Χαριτάκης: Επιχειρήσεις κινδυνεύουν να βρεθούν ένα βήμα πριν το λουκέτο λόγω κορωνοϊού

9:53 π.μ. - Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020
09:04 π.μ. - Πέμ, 02/53/2020
Image: Χαριτάκης: Επιχειρήσεις κινδυνεύουν να βρεθούν ένα βήμα πριν το λουκέτο λόγω κορωνοϊού

Θα χρειαστεί χρόνος για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς

Μετά από μια δύσκολη οικονομικά περίοδο στη χώρα μας που κράτησε σχεδόν μια δεκαετία, η επιχειρηματικότητα, όπως και πολλοί άλλοι κλάδοι πλήττονται ξανά από τα όσα συμβαίνουν λόγω κορωνοϊού. Ένα πρόβλημα που βέβαια δεν αφορά μόνο την Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό είναι παγκόσμιο. Με το καλό λοιπόν να το ξεπεράσουμε, να προστατεύσουμε την υγείας μας γιατί αυτό είναι το πρωτεύον. Παράλληλα όμως παρακολουθούμε τις εξελίξεις και αγωνιούμε για την επόμενη μέρα στις επιχειρήσεις δηλώνει στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου κ. Θωμάς Χαριτάκης.

Επισημαίνει ότι, θα πρέπει να παρθούν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων καθώς όπως διαφαίνεται πολλές δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά και ο κίνδυνος να μην ανοίξουν την επόμενη μέρα, είναι υπαρκτός. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πως θα είναι αυτή η επόμενη μέρα. Σίγουρα θα είναι διαφορετική στον χώρο της οικονομίας Εκτιμάμε ότι το άνοιγμα των καταστημάτων θα γίνεται σταδιακά ανά κλάδο. Θα χρειαστεί χρόνος για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς.

Πολλά από τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση είναι στη σωστή κατεύθυνση ωστόσο όμως στην πράξη υπάρχουν δυσκολίες. Πάνε π.χ. 75 μέρες πίσω οι επιταγές αλλά όταν για δυο μήνες δεν μπουν χρήματα στο ταμείο πού θα βρει ο επιχειρηματίας χρήματα να πληρώσει; Θα συσσωρευτούν οι υποχρεώσεις και θα τις βρούμε μπροστά μας.

Θα πρέπει να εξετάσει τρόπους ενίσχυσης της ρευστότητας ώστε έγκαιρα να κινηθεί η αγορά και να κυλήσει ομαλά η αλυσίδα λιανικό εμπόδιο, χονδρικό, παραγωγή. Οι επιπτώσεις κορωνοϊού όπως προείπαμε αφορούν και την Ευρώπη. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία για στήριξη της οικονομίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο ας γίνει μεταξύ των χωρών που πλήττονται περισσότερο. Για όλα αυτά είμαστε σε επαφή με τα Επιμελητήρια της Ελλάδας και τα αρμόδια υπουργεία καταθέτοντας τις προτάσεις μας, τόνισε ανάμεσα σε άλλα ο κ. Χαριτάκης  .

Ακολουθεί συνέντευξη: