Χαρούπι: Κινήσεις για την αναγέννηση της υπερτροφής της Κρήτης

2:20 μ.μ. - Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020
02:07 μ.μ. - Πέμ, 30/20/2020
Image: Χαρούπι: Κινήσεις για την αναγέννηση της υπερτροφής της Κρήτης

Ιδρύθηκε μη κερδοσκοπικός φορέας με τίτλο: «ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ, ΦΥΣΙΚΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΧΑΡΟΥΠΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ» με το διακριτικό τίτλο «ΤΟ ΧΑΡΟΥΠΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ»

Ο φορέας αυτός απαρτίζεται από ερευνητές επιστήμονες από ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ινστιτούτο Βιοεπιστημών & Εφαρμογών ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο «ΕΛΜΕΠΑ» αλλά και καλλιεργητές Χαρουπιάς από όλους τους νομούς της Κρήτης, καθώς και από πρόσωπα του Πολιτισμού.

Δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόρμου “Επιμενίδης” έχει έδρα το Χαρουπόμυλο Πανόρμου και αποσκοπεί στην προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση της Χαρουπιάς.

Ο πρώτος σκοπός της εταιρείας, μόλις επετεύχθη.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση:

"Η πρόταση που καταθέσαμε τον περασμένο Ιανουάριο έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο Πολιτισμού, και η “Αγροδιατροφική παράδοση του χαρουπιού στην Κρήτη” εγγράφηκε στο εθνικό ευρετήριο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, ενώ σειρά τώρα έχει η ένταξη της στη διεθνή λίστα.

Η δημιουργία “Μουσείου Χαρουπιού”, στο Χαρουπόμυλο Πανόρμου και η ετήσια διοργάνωση Μεσογειακού Φεστιβάλ Χαρουπιού είναι ανάμεσα στους επόμενους στόχους μας.

Τον Απρίλιο του 2019 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το «1ο Μεσογειακό Επιστημονικό Συνέδριο για την Αναγέννηση της Χαρουπιάς», στο Ηράκλειο (Λότζια) και στο Χαρουπόμυλο Πανόρμου, με συμμετοχή ερευνητών επιστημόνων από Ισπανία, Πορτογαλία, Αίγυπτο, Κύπρο και Ελλάδα.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ανάδειξης του χαρουπιού ως υπερτροφής και ως στοιχείο της κοινής πολιτισμικής ταυτότητας της Μεσογείου, της καλλιέργειας της χαρουπιάς ως εναλλακτικής επιλογής εν όψει της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής αλλά και της διερεύνησης των δυνατοτήτων για τη δημιουργία Δικτύου με φορείς από άλλες χώρες όσον αφορά στην Έρευνα, την Καλλιέργεια, την Παραγωγή και τον Τουρισμό με χάραξη πάνω στους “Δρόμους του Χαρουπιού” στη Μεσόγειο.

Στο Δ.Σ. του νέου φορέα έχουν εκλεγεί πρόεδρος : Κορίννα Μηλιαράκη (Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου «Επιμενίδης»), αντιπρόεδρος : Χαράλαμπος Πρατσίνης (Ερευνητής, Εργαστήριο Κυτταρικού Πολλαπλασιασμού και Γήρανσης, Ινστιτούτο Βιοεπιστημών & Εφαρμογών, ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Γραμματέας : Μαριάννα Καβρουλάκη (Πειραματική Αρχαιολόγος - Ερευνήτρια της Ιστορίας της Διατροφής, Ιδρύτρια των Συμποσίων της Ελληνικής Γαστρονομίας), Ταμίας : Μανώλης Ηλιάκης, (καλλιεργητής χαρουπιάς Ρέθυμνο), Μέλη : Χαράλαμπος Κατερινόπουλος, (Καθηγητής,Τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης),Κωστας Καράτζης, (καλλιεργητής χαρουπιάς), Γιώργος Δρακωνάκης, (καλλιεργητής χαρουπιάς), Γιάννης Κασαπάκης, (Γεωπόνος, Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης & Ελέγχων Χανίων, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επιστημονικός συνεργάτης της ιστοσελίδας «www.allaboutcarob.com», καλλιεργητής χαρουπιάς), Μιχάλης Στεφανάκης (Γεωπόνος Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Τμήμα Χημείας, Πανεπιστημίου Κρήτης). Νομικός Σύμβουλος και νομικός εκπρόσωπος του φορέα είναι ο Ευάγγελος Μουνδριανάκης, δικηγόρος και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου".

hxonews

1ο Μεσογειακό Επιστημονικό Συνέδριο για την Αναγέννηση της Χαρουπιάς, στο Χαρουπόμυλο Πανόρμου. Απρ.2019

ekriti.gr