"Χέρι" στους λογαριασμούς του Δήμου Ιεράπετρας βάζει η ΔΕΗ για το χρέος των 808.000 ευρώ

12:32 μ.μ. - Πέμπτη, 11 Απριλίου 2024
12:04 μ.μ. - Πέμ, 11/32/2024
Image: "Χέρι" στους λογαριασμούς του Δήμου Ιεράπετρας βάζει η ΔΕΗ για το χρέος των 808.000 ευρώ

10 μήνες χωρίς ευρώ από τα δημοτικά - ανταποδοτικά τέλη τα ταμεία του Δήμου - Ο Δήμος θα προχωρήσει σε ένσταση

Ο κ. Γιώργος Κουγιουμουτζάκης, Αντιδήμαρχος Ύδρευσης- Άρδευσης- Αποχέτευσης & Αγροτικής Οδοποιίας Ιεράπετρας μίλησε στον Ηχώ 99,8 με αφορμή το μεγάλο ποσό των 808.000 ευρώ που ήρθε ξαφνικά την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Αντιδήμαρχος είπε ότι τα 808.000 ευρώ αφορούν οφειλές του Δήμου Ιεράπετρας προς την ΔΕΗ για την γεώτρηση της Σαρακίνας. Ο λογαριασμός αυτός αντιστοιχεί στην περίοδο 5/6/2019 έως 31/7/2023. Η αρχική οφειλή ανερχόταν στο ποσό των 668.406 ευρώ ωστόσο υπήρχε μηνιαία προσαύξηση 25.621 ευρώ από τον 8/2023 έως τον 1/2024 με αποτέλεσμα την τελική οφειλή των 808.000. Για την εξόφληση αυτού του ποσού, η ΔΕΗ κάνει άμεση παρακράτηση χρημάτων από τα Δημοτικά Τέλη κάτι που έχει φέρει την οικονομική υπηρεσία του Δήμου σε πολύ δύσκολη θέση καθώς αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος θα μείνει δέκα μήνες χωρίς εισφορές από τα Δημοτικά Τέλη τα οποία είχαν ήδη υπολογιστεί για δημοτικές εργασίες στον τομέα της καθαριότητας. Ο Δήμος θα προχωρήσει σε ένταση ώστε να μπορέσει να γίνει ρύθμιση της αποπληρωμής του χρέους καθώς είναι ευθύνη της ΔΕΗ η αργοπορία στην αποστολή της κατάστασης του χρέους.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην οφειλή των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ των Δημοτών από λογαριασμούς νερού. Όπως ανέφερε, οι οφειλέτες που χρωστούν πάνω από 3.000 ευρώ ενημερώνονται και τηλεφωνικά από το Δήμο ώστε να προβούν σε άμεση ρύθμιση και εξόφληση. Σε περίπτωση μη εξόφλησης των λογαριασμών από τους μεγαλοοφειλέτες ο δήμος θα αναγκαστεί μέχρι και σε αφαίρεση υδρομέτρων.

Όσων αφορά την τριτοβάθμια επεξεργασία ο κ. Κουγιουμουτζάκης είπε ότι η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη και είναι έτοιμη να ξεκινήσει ωστόσο δεν έχει βρεθεί ακόμα η περιοχή που θα δέχεται το νερό από την τριτοβάθμια επεξεργασία.

Ένα άλλο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε, ήταν οι υδρονομείς. Έχει γίνει ήδη η επιλογή τους και την Δευτέρα θα υπογράψουν και θα ενημερωθούν για τις υποχρεώσεις τους. Υπάρχει τοπικό πρόγραμμα για το πότε πρέπει να ποτίζει ο κάθε υδρονομέας και το οποίο πρέπει να τηρείται. Ο Αντιδήμαρχος ζήτησε από τους πολίτες να αναφέρουν στην αρμόδια υπηρεσία του δήμο περιπτώσεις μη τήρησης του προγράμματος.

Ανέφερε ότι υπάρχουν αρκετές απώλειες νερού ωστόσο ο Δήμος κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να τις περιορίσει. Είπε ότι είμαστε σε καλά επίπεδα όσων αφορά την ποσότητα νερού ύδρευσης κάτι που δεν ισχύει για το νερό άρδευσης, όπου υπάρχουν προβλήματα. Σχετικά με την τιμολόγηση, διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρχει αύξηση στην τιμή νερού.

Σε ερώτηση της Κ. Τσαγκαράκη για την ποιότητα του νερού είπε ότι τα διυλιστήρια έχουν εκσυγχρονιστεί με αποτέλεσμα την καλή ποιότητα του. Επίσης γίνονται συχνά αναλύσεις νερού οι οποίες θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Δήμου.