Ώρα μηδέν για τη Γάζα – Πέντε μέρες τροφής έχουν ακόμη οι κάτοικοι

9:56 π.μ. - Δευτέρα, 6 Νοεμβρίου 2023
09:11 π.μ. - Δευ, 06/56/2023
Image: Ώρα μηδέν για τη Γάζα – Πέντε μέρες τροφής έχουν ακόμη οι κάτοικοι

Μέσα σε ένα μήνα εχθροπραξιών οι νεκροί Παλαιστίνιοι έχουν φτάσει σχεδόν τους 10.000 και οι τραυματίες είναι πολλαπλάσιοι

Περίπου 9.800 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας της Γάζας. Τουλάχιστον 27 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από τις ισραηλινές επιδρομές σε όλη τη Γάζα. Δεδομένης της διακοπής των επικοινωνιών στον πολιορκημένο θύλακα, ο πραγματικός αριθμός των νεκρών από το πρωί της Δευτέρας θα μπορούσε να είναι υψηλότερος. Ο Παλαιστίνιος υπουργός Υγείας Mai al-Kaila λέει ότι στις 30 μέρες από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, συνολικά 175 μέλη του ιατρικού προσωπικού και 34 εργαζόμενοι στην πολιτική άμυνα έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας. Ο υπουργός Υγείας δήλωσε επίσης ότι κατά την ίδια περίοδο, 16 από τα 36 νοσοκομεία και 51 από τις 72 κλινικές έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών ή της έλλειψης καυσίμων και φαρμάκων, απαραίτητων για να συνεχίσουν να λειτουργούν οι κρίσιμες υποδομές.

Η κατάσταση για τους Παλαιστίνιους στην περιοχή επιδεινώνεται ολοένα, ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται. Όσα νοσοκομεία δε βομβαρδίζονται υπολειτουργούν ή σταματούν να λειτουργούν ελλείψει καυσίμων και ιατροφαρμακευτικού υλικού, οι εκτοπισμένοι πολλαπλασιάζονται χωρίς να έχουν ασφαλές καταφύγιο ή τρόπο διαφυγής.

Σημειώνεται ότι μόνο το 5% των κατοίκων έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό. Στο μεταξύ, το ηλεκτρικό ρεύμα στον παλαιστινιακό θύλακα διακόπηκε για τρίτη φορά από το Ισραήλ, και όλη η περιοχή βρίσκεται στο σκοτάδι. Όμως, όσοι βρίσκονται στη Λωρίδα έχουν επίσης αποκλειστεί από το διαδίκτυο.

Οι ισραηλινές επιδρομές πραγματοποιούνται σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σε πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά όπως η Χεβρώνα, η Καλκίλια, η Ναμπλούς, η Τζενίν, η Τούμπας και η κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ. Δύο εξέχοντες Παλαιστίνιοι ηγέτες έχουν συλληφθεί: ο ένας, ο Ra’fat Alayan, συνελήφθη ενώ έδινε ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη.

Ο ΟΗΕ δήλωσα ότι 88 μέλη του προσωπικού της UNWRA έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, ο υψηλότερος αριθμός τέτοιων θανάτων σε μία μόνο σύγκρουση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε ανησυχίες για μια ακόμη διακοπή των τηλεπικοινωνιών στη Γάζα, εν μέσω των συνεχιζόμενων ισραηλινών βομβαρδισμών της Λωρίδας. «Χωρίς συνδεσιμότητα, οι άνθρωποι που χρειάζονται άμεση ιατρική φροντίδα δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τα νοσοκομεία και τα ασθενοφόρα», δήλωσε στο X ο Τέντρος Αντάνομ Γεμπρεγιέσους, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ. «Όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να αποκατασταθούν αμέσως», τόνισε.

Η διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ), Σίντι ΜακΚέιν, δήλωσε σε συνέντευξή της στο Al Jazeera ότι το τρέχον απόθεμα βασικών ειδών διατροφής για τους ανθρώπους στη Γάζα θα επαρκεί μόνο για πέντε ακόμη ημέρες. «Πρέπει να είμαστε σε θέση να φέρουμε τα φορτηγά μας. Δεν είναι μόνο τα τρόφιμα, είναι το νερό, είναι, όπως ξέρετε, τα καύσιμα είναι ένα άλλο, ιατρικές προμήθειες. Και παρόλα αυτά, παίρνουμε μια σταγόνα», δήλωσε ο Μακέιν.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε ότι ο στρατός είναι έτοιμος να μπει στην πόλη της Γάζας και αυτό θα συμβεί «μέσα στις επόμενες 48 ώρες. Η Λωρίδα, πλέον, είναι αποκομμένη σε δύο τομείς, τον βόρειο και τον νότιο». Ο Ντάνιελ Χαγκάρι έκανε λόγο για «σημαντικά πλήγματα» τα οποία θα συνεχιστούν μέσα στη νύχτα και τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, Χερζί Χαλέβι προειδοποιεί ότι «είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να εξαπολύσουμε επίθεση και προς τον βορρά (στον Λίβανο)». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένιαμιν Νετανιάχου, απάντησε ότι «δεν θα υπάρξει εκεχειρία χωρίς την επιστροφή των ομήρων μας, το λέμε αυτό σε εχθρούς και φίλους. Θα συνεχίσουμε μέχρι να τους κερδίσουμε».

thepressproject.gr