Χαιρετισμός Θραψανιώτη στην Κοπή Πίτας του Συλλόγου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λασιθίου

1:45 μ.μ. - Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2020
01:01 μ.μ. - Δευ, 13/45/2020
Image: Χαιρετισμός Θραψανιώτη στην Κοπή Πίτας του Συλλόγου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λασιθίου

Στην κοπή της πίτας του Συλλόγου Ξενοδοχοϋπαλλήλων παρευρέθηκε ο Βουλευτής Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης

Στον σύντομο χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τα μέλη του συλλόγου καθώς και τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου για την συνεργασία τους κατά την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση.

Αφού τόνισε, την επικίνδυνη και προκλητική στάση της Τουρκίας και τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν στην ευρύτερη περιοχή, επεσήμανε ότι οι όποιες διαφορές πρέπει να επιλύονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κάθε χώρας.

Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ από την πρώτη στιγμή, με το νομοσχέδιο για το “Επιτελικό Κράτος”, έδειξε τις προτιμήσεις της με την κατάργηση της υποχρέωσης αιτιολόγησης της απόλυσης από τον εργοδότη, καθώς και την κατάργηση της ευθύνης των εργολάβων και των υπεργολάβων απέναντι στους εργαζόμενους, που ψηφίστηκαν την τελευταία στιγμή με τροπολογία κατόπιν αιτήματος του ΣΕΒ.

Επεσήμανε επίσης ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε να κατοχυρώσει συνταγματικά τα κοινωνικά αγαθά (νερό, ενέργεια) ενώ αρνήθηκε και την συνταγματική κατοχύρωση της ίσης αμοιβής για ίση εργασία ανεξαρτήτως ηλικίας.

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι αυτό παραπέμπει στην θεσμοθέτηση το 2012 του υποκατώτατου μισθού, στο όνομα της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, χαρακτηρίζοντας ρατσιστική την αντίληψη ότι ο νέος εργαζόμενος, κάτω των 25 ετών πρέπει να πληρώνεται με χαμηλότερο μισθό. Αν και αυτή η απαράδεκτη ρύθμιση καταργήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η άρνηση της συνταγματικής κατοχύρωσης αφήνει ανοιχτά άλλα ενδεχόμενα. Η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού συνοδεύτηκε με την αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 586 € στα 650 €.

Για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, επεσήμανε την σημασία υπογραφής συλλογικής σύμβασης με τoν Σύνδεσμο Ξενοδόχων σε τοπικό επίπεδο καθώς και στην υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας μεταξύ των αντιστοίχων φορέων Χανίων και Ρόδου.

Η υπογραφή συλλογικής σύμβασης για όλα τα επαγγέλματα του Τουρισμού και Επισιτισμού, με τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, καλύπτουν πλέον 400.000 εργαζόμενους περίπου.

Με την ευκαιρία της παρουσίας στην εκδήλωση του Προέδρου των Ξενοδόχων κ. Μανόλη Βαρκαράκη, έκανε αναφορά στην ανάγκη υπογραφής της νέας Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης μεταξύ εργαζομένων και ξενοδόχων, τονίζοντας ότι έτσι προστατεύονται και οι ίδιοι από τον αθέμιτο ανταγωνισμό και εξασφαλίζεται η "Εργασιακή Ειρήνη" προς όφελος του τουρισμού και της οικονομίας, αλλά κυρίως, οι εργαζόμενοι παίρνουν ένα μέρος του παραγόμενο πλούτου που δικαιούνται καθώς η συμβολή τους είναι καθοριστική στην τουριστική ανάπτυξη.