Χάνουν την επιδότηση οι αγρότες που δεν περνούν από ΚΤΕΟ ψεκαστικά και τρακτέρ

10:30 π.μ. - Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2017
10:06 π.μ. - Τετ, 07/30/2017
Image: Χάνουν την επιδότηση οι αγρότες που δεν περνούν από ΚΤΕΟ ψεκαστικά και τρακτέρ

Θα χάνουν την επιδότησή τους στο εξής όσοι δεν πάνε τα ψεκαστικά τους μηχανήματα και τα τρακτέρ για... ΚΤΕΟ

Αλλά και εκείνοι που σε συγκεκριμένες περιοχές και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα χρησιμοποιούν αζωτούχα λιπάσματα στις καλλιέργειές τους, αντί να χρησιμοποιούν ουρία, θειική αμμωνία, λιπάσματα βραδείας αποδέσμευσης αζώτου και άλλα.
 
Και μπορεί όλα αυτά να υπήρχαν ήδη σε σχετική διάταξη, που είχε ψηφιστεί από τον Ιούλιο του 2015, το καινούργιο όμως τώρα είναι ότι, με βάση τροποποιητική Υπουργική Απόφαση που αναρτήθηκε στη "Διαύγεια", η διάταξη περνάει πλέον στον Κανονισμό Πολλαπλής Συμμόρφωσης με βάση την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, συνεπώς, οι παραβάτες θα βλέπουν άμεσα τις επιδοτήσεις τους να... αυξομειώνονται ανάλογα!
 
Η Διεύθυνση Αξιοποίησης Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Μηχανολογικού Εξοπλισμού ορίζεται ως αρμόδια Αρχή για την τακτική επιθεώρηση του εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων επαγγελματικής χρήσης. Η επιθεώρηση αυτή γίνεται ανά πέντε έτη έως το 2020 και ανά τρία έτη στη συνέχεια.
 
 
Για λίπανση
 
Αναλυτικότερα, η συγκεκριμένη απόφαση (εκτός από το ζήτημα των ΚΤΕΟ για τα τρακτέρ) διευκρινίζει ότι οι παραγωγοί των οποίων οι εκμεταλλεύσεις βρίσκονται στις ευπρόσβλητες ζώνες απαγορεύεται να εφαρμόζουν λιπάσματα που περιέχουν άζωτο το χρονικό διάστημα από 1η Νοεμβρίου μέχρι 1η Φεβρουαρίου. Όμως, επιτρέπεται η ορθολογική χρήση ουρίας, θειικής αμμωνίας, λιπασμάτων βραδείας αποδέσμευσης αζώτου, συμπεριλαμβανομένων αυτών που περιέχουν αναστολείς-παρεμποδιστές, κ.ά.
 
Διευκρινίζεται ότι, σε περίπτωση που ο γεωργός δεν τηρεί τις προβλεπόμενες υποχρεώσεις των Κανόνων Πολλαπλής Συμμόρφωσης, επιβάλλεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μείωση ή αποκλεισμός από την ενίσχυση.
 
Εξαίρεση από τον περιορισμό εφαρμογής αζωτούχων λιπασμάτων ισχύει στις παρακάτω περιπτώσεις:
 
* Της λίπανσης εγκατεστημένης καλλιέργειας χειμερινών κηπευτικών ή ανθοκομικών ειδών, στην οποία επιτρέπεται η ορθολογική χρήση αζωτούχων λιπασμάτων στα ήδη αναπτυχθέντα φυτά.
 
* Της ορθολογικής λίπανσης των καλλιεργειών υπό κάλυψη.
 
* Της λίπανσης της ελιάς και του αμπελιού, όπου απαιτείται κατά την περίοδο αυτή, εφόσον η ποσότητα του προστιθέμενου αζώτου δεν υπερβαίνει τις 7 μονάδες/στρέμμα.
 
* Της βασικής λίπανσης των χειμερινών σιτηρών, όπου απαιτείται κατά την περίοδο αυτή, εφόσον η ποσότητα του προστιθέμενου αζώτου δεν υπερβαίνει τις 6 μονάδες/στρέμμα.
 
* Της βασικής λίπανσης, για όσες καλλιέργειες απαιτείται, με την προϋπόθεση ότι τα χρησιμοποιούμενα λιπάσματα δεν περιέχουν νιτρικό άζωτο σε οποιαδήποτε αναλογία.
 
Επιτρέπεται η ορθολογική χρήση ουρίας, θειικής αμμωνίας, λιπασμάτων βραδείας αποδέσμευσης αζώτου, συμπεριλαμβανομένων αυτών που περιέχουν αναστολείς-παρεμποδιστές κ.ά.
 
Εξάλλου, οι παραγωγοί των οποίων οι εκμεταλλεύσεις βρίσκονται στις ευπρόσβλητες ζώνες απαγορεύεται να εφαρμόζουν κτηνοτροφικά απόβλητα στο έδαφος το χρονικό διάστημα από 1η Νοεμβρίου μέχρι 1η Φεβρουαρίου.
 
 
«Σωστά μεν, κοστίζουν δε»...
 
Σχολιάζοντας τη διάταξη αυτή, ο γεωπόνος-συνδικαλιστής και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ηρακλείου, Δημήτρης Καραβιώτης, εκφράζει αμφιβολίες για το κατά πόσον όλα αυτά γίνονται μόνο για το περιβάλλον και δεν κρύβεται πίσω τους μια διαμάχη μεταξύ πολυεθνικών. Αλλά σαν μέτρα τα θεωρεί σωστά. Είναι όμως μέτρα που έπρεπε το ίδιο το κράτος να τα λάβει και να αναλάβει και το κόστος τους.
 
«Αν υπήρχαν σωστές υπηρεσίες, θα μπορούσε ο παραγωγός να έχει τον επιστήμονα της περιοχής, ο οποίος θα πάει στην εκμετάλλευσή του, θα πάρει δείγμα απ' το έδαφος, θα το πάει στο εργαστήριο, θα το ελέγξει και θα του δώσει οδηγίες», λέει χαρακτηριστικά ο γεωπόνος.
 
Εξάλλου, όπως προσθέτει παρακάτω, «το σωστότερο θα ήταν να γίνεται η λεγόμενη φυλλοδιαγνωστική. Δηλαδή κόβω 10 φυλλαράκια από μια ελιά και τα πηγαίνω σε ένα εργαστήριο, όπου χρειάζονται ειδικά μηχανήματα με τα οποία καίνε τα διάφορα συστατικά και βλέπουν τι συστατικά πλέον έχει το δέντρο. Όχι το χώμα. Δηλαδή βρίσκουμε απ' το φύλλο τι συστατικά έχει ένα φυτό, που μπορεί να υπάρχουν στο έδαφος και τα οποία για κάποιο λόγο να μην τα προσλαμβάνει. Αυτή είναι η πιο ασφαλής μέθοδος για να ξέρεις πώς πρέπει να λιπάνεις. Αλλά είναι μία μέθοδος η οποία έχει κόστος. Και μάλιστα εδώ στο Ηράκλειο δεν ξέρω κανέναν που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο»...
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ίδιο το κράτος θα μπορούσε να αναλάβει αυτή τη μέθοδο αν πραγματικά ενδιαφερόταν να στηρίξει τον παραγωγό, προκειμένου να τον βοηθήσει να μειώσει το κόστος παραγωγής του και να βελτιώσει την ποιότητα και την ποσότητα του παραγόμενου προϊόντος.
 
Καταλήγοντας, ο Δημήτρης Καραβιώτης μάς λέει ότι θεωρητικά το κράτος θα μπορεί να παρακολουθεί τα λιπάσματα που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί μέσα από τις αποδείξεις που προσκομίζουν για να δικαιολογήσουν τα έξοδά τους. Αλλά και σε αυτό το θέμα μπορεί ένας παραγωγός να ζητήσει από το γεωπόνο να του δικαιολογήσει άλλο είδος λιπάσματος για να μην έχει πρόβλημα. Επομένως, αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να "σταθούν" αν δεν μπει στη μέση το ίδιο το κράτος.
 
Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης
Πηγή: neakriti.gr