Χ. Καλογήρου: Προτεραιότητά μας η ορθολογική διαχείριση του νερού στο Λασίθι

11:10 π.μ. - Τρίτη, 9 Μαΐου 2023
11:05 π.μ. - Τρί, 09/10/2023
Image: Χ. Καλογήρου: Προτεραιότητά μας η ορθολογική διαχείριση του νερού στο Λασίθι

Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μιλά στην αγροτική εκπομπή του Ηχώ 99,8 «Ιεραπετρίτικη Γη»

Η κα Χριστιάνα Καλογήρου - Γενική Γραμματέας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήταν καλεσμένη της αγροτικής εκπομπής του Ηχώ 99,8 «Ιεραπετρίτικη Γη» που μεταδίδεται κάθε Σάββατο στις 9.00 το πρωί και σε επανάληψη κάθε Πέμπτη στις 14.00. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα έργα υποδομής για την άρδευση στην Ιεράπετρα και όχι μόνο.

Όπως είπε η κα Καλογήρου σημαντικότερο ζήτημα, από πλευράς φυσικών πόρων είναι το νερό σε επίπεδο χώρας αλλά και στον νομό. Όπως άλλωστε δήλωσε προ ημερών ο Υπουργός Ναυτιλίας και Βουλευτής Λασιθίου κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, το νερό, είναι ζήτημα πρωταρχικής και κυρίαρχης σημασίας για τον νομό Λασιθίου. Έχουν γίνει όμως σημαντικές παρεμβάσεις και στο νερό ύδρευσης από το Υπουργείο Ναυτιλίας και τη Γραμματεία νησιωτικής πολιτική που για πρώτη φορά χρηματοδοτεί έργα ύδρευσης. Το νερό, πρέπει να το αντιμετωπίζουμε συνολικά, ύδρευση – άρδευση και το ένα να συμπληρώνει το άλλο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αυτό, ως Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης δυο σημαντικά έργα εντάχθηκαν πρόσφατα στο Λασίθι και πιο συγκεκριμένα η λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων στη Σητεία μαζί με το δίκτυο μεταφοράς προϋπολογισμού 30 εκατομ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και είναι έργο ΣΔΙΤ.

Το δεύτερο είναι το φράγμα και το δίκτυο άρδευσης του Αγίου Ιωάννη Ιεράπετρας προϋπολογισμού 31,3 εκατομ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και είναι και αυτό έργο ΣΔΙΤ. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί και άλλα έργα στον νομό και είναι σημαντικό ότι η τοπική αυτοδιοίκηση α΄βαθμού στον νομό τρέχει μελέτες και αυτό είναι πολύ σημαντικό. ανέφερε η κα Καλογήρου.

Πρόσθεσε ότι η Ιεράπετρα έχει ανοίξει δρόμους στη θερμοκηπιακή καλλιέργεια η οποία, πλέον μπαίνει σε προτεραιότητα για τον πρωτογενή τομέα για πολλούς λόγους όπως την κλιματική κρίση. Μίλησε για το θέμα των εργατών γης και τις ρυθμίσεις από το Υπουργείο Μετανάστευσης για να καλυφθούν εποχικές ανάγκες του αγροτικού τομέα, ενώ προχωρούν διμερής συνεργασίες μεταξύ κρατών για να βρεθεί λύση.

Για το κόστος καλλιέργειας είπε ότι όταν έχουμε έκτακτα γεγονότα και συνθήκες όπως πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακό, πανδημία είναι αναγκαίες οι έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις και αυτό έπραξαν για αγρότες και κτηνοτρόφους. Πέραν των χρημάτων που δίνει το Υπουργείο Ναυτιλίας μέσω του μεταφορικού ισοδύναμου. Επιπλέον όμως ασκούνται συνολικές πολιτικές για προβλήματα που ήρθαν για να παραμείνουν όπως η κλιματική αλλαγή που επηρεάζουν τις καλλιέργειες, τις καλλιεργητικές μεθόδους και δημιουργούν νέες ανάγκες για τις οποίες πρέπει να υπάρξει η καλύτερη δυνατή διαχείριση.