Χάθηκαν τα 4 seatracs για ΑμεΑ από τις παραλίες της Ιεράπετρας

10:55 π.μ. - Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2024
10:03 π.μ. - Τετ, 27/55/2024
Image: Χάθηκαν τα 4 seatracs για ΑμεΑ από τις παραλίες της Ιεράπετρας

Καταλογίζονται ευθύνες στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή - Ακούστε τον Α. Παντελάκη και τον Α. Πανταζή

Για την απένταξη του έργου που αφορούσε την τοποθέτηση 4 seatracs σε παραλίες του Δήμου Ιεράπετρας μίλησε ο κ. Αλέξανδρος Παντελάκης, πρόεδρος της ΤΚ Μύρτου, στην εκπομπή του Ηχώ 99,8.

Το 1 από τα 4 seatracs προοριζόταν να τοποθετηθεί στην παραλία του Μύρτους, γεγονός που είχε χαροποιήσει ιδιαίτερα τους κατοίκους του, όμως πρόσφατα έγινε γνωστό πως δεν υπάρχουν τα χρήματα για να αγοραστούν αυτά τα «εργαλεία». Πιο συγκεκριμένα, το έργο απεντάχθηκε στις 18 Δεκεμβρίου και το οξύμωρο είναι πως εντάχθηκε στον νέο προϋπολογισμό που ψηφίστηκε από την τωρινή δημοτική αρχή. «Φαίνεται πως το έργο εγκαταλείφθηκε πλήρως από την προηγούμενη δημοτική αρχή». Ωστόσο ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Φραγκούλης όντας απογοητευμένος με αυτήν την εξέλιξη προσπαθεί να βρει ένα άλλο πρόγραμμα χρηματοδότησης για να εντάξει το συγκεκριμένο έργο. Το ζήτημα είναι πως ακόμα και να υπήρχε το κατάλληλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα προκειμένου να ενταχθεί το έργο αυτό, πάλι θα υπήρχε μεγάλη χρονοκαθυστέρηση αν συνέχιζαν οι εργολάβοι τις ενστάσεις τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως το έργο καθυστερούσε εξαιτίας των ενστάσεων που έκαναν δυο εργολάβοι και έτσι εξέπνευσε η προθεσμία. Ο κ. Παντελάκης τονίζει πως τα seatracs αποτελούν μια άμεση κοινωνική ανάγκη προκειμένου να μπορούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες να απολαμβάνουν την θάλασσα. Συνεχίζοντας, υπογραμμίζει πως αν ο Δήμος ήταν οικονομικά εύρωστος θα μπορούσε να προχωρήσει στην αγορά των 4 seatracs, αλλά από πληροφορίες μαθαίνουμε πως δυστυχώς δεν υπάρχει αυτή η οικονομική άνεση. Κλείνοντας, ο κ. Παντελάκης επισήμανε πως οφείλουμε να σεβόμαστε τα άτομα με αναπηρία με έμπρακτο τρόπο και να κατανοούμε πως έχουν τις ίδιες ανάγκες με εμάς.

-

Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε και ο κ. Αργύρης Πανταζής, μέλος της παράταξης «Δήμος Ιεράπετρας - Προοπτική για το μέλλον».

Καταρχάς, η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε ενημερωθεί για την ύπαρξη του προγράμματος που χρηματοδοτούσε τέτοιου είδους δράσεις προκειμένου να συμμετέχει. Αξίζει να σημειωθεί πως λίγο πριν η προθεσμία εκπνεύσει, πρόλαβε η να ενταχθεί στο πρόγραμμα για την προμήθεια των 4 seatracs. Αναλυτικότερα, στις 18 Δεκεμβρίου συνεδρίασε η οικονομική επιτροπή και αποφάσισε την απένταξη του έργου από τα χρηματοδοτικά εργαλεία, όμως στις 21 Δεκεμβρίου δημοσιεύτηκε το επίσημο έγγραφο που αφορούσε την ανακοίνωση της απένταξης. Συνεχίζοντας, στην συνεδρίαση που έγινε στις 28 Δεκεμβρίου για την ψήφιση του προϋπολογισμού, ο κωδικός του έργου αυτού υπήρχε στον προϋπολογισμό παρόλο που είχε ήδη ανακοινωθεί η απένταξή του. Έτσι, η διαχειριστική αρχή ζήτησε να συμμορφωθούμε σβήνοντας τον κωδικό αυτό από τον προϋπολογισμό σε επόμενη αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού, όπως επισημαίνει ο κ. Πανταζής.

Ο κ. Πανταζής υπογραμμίζει πως ο Δήμος θα μπορούσε να ζητήσει είτε παράταση είτε να μεταβεί ο ίδιος ο Δήμαρχος συνοδεία κλιμακίου στο δικαστήριο προκειμένου να ζητήσει την συντόμευση της καθαρόγραφης απόφασης και με αυτόν τον τρόπο να προλάβει να γίνει η σύμβαση του έργου. «Δυστυχώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος χωρίς να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες.» Εν κατακλείδι, αξίζει να σημειωθεί πως όταν αναφερόμαστε στον τουρισμό οφείλουμε να συμπεριλαμβάνουμε όλες τις κοινωνικές ομάδες και να μην μένει κανείς στο περιθώριο.