Χαριστική βολή έδωσαν οι άνεμοι στις ελιές – «Από τους 14 τόνους έβγαλα 7»

10:24 π.μ. - Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020
10:01 π.μ. - Τετ, 15/24/2020
Image: Χαριστική βολή έδωσαν οι άνεμοι στις ελιές – «Από τους 14 τόνους έβγαλα 7»

Ο αέρας αποτελείωσε... τις ελιές στη Βιάννο

Στην κυριολεξία “ράβδισε τις ελιές” ο αέρας των προηγούμενων ημερών στον δήμο Βιάννου, προκαλώντας απογοήτευση στους ελαιοπαραγωγούς εκείνους που δεν είχαν προλάβει να μαζέψουν τη σοδειά τους πριν αρχίσουν οι παγωνιές, οι καταρρακτώδεις βροχές και οι ανεμοθύελλες από τα Χριστούγεννα μέχρι και πριν από λίγες μέρες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου και στελέχους της ΕΑΣΗ Γιώργου Περογιαννάκη, η καταστροφή συνολικά ξεπερνάει το 75%, ενώ καλεί το επίσημο κράτος να λάβει δραστικά μέτρα στήριξης των πληγέντων, αλλά να βρει τρόπους να στηρίξει και το εξαιρετικό-παρθένο ελαιόλαδο, αφού όπως λέει «εμείς στην Έμπαρο παράγουμε φέτος για άλλη μια φορά εξαιρετικής ποιότητας προϊόν, αλλά δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον»!

Με εξαίρεση λίγες περιοχές του δήμου Βιάννου, φέτος ο δάκος, όπως και στην υπόλοιπη Κρήτη, έχει κάνει “θραύση”. Έστω όμως και με αυτά τα προβλήματα, οι παραγωγοί είχαν βγει στα λιόφυτα και έδιναν τη μάχη τους για την επιβίωση των οικογενειών τους. Μέχρι που ήρθε η σφοδρή ανεμοθύελλα να τους χαλάσει τα σχέδια και να τους ρίξει στο έδαφος το μεγαλύτερο μέρος του ελαιοκάρπου τους, με τις ζημιές να ποικίλλουν από λιόφυτο σε λιόφυτο κι από περιοχή σε περιοχή.

Οι εικόνες που μετέδωσε χθες το βράδυ η “ΚΡΗΤΗ ΤV” κυριολεκτικά κόβουν την ανάσα. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου και στελέχους της διοίκησης της ΕΑΣΗ Γιώργου Περογιαννάκη: «Υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης. Πρέπει το υπουργείο και όλοι οι φορείς να κάτσουμε κάτω όλοι μαζί να δούμε τι συμβαίνει. Τις προηγούμενες μέρες είχαμε πάρα πολύ δυνατό αέρα. Πάρα πολλές βροχοπτώσεις, γύρω στα 75 χιλιοστά νερό. Εμείς στην Έμπαρο δεν είχαμε τόσο μεγάλο πρόβλημα με τη δακοκτονία. Αλλά ο αέρας έκανε τεράστια ζημιά. Έριξε κάτω τις περισσότερες ελιές σε ποσοστό τουλάχιστον 70%, μπορεί και παραπάνω. Έπεσαν οι ελιές κάτω. Το λάδι δεν πουλιέται. Είμαστε σε απόγνωση οι περισσότεροι αγρότες και δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε»...

«Δεν πουλιέται το λάδι»

Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Περογιαννάκης, «εδώ στην περιοχή εμείς βγάζουμε πάρα πολύ καλής ποιότητας λάδι. Το αποτέλεσμα είναι ότι το λάδι δεν πουλιέται τώρα. Η τιμή παραγωγού τώρα είναι γύρω στο 1,90 έως 2,10 ευρώ το κιλό. Εμείς στις αποθήκες μας τώρα έχουμε γύρω στους 350 τόνους λάδι περίπου 3 γραμμές, αλλά ούτε κι αυτό μπορούμε να το πουλήσουμε. Πρέπει το κράτος να μας βοηθήσει»...

Χαρακτηριστικά ήταν όμως και τα λόγια απόγνωσης που κατέγραψε η κάμερα του τηλεοπτικού σταθμού από ελαιοπαραγωγούς του δήμου Βιάννου.

«Κάθε χρόνο βγάζω 13 με 14 τόνους ελαιολάδου και φέτος δε θα “πιάσω” ούτε 7. Η μισή παραγωγή είναι “τελειωμένη”. 70% ζημιά. Χαθήκανε οι κόποι μας. Δε θα ζήσουμε τα παιδιά μας. Τώρα τι θα κάνουνε αυτοί... Εμείς πληρώνουμε κάθε χρόνο ΕΛΓΑ. Αλλά δεν απολαμβάνουμε τίποτα»!

Ένας άλλος ελαιοπαραγωγός δήλωσε σχετικά: «Σε ένα λιόφυτο μού έχει ρίξει 100 τσουβάλια κάτω. Ήρθε και γεωπόνος και τα είδε. Έκανε μια προεκτίμηση. Είδε τη ζημιά και μου είπε “ναι όντως. Υπάρχει ζημιά μεγάλη”».

«Ήταν το τελειωτικό χτύπημα»

Μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ ΤV”, ο δήμαρχος Βιάννου Μηνάς Σταυρακάκης τόνισε: «Ήταν το τελειωτικό χτύπημα για την ελιά. Από τις ελιές που είχαν μείνει πάνω και ήταν καλής ποιότητας περίμενε και ο παραγωγός να απαλύνει λίγο τον πόνο του από την ιστορία τη φετινή και την περυσινή. Πρέπει να αναφέρουμε ότι και πέρυσι η περιοχή μας είχε πληγεί από τη σχοινοκαρπία και η παραγωγή ήταν στο 10-20% της κανονικής παραγωγής. Φέτος όλα τα κακά ήρθανε»...

Κλιμάκια του ΕΛΓΑ πραγματοποίησαν αυτοψία στην περιοχή, με τους πληγέντες αγρότες να καλούνται να δηλώσουν τη ζημιά στον Δήμο Βιάννου μέχρι τις 21 Ιανουαρίου. Ο φετινός χειμώνας στη Βιάννο, λοιπόν, προβλέπεται δύσκολος, αφού το κακό είναι διπλό. Από τη μια οι παραγωγοί είδαν τον κόπο τους να χάνεται και από την άλλη όσοι πρόλαβαν να μαζέψουν αδυνατούν να πουλήσουν το λάδι τους.

«Δεν πουλιέται. Ο κόσμος διαμαρτύρεται. Θέλει να πληρώσει τους εργάτες του και δεν μπορεί. Ενώ είναι ποιοτικό το λάδι μας, δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον», λένε πολλοί.

neakriti.gr