Υπέρ του Γεωπάρκου το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας

7:00 μ.μ. - Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018
07:02 μ.μ. - Τρί, 27/00/2018
Image: Υπέρ του Γεωπάρκου το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας

Χαιρετίζει την ομόφωνη γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας, στη συνεδρίαση της 20-2-2018 με αφορμή τις σφοδρές επικρίσεις, που διατυπώθηκαν στα μέσα ενημέρωσης, εναντίον της αρνητικής γνωμοδότησης της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, με την οποία απορρίπτεται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του υβριδικού έργου Αμαρίου.
 
 Ψηφίζει:
 
Χαιρετίζει την ομόφωνη γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, με την οποία απορρίπτεται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του υβριδικού έργου Αμαρίου.
Οι κάτοικοι της Σητείας απορρίπτουν τις απαράδεκτες κατηγορίες ότι «αντιστρατεύονται την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας » και την « ανάπτυξη και την πρόοδο του νησιού ». Απορρίπτουν κατηγορηματικά την προσπάθεια να χαρακτηριστεί η διατύπωση της γνώμης τους ως επιλογή υπέρ των ρυπογόνων καυσίμων.
Οι κάτοικοι της Σητείας ουδέποτε στάθηκαν απέναντι στην ισορροπημένη αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά πάντοτε ήταν αντίθετοι με την άκριτη και άναρχη χωροθέτησή τους και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις τους στο περιβάλλον.
Οι διατυπωμένες αντιρρήσεις των κατοίκων της περιοχής δεν προέρχονται ούτε από « ιδεοληπτικές εμμονές ούτε από φοβικά σύνδρομα », δεν έχουν « ανομολόγητες επιδιώξεις ούτε εκπορεύονται από πρωτόγονες αντιλήψεις ».
Οι κάτοικοι της Σητείας διατύπωσαν τις αντιρρήσεις τους για το έργο, αφού μελέτησαν με προσοχή την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου, έχοντας άριστη γνώση της χωροθέτησης των αιολικών σταθμών και αντιλαμβανόμενοι πλήρως τις επιπτώσεις που θα έχουν αυτά στο περιβάλλον και τη ζωή τους, τόσο κατά τη διάρκεια κατασκευής και λειτουργίας του έργου αλλά και μετά από αυτήν.
Πολύ περισσότερο απορρίπτουν τις κατηγορίες ότι η ώριμη αλλά αποφασιστική παρουσία τους στην συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος δήθεν « δεν επέτρεψε στα μέλη της Επιτροπής να τοποθετηθούν όπως το καθένα έκρινε » με αποτέλεσμα να « γελοιοποιηθεί και να ακυρωθεί η συμμετοχική διαδικασία ».
Η Επιτροπή αφού άκουσε όλες τις απόψεις, τοποθετήθηκε στο σύνολό της με απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες. Η απορριπτική της απόφαση δεν είναι αποτέλεσμα « ιδεολογικής τρομοκρατίας », ούτε υποταγή σε κάποιον « άκρατο λαϊκισμό », ούτε « απροκάλυπτη ψηφοθηρία » αλλά αντικατοπτρίζει την εκτίμηση της Περιφέρειας για το περιβαλλοντικό κόστος του έργου και την πρόθεσή της να συμπορευτεί με τις διαθέσεις των κατοίκων της Σητείας, που έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, στο οποίο δεν υπάρχει χώρος για άλλα αιολικά πάρκα.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί με όλα τα μέσα που διαθέτει το Γεωπάρκο Σητείας και το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα που προσφέρεται στον τόπο από την αναγνώρισή του ως Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESKO, για αειφόρο ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, δημιουργώντας πλήθος  θέσεων εργασίας, σε αντίθεση με το σχεδιαζόμενο έργο και  ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για την οριστική αποτροπή εγκατάστασης νέων  αιολικών πάρκων ή και άλλων βλαπτικών εγκαταστάσεων στην οικολογικά ευαίσθητη αυτή περιοχή.