσιμα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα, όπως η ελαιοκαλλιέργεια, η αμπελουργία, η κτηνοτροφία, το κόστος παραγωγής, τα θερμοκήπια και γενικά όλα τα θέματα που απασχολούν τους αγρότες. Τα τρία βασικά ζητήματα που τόνισαν και θα συνεχίσουν να τονίζουν είναι: Η κλιματική αλλαγή, το κόστος παραγωγής, ο στρατηγικός σχεδιασμός του Υπουργείου – τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον. Ο στρατηγικός σχεδιασμός περιλαμβάνει θέματα όπως η λειτουργία του ΕΛΓΑ, οι ενισχύσεις θερμοκηπίων και οι γενικές κατευθύνσεις της αγροτικής πολιτικής.

Προ ημερών, η Συντονιστική Επιτροπή συνεδρίασε στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, με τη συμμετοχή όλων των αγροτικών φορέων, συμπεριλαμβανομένων μελισσοκόμων και άλλων παραγωγικών κλάδων. Εκεί, αποφάσισαν ομόφωνα τη διοργάνωση τεσσάρων θεματικών συναντήσεων – μία σε κάθε νομό της Κρήτης (Λασίθι, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά).

Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τις ζημιές στην ελαιοπαραγωγή στο Λασίθι με αυτές στα Χανιά, εξήγησε ο πρόεδρος. Οι ελαιώνες στο Λασίθι καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ στα Χανιά το πρόβλημα είναι διαφορετικής φύσης. Γι’ αυτό θα γίνουν ξεχωριστές θεματικές συναντήσεις, ώστε να αναδειχθούν οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

Στο Λασίθι, η θεματική θα επικεντρωθεί στις ζημιές των ελαιώνων και θα διοργανωθεί σε συνεννόηση με τους αγροτικούς φορείς της περιοχής. Το ίδιο θα ισχύσει για τις συναντήσεις σε Ρέθυμνο και Χανιά.

Στο νομό Λασιθίου, λόγω της ιδιαίτερης δυναμικής του στον αγροτικό τομέα, θα διοργανωθούν δύο θεματικές ημερίδες:

Η μία θα αφορά το ορεινό Λασίθι, και θα γίνει στο Οροπέδιο όπου θα συναντηθούν με τους κτηνοτρόφους και όσους έχουν υπαίθριες καλλιέργειες και η άλλη θεματική θα γίνει στις πεδινές περιοχές και θα αφορά τα θερμοκήπια και τις υπόλοιπες καλλιέργειες. Όλες αυτές οι συναντήσεις θα εστιάζουν σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, το κόστος παραγωγής και γενικά τα προβλήματα των παραγωγών.

Οι αγρότες έχουν διαρκώς νέα, σοβαρά προβλήματα, ανέφερε ο κος Χιλετζάκης συνεχίζοντας. Στην τελευταία συνάντηση με τον Υπουργό, ανακοινώθηκαν μέτρα για το ηλεκτρικό ρεύμα και το πετρέλαιο. Όμως, αυτά δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί στην Κρήτη. Πώς γίνεται να λαμβάνουμε μόλις 200€ επιστροφή για το πετρέλαιο, τη στιγμή που το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί, αναρωτήθηκε.

Ο πρωτογενής τομέας αντιμετωπίζει ένα διαρκώς εξελισσόμενο περιβάλλον, όπου οι κυβερνητικές δηλώσεις παράγουν νέα δεδομένα και απαιτούν συνεχή προσαρμογή. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλη τη χώρα, αλλά κάθε περιοχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες.

Για το κομμάτι της ελιάς, η οποία υπάρχει έντονα καλλιεργητικά σε όλη την Κρήτη, ο κος Χιλετζάκης ανέφερε ότι η τιμή του έχει σημειώσει μεγάλη πτώση και τόνισε ότι είναι αναγκαία η διαφάνεια στα στατιστικά στοιχεία για το ελαιόλαδο.

Μια από τις βασικές τους προτάσεις είναι η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου θα αναρτώνται εβδομαδιαία τα στατιστικά στοιχεία για την παραγωγή, την αποθήκευση και τη διάθεση του ελαιολάδου.

Στην Ελλάδα, όταν ένας παραγωγός πηγαίνει στο ελαιοτριβείο, λαμβάνει ένα από τα τρία παραστατικά, ανάλογα με την επιλογή που θα κάνει. Εάν το θέλει για ιδιοκατανάλωση, για άμεση πώληση ή για αποθήκευση. Όλα αυτά καταχωρούνται ηλεκτρονικά. Γιατί, λοιπόν, να μην υπάρχει μια κρατική πλατφόρμα που να συγκεντρώνει αυτά τα δεδομένα και να τα δημοσιοποιεί ανά εβδομάδα, όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

Αν ένας παραγωγός γνωρίζει ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν διαθέσιμοι, για παράδειγμα, 50.000 τόνοι ελαιολάδου προς πώληση, θα μπορεί να υπολογίσει εάν η τιμή θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες. Επιπλέον, αυτά τα στατιστικά στοιχεία είναι κρίσιμα για τη διαμόρφωση μιας υγιούς αγοράς.

Επίσης, μας ενημέρωσε ότι η ΕΘΕΑΣ αυτή τη στιγμή σκέφτεται να δημιουργήσει Εξαγωγική Α.Ε. η οποία θα είναι μία εταιρεία που θα διοχετεύει σε όλο το κόσμο τα αγροτικά προϊόντα. Κάποιοι έμποροι στεναχωριούνται με αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια οι συνεταιρισμοί έφυγαν από το παιχνίδι στο οποίο μπήκαν οι ιδιώτες με τον κ. Χιλετζάκη να τονίζει την ανάγκη να επανέλθουν οι συνεταιριστικές οργανώσεις.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι περιμένουν την επίσημη, γραπτή απάντηση του υπουργού μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.