Χαιρετισμός Μ. Συντυχάκη στην κινητοποίηση του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης στο Ηράκλειο

12:38 μ.μ. - Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2024
12:07 μ.μ. - Πέμ, 11/38/2024
Image: Χαιρετισμός Μ. Συντυχάκη στην κινητοποίηση του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης στο Ηράκλειο

Ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής Ηρακλείου και μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ απέστειλε το παρακάτω χαιρετισμό στη σημερινή κινητοποίηση του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης στο Ηράκλειο, στην Πλατεία Ελευθερίας

Ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής Ηρακλείου και μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ απέστειλε το παρακάτω χαιρετισμό στη σημερινή κινητοποίηση του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης στο Ηράκλειο, στην Πλατεία Ελευθερίας.

«Χαιρετίζω την κινητοποίηση στο Ηράκλειο του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης, που εκφράζουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον τουρισμό, το οποίο βάζει -μεταξύ άλλων- στο στόχαστρο τα εργασιακά τους δικαιώματα, το επάγγελμά τους.

Το ΚΚΕ, τάσσεται ενάντια στο νομοσχέδιο και συμπαραστέκεται στους εργαζόμενους ξεναγούς.

Η κυβέρνηση της ΝΔ προσφέρει νέα προκλητικά προνόμια στους ομίλους, ικανοποιώντας το πάγιο αίτημα των μεγάλων τουριστικών γραφείων για να μπορούν να ορίζουν ξεναγό όποιον θέλουν, για φθηνότερες υπηρεσίες, αλλά και υπηρεσίες από υπαλλήλους που δεν διαθέτουν ξεναγική ιδιότητα. Δίνει, ακόμη, τη δυνατότητα άσκησης άδειας του επαγγέλματος και σε ξεναγούς άλλων χωρών για συγκεκριμένους χώρους.

Υπάρχουν, μάλιστα, καταγγελίες ότι στην επίσημη ιστοσελίδα του υπ. Τουρισμού, είναι αναρτημένη διαφήμιση ιδιωτικών ξεναγήσεων από ιδιωτικό γραφείο, γεγονός που δείχνει και το μέλλον των εργασιακών σχέσεων των ξεναγών.

Επιπλέον, η κυβέρνηση χτυπά τον δωρεάν δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης για τις σχολές των ξεναγών και απαξιώνει το περιεχόμενο των σπουδών, δίνοντας τη δυνατότητα ξενάγησης σε απόφοιτους ταχύρρυθμων σεμιναρίων. Συνεχίζει τις διαχρονικά εφαρμοζόμενες αντιλαϊκές κυβερνητικές πολιτικές και δε διαθέτει τους απαιτούμενους πόρους, τα εργαλεία, το έμψυχο δυναμικό για την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολών ξεναγών, που τις διατηρεί κλειστές. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των τουριστικών συνοδών, που ακόμα περιμένουν το Προεδρικό Διάταγμα που θα εξασφάλιζε την ασφάλισή τους και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα

Συνολικά το νομοσχέδιο, με τα 65 άρθρα του, έρχεται να ικανοποιήσει τις αξιώσεις του τουριστικού κεφαλαίου, επιδιώκει να παραδώσει «ό,τι έχει μείνει ανεκμετάλλευτο» σε μεγαλοξενοδόχους και επιχειρηματικούς κολοσσούς του κλάδου, ενσωματώνει προνόμια, κίνητρα και μέτρα που νομιμοποιούν όλες τις παρανομίες σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

«Γη και ύδωρ» για το «τουριστικό θαύμα», δηλαδή την εκτίναξη των κερδών για τις μεγάλες εταιρείες του τουρισμού, που είναι χτισμένο πάνω στην εκμετάλλευση των εργαζόμενων του κλάδου.

Εκμετάλλευση για την οποία όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, όλα τα κόμματα, από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, μέχρι τον Βελόπουλο και τη Νέα Αριστερά, έχουν τεράστια ευθύνη. Έχουν δώσει στην εργοδοσία τα απαραίτητα εργαλεία, για να βαθαίνει η εκμετάλλευση των εργαζόμενων. Όλοι τους νομοθέτησαν ως κυβέρνηση και στήριξαν ως αντιπολίτευση κρίσιμα μέτρα για τα τεράστια κέρδη των τουριστικών ομίλων, πατώντας πάνω στο ξεζούμισμα και τα αποκαΐδια των δικαιωμάτων των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των υπόλοιπων εποχικών εργαζόμενων και στον αφανισμό των οικογενειακών επιχειρήσεων.

Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για τον τουρισμό και θα κάνει, για άλλη μια φορά, αυτό που δεσμεύτηκε στον λαό. Θα ρίξει όλες τις δυνάμεις του εκεί που πραγματικά ανατρέπονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις, στον δρόμο του αγώνα, της αντεπίθεσης, της ανατροπής.»