Χ. Κατσάνος: Λίγο και κακής ποιότητας νερό μας φέρνουν πιο κοντά στην υδροπονία

10:22 π.μ. - Σάββατο, 10 Ιουνίου 2017
10:06 π.μ. - Σάβ, 10/22/2017
Image: Χ. Κατσάνος: Λίγο και κακής ποιότητας νερό μας φέρνουν πιο κοντά στην υδροπονία

Τον γεωπόνο κ. Χρήστο Κατσάνο φιλοξένησε ο Ηχώ Fm 99,8 και η εκπομπή Καλημέρα Λασίθι σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη για την υδροπονία και όχι μόνο

 
 
Ο κ. Κατσάνος καταρχήν αναφέρθηκε στο θέμα της πιστοποίησης αλλά και των πιστοποιητικών  που χρειάζεται να συνοδεύουν τα προϊόντα.  Όπως είπε πέρα  από τις πρακτικές στις καλλιέργειες, η πιστοποίηση  έρχεται και στο χώρο των εργαζομένων  που ασχολούνται μέσα  στην καλλιέργεια. Η αγορά είναι εκείνη που ουσιαστικά επιβάλλει ένα τέτοιο πιστοποιητικό.    Χρειάζεται όμως χρόνος ώστε η διαδικασία αυτή  να ενσωματωθεί στο όλο σύστημα από την παραγωγή ως τη διακίνηση και την αγορά.  
 
Ανέλυσε στη συνέχεια το τι  είναι η υδροπονία εξηγώντας καταρχήν  πώς με τον έναν ή άλλο τρόπο όλοι οι παραγωγοί κάνουν υδροπονία.  Η  σωστό θρέψη των φυτών μέσα σε έναν κλειστό, περιορισμένο χώρο  είναι αυτό που θα πρέπει να απασχολεί τον παραγωγό  όπως και οι συνθήκες που επικρατούν μέσα στο θερμοκήπιο. Με την υδροπονία ανά κιλό προϊόντος χρειαζόμαστε λιγότερο νερό. Αυτό όμως έχει να κάνει και με τα φυσικά χαρακτηριστικά του υποστρώματος αλλά και με το ότι επειδή έχουμε καλύτερες καλλιέργειες  ανά κιλό  προϊόντος καταναλώνουμε σίγουρα και λιγότερο νερό. Όταν δε , δεν έχουμε καλής ποιότητας νερό  η υδροπονία είναι ακόμη πιο σημαντική. Γιατί δεν επιβαρύνεται το υπόστρωμα με στοιχεία που κάνουν κακό στο φυτό. Πρόσθεσε  ότι με την υδροπονία ο παραγωγός προσπαθεί να δημιουργήσει ένα υγιές φυτό , με υγιές  ριζικό σύστημα επομένως έχει μεγαλύτερη αντίσταση σε ότι του συμβεί επομένως πετυχαίνουμε τη χρήση λιγότερων φυτοπροστατευτικών προϊόντων , λιπασμάτων, ποσοτήτων νερού. Τέλος αναφέρθηκε στις καιρικές συνθήκες και πως επηρεάζουν την εφαρμογή της υδροπονίας.
 
 
 
Ακολουθεί συνέντευξη Χ. Κατσάνου: