Χιλετζάκης: Αποζημίωση από την ΕΕ θα ζητήσει η ΕΘΕΑΣ για να σωθεί ο κρητικός ελαιώνας

11:10 π.μ. - Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2024
11:10 π.μ. - Τρί, 15/10/2024
Image: Χιλετζάκης: Αποζημίωση από την ΕΕ θα ζητήσει η ΕΘΕΑΣ για να σωθεί ο κρητικός ελαιώνας

Ο κος Μύρων Χιλετζάκης, Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, μίλησε στον Ηχώ 99,8 για θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα

Ο κος Μύρων Χιλετζάκης, Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, μίλησε στον Ηχώ 99,8 για θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα όπως την επάρκεια του νερού, την τιμή του ελαιολάδου αλλά και τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να σωθεί ο Κρητικός ελαιώνας από τις επιπτώσεις της ξηρασίας.

Αρχικά, ο κος Χιλετζάκης αναφέρθηκε στο θέμα του νερού εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την καθυστέρηση των έργων. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο θέμα του ελαιολάδου και συγκεκριμένα στο πως επηρεάστηκε η τιμή του από την μείωση παραγωγής ελαιολάδου στην Ισπανία. Όσον αφορά την ξηρασία, η οποία επηρεάζει την παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη, ο κος Χιλετζάκης υπογράμμισε την ανάγκη να αποζημιωθεί κατά προτεραιότητα η ανατολική Κρήτη, η οποία έχει επηρεαστεί από την λειψυδρία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας. Αυτό που προτείνει, είναι να γίνει κλάδεμα ανανέωσης το οποίο όμως θα αποδόσει μετά από κάποια χρόνια γι’ αυτό και η πολιτεία πρέπει να σκύψει πάνω από τους ελαιοπαραγωγούς και να τους στηρίξει. Η πρόταση του κ. Χιλετζάκη είναι να φτιαχτεί ένας φάκελος με όλους τους εμπλεκόμενους, από τους αγρότες και τους γεωπόνους μέχρι τους πολιτικούς και μαζί με το ΕΛΜΕΠΑ και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) να μπορέσουμε σαν Κρήτη να φτιάξουμε ένα φάκελο ο οποίος θα φτάσει με την συνοδεία μιας επιτροπής στις Βρυξέλλες. Έτσι, θα αναδείξουμε εμείς οι ίδιοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Κρητικός ελαιώνας και θα διεκδικήσουμε τα χρήματα που θα τον βοηθήσουν να σωθεί.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στο λάθος του ΟΠΕΚΕΠΕ και είπε ότι αυτά τα χρήματα θα παρακρατηθούν από την επιδότηση καθώς ουσιαστικά ήταν χρήματα που πήραν οι παραγωγοί χωρίς να τα δικαιούνται.