Χειρότερη η εικόνα στα φαρμακεία της Ιεράπετρας από την έλλειψη φαρμάκων

11:37 π.μ. - Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2023
11:01 π.μ. - Τρί, 03/37/2023
Image: Χειρότερη η εικόνα στα φαρμακεία της Ιεράπετρας  από την έλλειψη φαρμάκων

Έλλειψη σε αντιπυρετικά , αντιβιοτικά, αναπνευστικά ακόμη και σε φυσιολογικό ορό

Χειροτέρεψε η κατάσταση στα φαρμακεία, της Ιεράπετρας και όχι μόνο,από την έλλειψη φαρμάκων με τους πολίτες να γυρίζουν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν το φάρμακο που τους έχει γράψει ο γιατρός, ακόμα και για ένα απλό αντιπυρετικό.

Ο φαρμακοποιός κ. Γιάννης Ασπραδάκης μίλησε στον Ηχώ 99,8 εξηγώντας ότι η κατάσταση ήταν δύσκολη και έγινε δυσκολότερη καθώς τέλος του χρόνου οι εταιρείες έκλεισαν για κάποιες ημέρες οπότε το πρόβλημα των ελλείψεων παρουσιάστηκε στις φαρμακαποθήκες και κατ΄ επέκταση στα φαρμακεία. Μετά τις 15 Ιανουαρίου που θα ανοίξουν οι εταιρίες αναμένεται σταδιακά να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Έτσι και αλλιώς όμως υπήρχαν και υπάρχουν προβλήματα ελλείψεων σε αντιπυρετικά , αντιβιώσεις, φάρμακα για σοβαρές παθήσεις, σε ινσουλίνες, αναπνευστικά ακόμα και στους φυσιολογικούς ορούς . Έτσι ο κόσμος ταλαιπωρείται και αναγκάζεται να γυρίζει από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρει ένα φάρμακο, ένα σιρόπι, εξήγησε.

Που οφείλεται όμως όλο αυτό. Σίγουρα υπάρχουν «παιχνίδια» γύρω από το φάρμακο και είναι ενδεικτικό ότι μπήκε, προσωρινά, λουκέτο σε δυο φαρμακαποθήκες. Είναι επίσης γνωστό ότι η χώρα μας όχι μόνο παράγει αλλά και εξάγει φάρμακα. Επιπλέον, στην Κίνα και την Ινδία που είναι βασικές χώρες που είτε παράγουν φάρμακο είτε δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούν εταιρείες για να φτιάξουν τα φάρμακα έχουν και οι ίδιες πρόβλημα στην παραγωγή.

Μέσα σε όλα αυτά οι ιώσεις στη χώρα μας έχουν εξαπλωθεί όπως άλλωστε και σε όλη την Ευρώπη. Είναι ένα από τα επακόλουθα της μη χρήσης μάσκας. Οι ιώσεις , κυκλοφορούν ανάμεσα μας για αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Με τη χρήση μάσκας θα αποφεύγουμε ιώσεις. Πρέπει και έπρεπε να προσέχουμε ειδικά τώρα τις γιορτές που ήρθαμε πιο κοντά με συνανθρώπους μας, που βρεθήκαμε σε κλειστούς χώρους κλπ. Ιδιαίτερη προσοχή μάλιστα, απαιτείται τις επόμενες ημέρες με το άνοιγμα των σχολείων, τόνισε ο κ. Ασπραδάκης.

Κλείνοντας προέτρεψε τους πολίτες, τους ασθενείς να έχουν εμπιστοσύνη στον φαρμακοποιό τους που θα τους συστήσει εναλλακτικά κάποιο άλλο φάρμακο , με την ίδια δραστική ουσία βάση της συνταγής και το οποίο μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστό.

Ακούστε εδώ αναλυτικά τον κ. Ασπραδάκη