Χατζάκης: Λόγω έλλειψης ναυαγοσωστών η απόσυρση των Γαλάζιων Σημαιών στην Ιεράπετρα

12:54 μ.μ. - Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2024
12:07 μ.μ. - Παρ, 26/54/2024
Image: Χατζάκης: Λόγω έλλειψης ναυαγοσωστών η απόσυρση των Γαλάζιων Σημαιών στην Ιεράπετρα

Ο κος Γιώργος Χατζάκης, Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών Ιεράπετρας του Δήμου Ιεράπετρας, μίλησε σήμερα στον Ηχώ 99,8 για διάφορα θέματα που αφορούν τον Δήμο Ιεράπετρας

Γαλάζιες Σημαίες

Όσον αφορά την αφαίρεση των τριών Γαλάζιων Σημαιών από παραλίες της Ιεράπετρας, ο κος Χατζάκης ανέφερε πως όλες οι παραλίες του Δήμου Ιεράπετρας είναι καθαρές και ασφαλείς. Το ζήτημα αφαίρεσης των σημαιών από τις παραλίες του Μύρτου, της Κάτω Παραλίας και του Μακρύ Γιαλού προέκυψε λόγω της εμπλοκής που έχει προκύψει με την πρόσληψη ναυαγοσωστών στις συγκεκριμένες παραλίες, οι οποίες είναι πολυσύχναστες και βάσει νόμου είναι υποχρεωτική η παρουσία ναυαγοσώστη. Αν και ο Δήμος κίνησε εγκαίρως τις διαδικασίες για την πρόσληψη των ναυαγοσωστών, η δικαστική διαμάχη μεταξύ των ενδιαφερόμενων εταιριών, καθυστέρησε και έχασαν την προθεσμία έγκρισης και τοποθέτησης των σημαιών, ενώ έκανε γνωστό πως αυτή τη στιγμή έχουν τοποθετηθεί κανονικά οι ναυαγοσώστες στα πόστα τους και οι παραλίες πληρούν όλα τα κριτήρια.

Διαγραφή τελών άρδευσης

Στη συνέχεια ο κος Χατζάκης αναφέρθηκε στην τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23.07 με ένα από τα θέματα συζήτησης να είναι η διαγραφή τελών άρδευσης, λόγω λανθασμένων χρεώσεων της υπηρεσίας. Όπως είπε, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει κάποιο λάθος από τους καταμετρητές και οι συμπολίτες που βλέπουν πως έχουν κάποιες δυσανάλογες χρεώσεις στους λογαριασμούς νερού και έρχονται στο Δήμο, αποσαφηνίζεται το ζήτημα και διευθετείται άμεσα. Οι υπόλοιπες διαγραφές αφορούσαν την νομοθεσία που προβλέπει κάποιες περιπτώσεις που ο Δήμος προχωράει σε διαγραφές χρεών. Αυτές είναι πχ αν υπάρχει κάποιος θανόντας που δεν έχει κληρονόμους ή αν έχει κοπεί κάποιο πρόστιμο ή οφειλή μετά τον θάνατο κάποιου ή περιπτώσεις όπου έχουν

ενεργηθεί όλα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης αλλά δεν υπάρχει η δυνατότητα είσπραξης με χρονικό διάστημα τριών ετών από την ημερομηνία βεβαίωσης κάποιας οφειλής. Γενικά υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που επιβλέπει ο νόμος προκειμένου ένα ποσό να χαρακτηριστεί ανεπίδεκτο εισπράξεως και να διαγραφεί. Έτσι προχώρησε ο Δήμος σε κάποιες μικρές διαγραφές ή σε κάποιες λογιστικές τακτοποιήσεις.

Διαδικασία τουριστικής προβολής

Όσον αφορά την διαδικασία τουριστικής προβολής και την πίστωση του ποσού των 10.000 ευρώ σχετικά με την τουριστική προβολή του Δήμου ο κος Χατζάκης είπε πως αυτή η χρηματοδότηση αφορά συγκεκριμένα τα social media του Δήμου. Ο Δήμος θέλει να προχωρήσει σε έναν συνολικό σχεδιασμό για την τουριστική προβολή και το χτίσιμο του τουριστικού brand name της Ιεράπετρας, ωστόσο στην τελευταία Επιτροπή Τουρισμού που πραγματοποιήθηκε, όπου έγινε και ένας απολογισμός της προβολής του Δήμου μέσα από τα social media, συγκεκριμένα μέσα από το facebook, το instagram και της σελίδας του visit ierapetra, αποφασίστηκε να προχωρήσει ο Δήμος για ακόμη ένα χρόνο στην χρήση αυτών των μέσων με σκοπό να μην χαθεί η προβολή του Δήμου μέχρι να ολοκληρωθεί ο συνολικός σχεδιασμός. Από εκεί και μετά θα γίνουν πιο συγκεκριμένες και στοχευμένες δράσεις.

Πυροπροστασία

Στη συνέχεια ο κος Χατζάκης με αφορμή την αποδοχή χρηματοδότησης του ποσού των 70.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για την ενίσχυση της πυροπροστασίας στην περιοχή του Σελακάνου Ιεράπετρας ανέφερε πως πρέπει στο κομμάτι της πυροπροστασίας να υπάρχει συνεργασία των αρμόδιων φορέων. Η φετινή χρονιά ήταν ιδιαίτερη λόγων του χαμηλού ποσοστού βροχοπτώσεων στην περιοχή και της μεγάλης ξηρασίας που υπάρχει. Ο Δήμος από την πλευρά του προχωράει σε αποψιλώσεις, καθαρισμούς οικοπέδων και χωραφιών και σε κλαδέματα χαμηλής βλάστησης. Όπου μπορεί παρεμβαίνει προκειμένου να ενισχύσει την πυροπροστασία. Η χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο δεν επαρκεί, χρειάζονται πολύ μεγάλα ποσά για την πυροπροστασία, τα οποία δυστυχώς δεν δίνονται από τη κεντρική κυβέρνηση, δεν επαρκούν αυτά που δίνονται. Επίσης, είναι πολύ μεγάλος ο όγκος των δασών και των περιοχών που χρειάζονται παρεμβάσεις και δεν προλαβαίνουν. Τα μέσα που υπάρχουν δεν επαρκούν προκειμένου να γίνει έγκαιρη ολοκλήρωση των μέτρων.

Προσλήψεις προσωπικού

Όσον αφορά την προκήρυξη για τις 14 προσλήψεις προσωπικού οκτάμηνης διάρκειας στον Δήμο Ιεράπετρας ο κος Χατζάκης είπε πως οι αιτήσεις ξεκινούν από σήμερα 26.07 έως και τις 05.08. Οι θέσεις αφορούν τις υπηρεσίες Ύδρευσης - Άρδευσης - Αποχέτευσης και Περιβάλλοντος και Καθαριότητας του Δήμου Ιεράπετρας. Δήλωσε πως οι θέσεις αυτές έρχονται για να καλύψουν τομείς του Δήμου που παρουσιάζουν τις περισσότερες ελλείψεις. Υπάρχει άμεση ανάγκη για στελέχωση. Για τις μονιμοποιήσεις υπαλλήλων, ο κος Χατζάκης είπε πως πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα από το Υπουργείο Εσωτερικών να μπορούν να διαχειριστούν το προσωπικό με βάσει τις εκάστοτε ανάγκες. Δυστυχώς αυτό δεν γίνεται, θα πρέπει να υπάρξει κεντρική έγκριση από τον ΑΣΕΠ και το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν σε κάποιες προσλήψεις.

Sea Track και αναπηρικά αμαξίδια θαλάσσης

Τέλος, ο κος Χατζάκης πρόσθεσε πως όσον αφορά το θέμα των sea track, σαν Δήμος δεν έμειναν δικαστική διαμάχη μεταξύ των ενδιαφερόμενων εταιριών και προσπάθησαν να βρουν εναλλακτικές λύσεις. Έτσι προχώρησαν στην μίσθωση sea track για την καλοκαιρινή περίοδο, το οποίο θα τοποθετηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Κάτω Παραλία Ιεράπετρας ενώ επιπλέον έχουν προχωρήσει στην διαδικασία για την προμήθεια άλλων τριών αναπηρικών αμαξιδίων θαλάσσης, τα οποία θα τοποθετηθούν σε άλλες τρεις παραλίες του Δήμου προκειμένου προσωρινά να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι πολίτες που το έχουν ανάγκη.