Χ. Φασουλάς για κατολισθήσεις: Άμεσα Δήμοι και Περιφέρεια να ελέγξουν τα επικίνδυνα σημεία

11:48 π.μ. - Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2022
11:11 π.μ. - Τετ, 02/48/2022
Image: Χ. Φασουλάς για κατολισθήσεις: Άμεσα Δήμοι και Περιφέρεια να ελέγξουν τα επικίνδυνα σημεία

Η πρόταση του Yπεύθυνου τμήματος Γεωποικιλότητας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Δρ Γεωλόγος, ΕΔΙΠ Πανεπιστημίου Κρήτης

Με αφορμή το τραγικό περιστατικό στην Αγία Φωτιά Ιεράπετρας όπου μια 47χρονη τουρίστρια έχασε τη ζωή της όταν το τουριστικό κατάλυμα στο οποίο διέμενε με την οικογένειά της, καταπλακώθηκε μετά από κατολίσθηση βράχου, μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο κ. Χαράλαμπος Φασουλάς, Yπεύθυνος τμ. Γεωποικιλότητας Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Δρ Γεωλόγος, ΕΔΙΠ Πανεπιστημίου Κρήτης. Τονίζοντας την αναγκαιότητα μιας καλύτερης οργάνωσης και τη σύσταση και ενεργοποίηση ενός μηχανισμού χαρτογράφησης επικινδυνότητας σημείων, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και ευρύτερα στην Κρήτη που χαρακτηρίζεται από ένα ιδιαίτερο και έντονο ανάγλυφο, με πετρώματα που δεν έχουν σταθερότητα στα πρανή τους και άλλα ιδιαίτερα στοιχεία, που χρήζουν μελέτης.

Για το συγκεκριμένο περιστατικό η πτώση του βράχου φαίνεται να οφείλεται σε σειρά παραγόντων, καιρικά φαινόμενα, σεισμοί που διαχρονικά καταγράφονται στην περιοχή και ενδεχομένως οι πρόσφατες βροχοπτώσεις να επέτειναν το πρόβλημα και είχαμε αυτή την κατάληψη. Είναι όμως αλήθεια ότι τα πετρώματα από Άρβη εως και Γούδουρα έχουν ιδιαιτερότητες.

Χρειάζεται να γίνει μια χαρτογράφηση των επικίνδυνων σημείων, να δούμε το ΣΧΟΟΑΠ και τι προβλέπει, να δούμε τα θέματα της δόμησης ανάλογα με το οίκημα και τη χρήση του, να γίνονται περιστασιακά έλεγχοι στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας κ.α.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν τρόποι να προλάβει κάποιος τις καταπτώσεις βράχων όπως με τοιχία στήριξης , συρματοδεματα κ.α. μέτρα που έχουν εφαρμοστεί σε διάφορα σημεία του ΒΟΑΚ. Οι κατολισθήσεις ωστόσο απαιτούν, άλλα, μεγάλα έργα.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει το φαινόμενο να παρακολουθείται και εδώ, ο εκάστοτε Δήμος αλλά και η Περιφέρεια σε συνεργασία και με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα μπορούν να προχωρήσουν σε ενέργειες τέτοιες ώστε αφενός μεν να έχουν μια εικόνα τι συμβαίνει στην περιοχή τους αφετέρου δε να δρομολογήσουν δράσεις και έργα που κρίνονται αναγκαία, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Φασουλάς.