Υπογραφή σύμβασης για αντιπλημμυρικά έργα στην Π.Ε. Χανίων και ανακοινώσεις για την πορεία των έργων

2:46 μ.μ. - Σάββατο, 6 Ιουλίου 2019
02:07 μ.μ. - Σάβ, 06/46/2019
Image: Υπογραφή σύμβασης για αντιπλημμυρικά έργα στην Π.Ε. Χανίων και ανακοινώσεις για την πορεία των έργων

Εγκρίσεις έργων ύψους 126 εκ. ευρώ είναι στη διάθεση της Περιφέρειας Κρήτης για την αποκατάσταση των ζημιών στη Δυτική Κρήτη

Εγκρίσεις έργων ύψους 126 εκ. ευρώ είναι στη διάθεση της Περιφέρειας Κρήτης για την αποκατάσταση των ζημιών στη Δυτική Κρήτη, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης από τα Χανιά. 
«Έχουμε εγκρίσεις για έργα 78 εκατομμυρίων στην περιφερειακή ενότητα Χανίων και 48 εκατομμυρίων για την περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου, για να προχωρήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα σε όλα τα έργα που αφορούν την αποκατάσταση των ζημιών. Πάντα σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες έχει γίνει ένα πολύ σημαντικό έργο, ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε, βοήθησε και η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων κι έδωσε, κατά την άποψή μου, ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα», δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης.  
Ο Περιφερειάρχης εξήγησε πως επειδή πρόκειται για πολύ μεγάλα ποσά, η απορρόφηση τους θα γίνει σε έργα που θα προχωρούν όλο το επόμενο χρονικό διάστημα. 
«Όπως είχαμε υποσχεθεί στους Χανιώτες με τη συνεργασία όλων μας έχουμε κατορθώσει κι έχουμε βρει τις χρηματοδοτήσεις από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα όλα τα στελέχη του υπουργείου τον κ. Κορκολή, τον Υπουργό, αλλά και τον κ. Σπίρτζη υπουργό Υποδομών για την συνεργασία αυτή», ανέφερε, εξηγώντας πως είναι σε εξέλιξη διαδικασίες και έργα για 15 εκ. ευρώ.  
Ο κ. Αρναουτάκης ανακοίνωσε πως η Περιφέρεια Κρήτης στέλνει σήμερα τα απαραίτητα έγγραφα για έργα 60 εκατομμυρίων που αφορούν κάλυψη ζημιών στους Δήμους και η διαχείριση τους θα γίνει μέσω της Περιφέρειας Κρήτης. Σημείωσε μάλιστα πως θα προχωρήσουν σε συνεννόηση με τις δημοτικές αρχές, ώστε να υλοποιηθεί ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός για όλη την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. 
 
Υπογραφή συμβάσεων 
 
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, κατά τη σημερινή επίσκεψή του στην Π.Ε. Χανίων, υπέγραψε παρουσία των αναδόχων, του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολου Βουλγαράκη, της Διευθύντριας Τεχνικών Υπηρεσιών Ελένης Δοξάκη και στελεχών της Τεχνικής Υπηρεσίας, συμβάσεις για έργα που περιλαμβάνουν την δεύτερη φάση αποκατάσταση ζημιών και υποδομών από την κακοκαιρία στο επαρχιακό οδικό δίκτυο στην περιοχή του Δήμου Πλατανιά, την προσθήκη έργων στο πλαίσιο της μεγάλης εργολαβίας για τα αντιπλημμυρικά έργα και τον καθαρισμό ρεμάτων και ποταμών που σημειώθηκαν από τις φυσικές καταστροφές τον Φεβρουάριο του 2019. Ο προϋπολογισμός των έργων φτάνει το 1,2 εκ. ευρώ. 
 
Έργα 4 εκ. ευρώ προς δημοπράτηση 
 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης παρέδωσε στον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη πίνακα 10 υποέργων που είναι προς δημοπράτηση, προϋπολογισμού 4 εκ. ευρώ αφορούν την διευθέτηση ρεμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. 
Στη δήλωση του ο κ. Βουλγαράκης τόνισε πως «πρόκειται για 4 εκ. που θα διατεθούν σε 10 έργα που θα δημοπρατηθούν τις επόμενες μέρες με την ίδια επείγουσα διαδικασία. Με αυτά, θα καλύψουμε τους ποταμούς και μόνο, σε όση έκταση είναι δυνατόν». (επισυνάπτεται ο σχετικός πίνακας).  
Παράλληλα, ο κ. Βουλγαράκης αναφέρθηκε και στην πορεία ωρίμανσης και εκτέλεσης των έργων. «Συνεχίζονται κανονικά οι δημοπρασίες των έργων με τα χρήματα που έρχονται. Έχουν ανατεθεί έργα άνω των 15 εκ. ευρώ πριν από τις εκλογές. Εμείς δεν το μεταδώσαμε για να μη φανεί πως είναι προεκλογικό αλλά είναι μια πραγματικότητα. Όλα είχαν δημοπρατηθεί και ανατεθεί πριν τις πλημμύρες. Τώρα γίνονται και λόγω των καταστροφών συνεχίζουμε με καινούργια έργα», υπογράμμισε.