Χανιά: Στον ανακριτή και σήμερα ο 52χρονος πατέρας - Σοκαριστικές μαρτυρίες γειτόνων

10:51 π.μ. - Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2022
10:09 π.μ. - Παρ, 16/51/2022
Image: Χανιά: Στον ανακριτή και σήμερα ο 52χρονος πατέρας - Σοκαριστικές μαρτυρίες γειτόνων

Σοκ και ανατριχίλα από το νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας στα Χανιά - Κρατάει κλειστό το στόμα της η μητέρα «ο μπαμπάς δεν θα το ξανακάνει», έλεγε στα παιδιά - Έδειρε με λάστιχο τη μεγαλύτερη κόρη του γιατί άργησε δύο λεπτά

Μια ακόμη υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας που προκαλεί σοκ και ανατριχίλα αποκαλύφθηκε στα Χανιά, με θύματα αυτή τη φορά τρία παιδιά, ηλικίας 15, 13 και 4 ετών. Οι βιαιοπραγίες σε βάρος τους από τον ίδιο τους τον πατέρα, εργαζόμενο στην καθαριότητα του Δήμου Χανίων, αποκαλύφθηκαν το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης 14 Σεπτεμβρίου, με αφορμή ένα ακόμη ξέσπασμα του 52χρονου εναντίον της μεγαλύτερης κόρης της οικογένειας. Η σύζυγος και μητέρα των παιδιών, υπήκοος Ουκρανίας, θύμα και η ίδια, δεν προέβη ποτέ σε καταγγελία, ενώ αρνήθηκε να καταθέσει εις βάρος του 52χρονου, ο οποίος συνελήφθη και παραπέμφθηκε στις ανακριτικές Αρχές.

Σοκαριστικές είναι οι μαρτυρίες των γειτόνων για τα όσα δραματικά βίωναν οι τρεις αθώες ψυχές, για τη γενικότερη βίαιη συμπεριφορά του, αλλά και για τη στάση της μητέρας, η οποία, όπως είπαν, «ήταν αμέτοχη και χειραγωγούσε τα παιδιά λέγοντάς τους μετά από κάθε περιστατικό ότι ο πατέρας τους είναι καλός και πως δε θα επαναληφθεί».

Ο 52χρονος, που συνελήφθη άμεσα και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για ενδοοικογενειακή βία εναντίον της συζύγου και των παιδιών του, για πρόκληση απλής σωματικής βλάβης και αντίσταση κατά αστυνομικών, την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, οδηγήθηκε στην εισαγγελέα Χανίων, που τον παρέπεμψε στον ανακριτή για τις κακουργηματικές πράξεις, ενώ σήμερα Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι θα δικαστεί στο αυτόφωρο για τα πλημμελήματα.

Το κουβάρι της νέας απίστευτης υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται το απόγευμα της Τετάρτης. Οι γείτονες άκουσαν ξανά φωνές. Ο 65χρονος, που κατοικεί στο διπλανό σπίτι, κοίταξε από την τζαμαρία του και είδε τη 15χρονη καθισμένη σε μια καρέκλα και μπροστά της ο πατέρας της να τη χτυπά σε όλο το σώμα με ένα λάστιχο, σύμφωνα με μαρτυρία της κόρης του 65χρονου. Εξοργισμένος ο 65χρονος, έσπευσε να παρέμβει και τότε του επιτέθηκε χτυπώντας τον στο πρόσωπο.

Βία και μέσα στο τμήμα

Ήδη είχε ειδοποιηθεί η Αστυνομία που έσπευσε στο σημείο, με τον 52χρονο να συλλαμβάνεται και να οδηγείται στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων. Λίγες ώρες μετά, μέσα στο Αστυνομικό Μέγαρο, ο συλληφθείς δε δίστασε να ασκήσει βία και στον γαμπρό του γείτονά του. Ο τελευταίος, μιλώντας στο neakriti.gr, με εμφανή τα σημάδια της επίθεσης στον λαιμό του, υποστήριξε ότι, την ώρα που μιλούσε με τη σύζυγο του δράστη, του επιτέθηκε πισώπλατα αγνοώντας ακόμη και τους αστυνομικούς.

Στους αστυνομικούς λίγα λεπτά αργότερα, η 15χρονη είπε ότι εκείνη την ημέρα ο πατέρας της τη χτυπούσε επειδή άργησε δύο λεπτά να γυρίσει από το σχολείο. Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά και η ίδια δεν ήταν το μόνο θύμα του. Γείτονες υποστηρίζουν ότι ασκούσε βία στη 15χρονη από την ηλικία των πέντε ετών και ότι χτυπούσε επίσης το 13χρονο αγόρι και το μόλις τεσσάρων ετών κοριτσάκι. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ίδιους, δε διστάζει να τα αφήνει κλειδωμένα στο μπαλκόνι, προκειμένου ο ίδιος να κοιμηθεί!

«Κάθε μέρα κλάματα»

«Κάθε μέρα ακούγαμε κλάματα, φωνές... γινόταν χαμός. Η μάνα δεν παραδεχόταν ποτέ ότι τα έδερνε. Αν τα κοιτάξεις τα παιδιά φαίνονται ότι είναι χτυπημένα», είπε ο γαμπρός του γείτονα, που βρισκόταν συχνά αντιμέτωπος με το δράμα των μικρότερων μελών της οικογένειας του 52χρονου.

Όσα καταγγέλλουν οι κάτοικοι στη συνοικία της Νέας Χώρας, προκαλούν φρίκη και αποτροπιασμό όχι μόνο για τις εφιαλτικές στιγμές που τα παιδιά ζούσαν στα χέρια του πατέρα τους, αλλά και για τη στάση της μητέρας τους, η οποία όχι απλά σιωπούσε, αλλά κάλυπτε μέχρι και σήμερα τον δυνάστη σύζυγο και πατέρα. Ο 52χρονος φέρεται να ασκούσε επανειλημμένως βία και στα τρία παιδιά, γείτονες καλούσαν την Αστυνομία, αλλά η μητέρα τα έπειθε κάθε φορά να κρατούν το στόμα τους κλειστό και παρά τα σημάδια στο σώμα τους που μαρτυρούσαν πως είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Κρατάει κλειστό το στόμα της η μητέρα - «Ο μπαμπάς δε θα το ξανακάνει», έλεγε στα παιδιά της

Η κόρη του 65χρονου, ο οποίος δέχτηκε επίθεση από τον φερόμενο ως δράστη, τόνισε ότι «η μαμά είναι αμέτοχη. Φοβάται; Ενώ έχουμε κάνει καταγγελίες, όλη η γειτονιά παίρναμε συνέχεια την Αστυνομία... Ερχόντουσαν άμεσα οι αστυνομικοί, αλλά στο μεταξύ η μαμά χειραγωγούσε τα παιδιά, τους έλεγε “ο μπαμπάς σας είναι καλός, δε θα το ξανακάνει”, κι έφευγαν, αφού κανείς δεν επιβεβαίωνε και δεν κατήγγελλε τον 52χρονο». Η ίδια δήλωσε για τη 15χρονη ότι «έχει παντού μελανιές. Δε μιλούσε γιατί περίμενε να πάει 18 χρονών, να φύγει και να εξαφανιστεί, αλλά δεν άντεξε. Κι επειδή είναι επίκαιρο και το θέμα της Πάτρας, είπε «όχι, τα αδέλφια μου δε θα καταλήξουν. Εγώ έχω φωνή, μου έχει μείνει φωνή».

Με αφορμή το περιστατικό, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων Ελένη Ζερβουδάκη κάλεσε τις γυναίκες-θύματα να λύσουν τη σιωπή τους και να απευθυνθούν στις υποστηρικτικές δομές του Δήμου Χανίων: «Δεν έχουν να φοβούνται τίποτα. Το μόνο που φοβόμαστε είναι ο ίδιος μας ο εαυτός και το εάν έχουμε δυνάμεις ή δεν έχουμε να φύγουμε από αυτήν την κατάσταση . Αυτό που θέλω να φωνάξω είναι το εξής: Οι γυναίκες πρέπει να μιλάνε. Είμαστε εδώ με αξιόλογους συνεργάτες, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, οι οποίοι περιθάλπουν, αγκαλιάζουν, και βοηθούν σε βάθος και ουσιαστικά αυτές τις γυναίκες».

neakriti.gr