Χάρτες δείχνουν τα 3/4 της Κρήτης υπό τουρκική... κυριότητα

9:36 π.μ. - Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2018
09:12 π.μ. - Τρί, 18/36/2018
Image: Χάρτες δείχνουν τα 3/4 της Κρήτης υπό τουρκική... κυριότητα

Προκαλούν ξανά οι Τούρκοι

Σ’ ένα νέο γύρο προκλήσεων προχώρησαν δημοσιεύματα της γείτονος χώρας, που έκαναν λόγο για νέους τουρκικούς χάρτες, σύμφωνα με τους οποίους μόνον το ένα τέταρτο της Κρήτης ανήκει στην Ελλάδα και, ως εκ τούτου, ο καθορισμός της ΑΟΖ θα πρέπει να γίνει με έναν τρόπο όπως η Άγκυρα τον αντιλαμβάνεται, δημιουργώντας μια τουρκική λίμνη.
 
Τους λόγους της συγκεκριμένης προπαγάνδας αποκάλυψε χθες στο Ράδιο 98,4 και στον Γιώργο Σαχίνη ο Ηλίας Κονοφάγος, μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών και ένας από τους κορυφαίους Έλληνες ειδήμονες στη διεθνή αγορά υδρογονανθράκων.
 
Ο νέος προκλητικός χάρτης αποτυπώνει τον τουρκικό ισχυρισμό, ότι τον Μάιο του 1913, εκτός της Ελλάδας, την Κρήτη διεκδικούσαν η Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο και η Σερβία. Κατά την Τουρκία, εφόσον η Βουλγαρία, η Σερβία και το Μαυροβούνιο παραιτήθηκαν των δικαιωμάτων τους, αυτά ανήκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και στην Τουρκία, ως το κράτος που αποτελεί τη συνέχειά της. Συνεπώς, στην Ελλάδα ανήκει μόνο το ένα τέταρτο.
 
Τέτοια δημοσιεύματα ασφαλώς δεν αντανακλούν στην πραγματικότητα, αλλά αποτελούν μια προσπάθεια της Τουρκίας να αποπροσανατολίσει. Οι λόγοι προπαγάνδας πρέπει να αναζητηθούν σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, σύμφωνα με τον κ. Κονοφάγο.

 
«Ιστορικά βρισκόμαστε πριν την περίοδο Κεμάλ και πάμε στη νεο-οθωμανική περίοδο. Οι τούρκικοι χάρτες, που δημοσιεύτηκαν σε τούρκικη εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας, φιλικά προκείμενη στον Κεμάλ, είναι πιστεύω αντιπερισπασμός. Θέλουν να προβληματίσουν την Ελλάδα, την Ε.Ε. και την Αμερική, για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τον θύλακα των Κούρδων στο Ιράκ. Χθες (σ.σ. προχθές), για πρώτη φορά, βομβαρδίστηκαν οι Κούρδοι, που επίσημα οι Αμερικανοί τούς τροφοδοτούν με εκατοντάδες πυραυλικά συστήματα και πολεμικό υλικό. Έγιναν οι βομβαρδισμοί αυτοί - και είναι μια αρχή - που οι Αμερικάνοι είχαν δηλώσει ότι δε θα έπρεπε να γίνουν. Το Ιράκ χθες διαμαρτυρήθηκε έντονα εναντίον της Τουρκίας. Είναι μια κατάσταση εσωτερικής πολιτικής, που εξάγεται σε όλες τις κατευθύνσεις», ανέφερε ο κ. Κονοφάγος.
 
Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμώνται τα κέρδη που θα προκύψουν σε περίπτωση που το γεωτρύπανο της Exxon Mobil αποκαλύψει μέχρι τέλη Δεκεμβρίου πως η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου περιέχει υδρογονάνθρακες. Το σενάριο είναι καταστροφικό για την Τουρκία, όπως ερμηνεύει ο κ. Κονοφάνος.
 
«Αυτή τη στιγμή, και στην Κύπρο και στην Ελλάδα συζητιέται το κοινό ενεργειακό δόγμα των δύο χωρών, το οποίο θα αποτελέσει μια μεγάλη δύναμη. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως θα είναι κάτι μεγάλο, δηλαδή 25%. Ελπίζουμε να είναι κάτι σημαντικό. Εάν βρεθεί κάτι σημαντικό, είναι 200 δισ. Εάν βρεθεί κάτι σημαντικό στην Κρήτη, μιλάμε για άλλα 200 δισ. Δύο κράτη που έχουν σχεδόν μισό δισ. είναι σαν να δολοφονούν την Τουρκία. Είναι μια κατάσταση που έχει μελετηθεί συστηματικά και εσωτερικά. Υπάρχει μια πολιτική να μη βγει τίποτε προς τα έξω. Γι’ αυτόν τον λόγο προσπαθούν μέσα από αυτούς τους χάρτες να μας τρομοκρατήσουν», εξήγησε στην εκπομπή του Γιώργου Σαχίνη ο κ. Κονοφάνος.


 
Για τον κ. Κονοφάγο, όμως, το “κλειδί” εδώ είναι η Ελλάδα να πάψει να είναι παρακολούθημα αντιδράσεων σε τέτοιους απίστευτους χάρτες και να προχωρήσει στην έγκριση των συμβάσεων για έρευνες νότια της Κρήτης, που θα καταδείξουν τον ενεργειακό πλούτο, που ως “κράχτης” θα φέρει όλους τους ενεργειακούς κολοσσούς και όλες τις χώρες μεγάλης ισχύος στην περιοχή, λειτουργώντας αποτρεπτικά σε κάθε μαξιμαλισμό της Τουρκίας. 
«Όσο ενεργούμε κάτω από μια συγκεκριμένη πολιτική και στρατηγική, δεν έχουμε κανένα κίνδυνο να περάσουμε σε χώρο κατάρας. Είναι η ώρα συμμαχιών. Υπάρχει η δυνατότητα, αλλά θα πρέπει να μπουν και σε χαρτιά. Θα πρέπει να γίνουν πράξη. Δε πρέπει το ΥΠ.ΕΞ. να μην είναι σε συνεχή κίνηση στην Αίγυπτο και στη Λιβύη. Οι Γάλλοι επιδιώκουν συμμαχία. Θα πρέπει να περάσουμε σε ενέργειες αποτρεπτικές. Πρέπει να “δέσουμε” συμμαχίες», κατέληξε.
 
Ο παρακάτω χάρτης δείχνει ότι, εφόσον η Βουλγαρία, η Σερβία και το Μαυροβούνιο παραιτήθηκαν των δικαιωμάτων τους, αυτά ανήκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και στην Τουρκία, ως το κράτος που αποτελεί τη συνέχειά της. Συνεπώς, στην Ελλάδα ανήκει μόνο το ένα τέταρτο.



 
 
 
neakriti.gr